Från vänster: Rebekka Lauring, Therese Levin, Frida Knutsson och Nathalie Fors Från vänster: Rebekka Lauring, Therese Levin, Frida Knutsson och Nathalie Fors

Taverna Averna möter hösten under ledning av Frida Knutsson

Carolina Baldal, Account Manager (Gothenburg), Thatsup Carolina Baldal, Account Manager (Gothenburg), Thatsup
Carolina Baldal

Frida Knutsson är den unga, meriterade kocken som just har tagit sig till Tredje Långgatan. Sedan sommaren är hon kökschef på populära Taverna Averna, och hon har redan börjat sätta sin egen prägel på maten.
- Jag ser fram emot förväntningarna som finns på den här restaurangen, säger hon.

Nyligen hemkommen från Åre, där 26-åriga Frida Knutsson arbetade som souschef på Copperhill hotell och restaurang, håller hon just nu på att bygga upp sitt köksteam på Taverna Averna.

Trots sin unga ålder har hon hunnit skaffa sig en bred och gedigen erfarenhet från restaurangvärlden, i synnerhet som kock. Redan som femtonåring drev hon sommarkrogen Solsidan i Falkenberg, i stort sett helt ensam, med kaxig övertygelse och stort stöd från sina föräldrar.

- Kunskapen och insikten jag fick med mig därifrån hade jag aldrig kunnat lära mig i skolan. Att bli tvungen att sätta sig in i allt från beställningar av råvaror till att sophämtning kostar har varit ovärderligt, berättar Frida. Det är grymt tufft att driva sommarrestaurang på en mindre ort.

Ödmjukhet och respekt, men också passion och disciplin, är egenskaper som har tagit henne dit hon är idag. Till en början var hon övertygad om att hon ville ta sig in i kockyrket via tävlingar och prestige. Hon sökte till kocklandslagets juniorteam, men hamnade istället i det stora laget som elev. Viljan att ingå i ett team, inte att ”bryta igenom” bland vad som kan kännas som ensamspelare, fick henne dock att lämna landslaget.

Som ny kökschef på Taverna Averna vet Frida Knutsson hur hon vill ha saker och ting.

- Vi jobbar med de bästa råvarorna där mycket är ekologiskt, säger hon.

Menyn präglas av internationella bistrorätter blandat med svenska inslag. Steak frites, ostron, pizza och wallenbergare är några av rätterna som serveras. Tanken är att restaurangen ska vara en stimmig bistro likt Stockholmskrogar som Sturehof eller Riche, med låg tröskel och högt i tak.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.