Yogayama – mer än rökelse och buddhor

Att vi mår gott av att röra på oss är känt sedan länge. Att det dessutom medför att våra stressnivåer sjunker är något som är mer aktuellt nu än någonsin. På Yogayama vid Skanstorget i Linné är det tillgänglighet och prestigelöshet som gäller, och alla är välkomna.

Idag är vi troligen mer stressade, trötta och förvirrade i vår vardag än någonsin tidigare. Att det skulle vara något konstigt är det nog ingen som tycker egentligen. Snarare normalt. För att ta hand om sig, må bättre och finna lite mer balans i livet är det många av oss som tränar på ett eller annat sätt.

Yoga som träningsform har över fem tusen år på nacken och trots att det fortfarande är flest kvinnor mellan 30-55 år som utövar yoga i en eller annan form så hittar allt fler män till träningslokalerna. Kanske beror det på att yogan har avmystifierats, mycket tack vare att den hittat in på de vanliga gymmen.

Yogayama doftar det visserligen svagt av rökelse i de ljusa och luftiga lokalerna, men i övrigt är verksamheten och dess lokaler uppbyggd just för att skippa den där känslan av att yoga endast är för de riktigt initierade, hängivna, och alternativa anhängarna. Här anordnas kurser, föredrag och utbildningar och i samma lokaler hittar du förutom boostande snacks och lättare måltider även handplockade kläder, yogamattor och böcker samt ställets egna produkter.

För den som aldrig testat yoga med bland annat Hunden, Kobran eller Barnets position har troligen många förutbestämda meningar angående träningsformen.

– Den absolut vanligaste kommentaren jag får är att "yoga är inget för mig, jag är för stel". Det är inte så konstigt att man får den bilden av yoga med tanke på alla bilder som läggs ut på sociala medier. Men yoga handlar inte om hur det ser ut utan mer vad som händer när man tränar, säger Catarina Olvenmark, ägare till Yogayama Göteborg.

Catarinas bästa tips till den som vill prova yoga är att hitta ett ställe som erbjuder yoga på flera olika nivåer.

– Att gå på ”fel” klass, alltså en klass som är för svår eller håller ett för högt tempo, är som att ge sig på att springa milen i löparspåret första gången man löptränar. Kroppen kommer att säga ifrån och förmodligen kommer det varken kännas roligt eller skönt. 

Yogayama startade i Stockholm 2004 och var då Skandinaviens första yogacenter i sitt slag. Numera finns Yogayama även i Göteborg och Norrköping. Hit letar sig både inbitna yogis och de som aldrig testat förut.
Läs mer om Yogayama här.