Robin på Bar Kemi guidar dig till Gotlands guldkorn

Han startade Visbys första cocktailbar i ett gammalt apotek. Vi träffar Robin Olsson, grundaren av Bar Kemi.

Hej Robin! Vad kul att vi får chansen att prata med dig, mitt i högsäsongen och allt! Berätta, vem är du?
– Verkligen! Robin Olsson heter jag, är 32 år och född och uppvuxen här i Visby. Jag äger och driver cocktailbaren Bar Kemi.

Spännande! Hur hamnade du i restaurangbranschen?
– Mitt första restaurangjobb var som 13-åring där jag jobbade som vaktmästare och diskare på Hamnplan 5 under vinterhalvåret och på Tofta Beach Club under sommaren. Här knegade jag på i sju år innan jag lämnade ön år 2010 och flyttade upp till Sälen och Högfjällshotellet. Här började jag arbeta i garderoben, men avslutade som restaurangchef.

Snacka om att jobba sig upp! Bar det av hem till Gotland efter det?
– Somrarna har jag alltid velat spendera på Gotland (vem vill inte), och en dag ringde Surfers och sa att de satt i skiten, de behövde få in en diskare för kvällen. Jag hoppade in! Efter det passet blev jag värvad till köket, vad jag inte visste då var att detta var en början på en fem år lång resa. Efter två år i köket och tre år som restaurang- och barchef var det dags att röra på sig igen. Jag tackade ja till ett erbjudande på Donners Brunn, som sedan bytte namn till Donners Brasserie. Här driftade jag i tre år innan det var dags för att starta mitt eget kapitel, att bli krögare och starta Bar Kemi.

Vilken resa, du har verkligen samlat på dig erfarenhet genom åren. Hur startade Bar Kemi?
– Källarlokalen på Hästgatan 3 var ledig, jag slog till och började renovera. Inriktningen och namnet var inte på långa vägar bestämt. Jag tillsammans med min familj och bästa vänner hade otaliga kvällar där vi spånade på idéer. Plötsligt stod det klart för oss – för över 100 år sedan huserade här ett apotek och idéen om "Chemistry without chemicals" kom upp och vi bestämde oss för att öppna Visbys första cocktailbar, och vi ska heta Bar Kemi!


"Idag har Bar Kemi flyttat upp på övervåningen och i källaren har vi vår lunchrestaurang som heter LABBET STREET FOOD, där vi serverar just mat inspirerad av streetfood", berättar Robin.

Berätta lite mer om er inriktning!
– Vi är en cocktailbar som serverar mat, inte en restaurang som har en bar. Våra drinkar är alltid i fokus och maten inspireras av hela världen, smårätter och mycket tacos! Jag har alltid älskat baryrket, och att öppna en egen cocktailbar har alltid varit min dröm!

Hur utmärker sig era drinkar?
– I vår bar hittar du DNA (signature cocktails) som är döpta efter det periodiska systemet. LAB (experimentella cocktails) som alla är numrerade, vi började med Number 1 och varje gång vi sätter upp en ny cocktail på menyn får den nästa nummer. Idag har vi precis lagt in Number 53.

Var hittar du Gotland bästa…

Bageri?
Själsö bageri där jag äter en sen frukost som avslutas med en av deras fantastiska kanelbullar 🥖

Lunch?
Mitt go-to-ställe är alltid Bakfickan i Visby. Riktigt gott och trevlig stämning.

Cocktails?
Bar Kemi såklart! 🥃 Men vill man testa något annat skulle jag varmt rekommendera Vår Fru och Bolaget!

Vin?
Hos Natalie på Volare, med ett stort och bra utbud av vin hittar du alltid något som passar dig 🍷

Fest?
Surfers är svårslaget 🕺

Upplevelse?
Har man inte varit hos Luqaz Ottosson på Restaurang Rot i Norrlanda så är det ett måste. En helkväll i Big Pinks Glasblåsningsstudio med riktigt bra mat, god svensk dryck och Luqaz som värd. Succé!

Hotell?
Bungenäs. När jag får tillfälle så är det Bungenäs som gäller. Hänga vid solsängarna på dagen, pausa med en lunch i kalkladan och avsluta dagen med en middag i Bungenäs matsal med första parkett över solnedgången 🌅 Njut till fullo och bo kvar på Bungenäs hotell, ett riktigt pangdygn!

Följ Robin och Bar Kemi här, och glöm inte att boka in ett besök snarast!