Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!
Recept, Sommartips, Sockerlager - Honung, Ingefära, Grenadine, Hallon

Något som är skitkul är att sätta nya smaker i drinkar, och med små ändringar kan fantastiska saker hända. Att använda sockerlag som är smaksatt är ett enkelt sätt att ta drinkar till "the next level". Det viktigaste är att ditt sockerlag har samma balans av sötma och görs efter samma recept (det finns några undantag t.ex honung som är sött från början). Det kommer att underlätta otroligt för dig då du vet exakt hur sött ditt sockerlager är.

Vid denna tid på året är tillgången av frukt, bär och grönsaker bättre än någonsin. De smakar bättre och kommer från Sveriges egna odlingar, vilket vi självklart ska stödja och ta vara på. En del fruker, bär och grönsaker mår bättre av att bara pressas till juice istället för att göra sockerlag på, exempelvis kan äpple och gurka förlora sin pigga och friska smak.

Dessa smaksättningar som listas nedan är vanliga inom bar men det finns självklart en uppsjö av andra. Recept och inspiration kommer inom de närmsta dagarna.

60% socker + 40% vätska = Bäst balans

Jag har testat en mängd olika varianter, typer, mått och tillvägagångsett och jag har kommit fram till att 60% socker + 40% vätska blir bäst. Det är lätt att förhålla sig till och lätt att komma ihåg. Vissa ingredienser tar lite längre tid att skapa för att utvinna en bra smak men det är värt det, och sockerlag har en lång hållbarhet om du håller det kylt. När du sen ska förvara din sockerlag ska du se till att ha en ren flaska eller burk. Skölj den ordentligt alternativ lägg den i kokande vatten en kort stund för att döda bakterier. Värm sedan upp vätska + socker under medelhög värme och rör om så att sockret löser sig, du vill inte koka sockerlagen.

Honung

Vi börjar med ett undantag för att få det ur vägen. Från början är honung sött, blommigt och lätt parfymigt. Det finns mängder av olika honungsvarianter men låt oss ta något tillgängligt till att börja med, en flytande honung som hittas i matvaruaffären duger utmärkt. Blanda 80% flytande honung med 20% vatten. Detta gör jag för att det ska bli mer lättarbetat. Använder jag honungen i sin vanliga form kommer jag behöva röra runt den i shakern innan jag tillsätter is och skakar, annars är det risk för att honungen fryser och inte släpper ifrån sig smak och sötma. Gör såhär:

Måtta upp flytande honung, tillsätt ljummet vanligt kranvatten och rör sedan om med en sked. Klart! Inte så svårt va?

 

Ingefära

Ingefära är trådigt och tufft för många hushållsmaskiner, därför börjar jag med att skala den och sedan dela den i mindre bitar. Har du en råsaftcentrifug är det underbart, då det är bara att pressa den till juice. Annars gör du så här:

Lägg ner de hackade bitarna i en blender och tillsätt en skvätt vatten som visas här nedanför. När du blendat silar du vätskan genom en finmaskig sil.

Nu har du en raketstark ingefärsjuice. Jag blandar ut den med en lika del vanligt vatten innan jag tillsätter socker och värmer upp. Grymt, nu är du klar!

 

Grenadine

Grenadine görs utav juice från granatäpplen. Många anser att det ska innehålla bland annat vanilj, men det tycker inte jag och därför lämnar jag det utanför. Dela granatäpplet, vik upp det med händerna och använd sedan din tumme och lossa på kärnorna. Det kan sprätta en del så står gärna i köksvasken med förkläde på. Gör såhär:

Lägg alla kärnor i en blender, kör på lågt varv och sedan sila genom en finmaskig sil.

Nu är det bara att tillsätta socker och värma upp, sedan har du en bättre grenadine än de flesta barer.

 

Hallon

Hallon är vanligare än vad man kanske skulle kunna tro i klassisk amerikansk cocktailblandning. Hallon ger, utöver en fantastisk färg, en lätt syra och är en pigg frukt som blandar sig väldigt bra med bland annat gin & whiskey. Gör en vanlig sockerlag, häll över i en plastkanna eller bunke och lägg sedan ner hallonen. Gör detta gärna när sockerlagen är lite ljummen och låt detta stå i minst 4 timmar, gärna över natten. Plocka sedan fram allt, mixa med en stavmixer eller en blender och sila bort alla bitar.

 

Nu har du 4 stycken smaksatta sockerlag som du kommer kunna använda sjukt mycket i sommar. Tack för att du läste, mer inspiration kommer strax.

 

Honung - Ingefära - Grenadine - Hallon

Skriv en kommentar

Genial, congratulations for blog, very nice and instructive 👊👏👏

Johan E.
· Svar till Lucas

Thank you Lucas! Stay tuned 🙏

Fantastiskt blogg!
Hur mycket hallon behövs till mängd sockerlag?
Fungerar det med frysta hallon?

Johan E.
· Svar till Maria

Hej Maria.
I bloggen använder jag 100g färska hallon till en halv liter sockerlag. Du kan använda frysta men det du ska göra då är:
- Häll ut hallonen i en form och sprid ut dem.
- Häll lite strösocker över hallonen (Eftersom de frysta bären innehåller vatten kommer det att påverka sötman på sockerlagen).
- När bären tinat häll ner allt i din vanliga sockerlag och återuppta mitt r... Visa hela »

Superbra och pedagogiskt:) Tack!

Johan E.
· Svar till Emma

Tack Emma!

Michael B.

Roliga förslag, det är trendigt med smaksättning av sprit. Jag är nyfiken på hur du smaksätter rom. Med vilka smaker och hur smaksätter du sprit eller sockerlag med karamell, brynt smör exempelvis?

Kommentera