Kokoro - en kärleksaffär

För Johanna Berglund, ägare av frisörsalongen Kokoro, är svaret givet på frågan om vad som driver henne. Det är ren och skär kärlek. Kärlek till yrket, och kärlek till människor. Efter sju år på höjden av Kungsgatan har hon svårt att greppa var tiden tog vägen bland alla roliga möten med de som sätter sig för att bli klippta i hennes personliga salong.

Tiden går som bekant i rasande takt för många av oss, och för Johanna Berglund är det inget undantag. Beslutet att starta egen salong kändes galet, berättar Johanna och till en början funderade hon över vad hon hade givit sig in på. Innerst inne var hon dock inte orolig över hur det skulle gå, och kort där efter hade hon ett gäng grymma kollegor omkring sig som kom att bli en del av Kokoro-familjen.

- Shit, snart kommer det att börja ringa på det här nya numret, minns jag att jag tänkte när salongen öppnade, säger Johanna.

Mycket har hänt sedan salongen startade och under åren som gått har Johanna hunnit bygga ett starkt team av kollegor som gör att arbetet inte känns som ett jobb utan mer som en hobby för salongens sociala ägare. Som småbarnsmamma är det ibland lätt att känna sig trött, men tack vare sina kollegor är dagarna snarare energigivande än krävande.

- Det jag alltid drömt om är att erbjuda en sann hemma hos-känsla, och jag vill verkligen att alla som besöker oss ska känna sig både hemma och välkomna. Vi är ett otroligt proffsigt team, men det som är viktigast är att hålla det ödmjut och aldrig bli snobbigt eller otillgängligt, säger Johanna.

Johanna Berglund är både utåtriktad och pratglad och det är lätt att falla in i samtalen som fyller salongen under en dag på Kokoro. Vänner som stöttat och pushat på vägen, kunder och familj gör att Johanna upplever dagarna på Kokoro som lätta och roliga.

Även om frisöryrket har rykte om sig att vara ytligt och glamouröst står Johanna med fötterna på jorden, och hennes sociala engagemang sträcker sig utanför det flärdfulla. Hon räds inte de stora frågorna och vid sidan omarbetet med salongen går hennes tankar även till hur hon kan hjälpa bland andra barn i utsatta situationer, något som är omöjligt att bortse ifrån sedan hon själv fick barn för några år sedan.

- Även om jag som småbarnsförälder kan känna mig trött en dag så vänder det när jag kommer in i min snygga salong, och då tänker jag - Nu köööör vi, skrattar Johanna Berglund.