Barberare med passion för doft

Den långsmala lokalen med utsikt över Rosenlundskanalen och Feskekörka slog upp dörrarna för ungefär ett år sedan. Innanför entrén står ägarens HD parkerad, i högtalarna spelas avkopplande toner och hyllorna pryds av salongens egna produkter. Inget lämnas åt slumpen när Vikings grundare sätter sin prägel.

Barberaryrket har de senaste åren fått ett ordentligt uppsving och tack vare det är det nu lättare än någonsin att som skäggbeprydd lägga sig under kniven och få en schysst inramning.

Att lägga tid och omsorg på sitt yttre är inte längre en fråga om fåfänga utan snarare ett sätt att visa att man bryr sig och ger det egna varumärket möjlighet att matcha den man vill att andra ska möta. Ali, ägare till Viking Barbershop, är mån om att ge kunderna det lilla extra vid ett besök i frisörstolen.

– Självklart är det viktigt med en riktigt bra rakning eller att ge kunden en passande frisyr. Men det är minst lika viktigt att kunden har en trevlig stund vid ett besök i salongen. Det ska vara en helhetsupplevelse, säger Ali.

Förutom en lokal där få saker har lämnats åt slumpen när det kommer till inredning och detaljer har Viking Barbershop även utvecklat en serie groomingprodukter under eget namn. Vid en rakning används både styling och vårdande produkter där Vikings exklusivt framtagna dofter förstärker kundens personlighet lite extra.

Skäggoljor, vax och shampoo med namn som Oden, Frej och Heimdal syftar till vikingagudar med samma namn. Varje doft har blandats till i salongen och bland de olika varianterna finns bland annat en med whiskytoner, en med enbär och en som doftar klassiskt av sandelträ. Alla oljor säljs i små glasflaskor, försedda med en praktisk pipett som gör den lätt att applicera i skägget.

– Min personliga favorit är den med enbär, nästan lite gintoner. Men den vi troligen säljer mest av är Thor som doftar whisky. Alla är fina på sitt sätt och passar därför olika typer av kunder och skägg, berättar Ali.

Alla oljor och vax är helt organiska och dofterna kommer från USA, där de slutligen fått sin alldeles egen karaktär. Av oljan blir skägget blankt och fint vilket ger ett välvårdat intryck. Förutom att ge skägget lyster ger oljan även näring och verkar återfuktande, vilket hjälper mot irritation i huden.

Läs mer om Viking Barbershop här.