Gamla krogtrender går i graven, nya föds

Göteborgarna har en tendens att hänga mer på krogen än den genomsnittliga svensken, och lägger dessutom större summor på restaurang- och krogbesök. Dock är vi mer angelägna om en sund och hälsosam livsstil än andra svenskar. I den nyligen publicerade Harrysrapporten finns fler trender, både på uppgång och utdöende, att ta del av.

Idag är vi många som är mer benägna att gå ut oftare på krogen, det är ett som är säkert. I alla fall om man ska se till Harrysrapporten som tagits fram av restaurangkedjan Harrys Pubar, i samarbete med Kairos Future.

Hela 96 procent av landets befolkning går ut på krogen en gång per år, medan hälften av oss gör det minst en gång i månaden. I Göteborg är vi än mer intresserade av krog-livet, och hela 57 procent av stadens befolkning hänger på restauranger och barer minst en gång i månaden. Vad beror det på tro?

– I studien kan vi se en stark koppling mellan hur extrovert beteende man har och hur ofta man väljer att gå ut på krogen eller restaurang. Undersökningen visar till exempel att storstadsborna reser betydligt mer än de som bor i mindre städer, vilket sannolikt påverkar. Däremot hamnar vi i Göteborg något efter Stockholm och Malmö som uppenbarligen reser mer frekvent, säger Gustav Löfving, marknadschef på Harrys.

Något som också tydligt framgår av rapporten är att intresset för det mer utpräglade klubbandet är på utdöende, för att ersättas med andra typer av krogbesök. Ställen som erbjuder aktiviteter i samband med restaurangbesöket attraherar fler och fler, och här i Göteborg funkar det riktigt bra. Brädspel, boule och e-sport för att bara nämna något. Vi vill alltså gärna fortsätta att umgås på krogen, men uppskattar även ytterligare happenings kring själva mat- och dryckesupplevelsen.