Taverna Averna tar fram limiterad öl

Att takodlingar ligger helt rätt i tiden är något som passar Avenyfamiljen och deras Europainfluerade bistro Taverna Averna utmärkt. På krogens egen takterrass skördas inte bara grödor till rådande meny, utan numera även humle. Resultatet - TAALE, Taverna Averna Ale.

Avenyfamiljen och Melleruds odlar sedan en tid humle tillsammans uppe på taket till Tredje Lång-restaurangen Taverna Averna. Med detta som inspiration släpper de en limiterad öl som kommer att kunna smakas med start den 4 oktober.

Ölen som är en brown ale innehåller förutom humle maltsorterna pilsner, ljus och mörk karamellmalt. Humlen som odlats är engelsk, tysk och amerikansk; Perle, Fuggle och Citra.

- På Melleruds tänker vi alltid hållbart och cirkulärt, och att odla egen humle som vi sedan brygger öl på går verkligen hand i hand med våra värderingar, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Melleruds.

Odlingen, som uppgår till 180 kvadrat, är en del i restaurangkoncernens hållbarhetsarbete och är helt ekologisk. Melleruds bryggmästare Richard Bengtsson bjöd in Andreas Nicoletti, kökschef och smakinspiratör, på Taverna Averna för att smaksätta och brygga en egen öl, inspirerad av denna humleodling.

- Att få möjlighet att vara med från odling på taket till att inspireras av att framställa öl på bryggeriet har varit en häftig upplevelse! Att sedan få kombinera smaker till denna öl är bara en bonus., säger Andreas Nicoletti, Taverna Averna.

Taale kommer att finnas på Taverna Averna endast under en begränsad period, med start den 4 oktober på lanseringseventet. Under eventet kommer Nicoletti tillsammans med Thomas Sjögren, Årets Kock-vinnare 2015, ta fram passande mat till ölen som kommer serveras under kvällen.

Här kan du läsa mer om Taverna Averna.