I mars öppnar vinbaren Suber på Aschebergsgatan, med systrarna Wilma och Klara Guldbrandsen i spetsen. Efter flera år i krogbranschen är det nu dags för dem att förverkliga drömmen om ett eget ställe, där ett brett vinutbud möter smaker från Västkusten.
Tanken att öppna en restaurang har länge grott hos Wilma och Klara Guldbrandsen. Nu slår de snart upp dörrarna till vinbaren och restaurangen Suber på Aschebergsgatan, där de kombinerar ett dynamiskt vinutbud med smaker från Frankrike, Skandinavien och Västkusten. Suber, som betyder kork på latin, är deras första restaurang, men det är inte första gången de jobbar tillsammans.
– Vi har jobbat tillsammans på Kappa Bar, jag som marknadsansvarig och Klara i servisen. Vi har också jobbat på Heurlins och en krog i Kungsbacka där vi kommer från. Nu ska det bli kul att göra något som är bara vårt, säger Wilma Guldbrandsen.
Tanken att öppna ett eget ställe har funnits i flera år, men det var när rätt lokal dök upp som det blev aktuellt. Vinbaren Suber kommer att ha 45–50 sittplatser, en levande vinlista och mat med franska rötter och influenser från både Västkusten och Skandinavien.
– Vi kommer att köra lunch på dagen och à la carte på kvällarna. Lunchen är inte satt än, men middagen kommer att vara Västkustbaserad, mycket skaldjur och fisk, en del kött också, men främst fokus på skaldjur. Menyn kommer att bestå mest av mellanrätter och snacks för att göra det så levande som möjligt, men det kommer att finnas huvudrätter också.
Lokalen består av två rum, varav det första blir huvudrummet där det kommer att serveras lunch, middag och vin. Vad det ska bli av det andra rummet vill Wilma hålla lite på.
– Det ska bli något som sticker ut lite mer från resten av lokalen, något annorlunda som man tycker är lite kul, men exakt vad det blir kan jag inte svara på än.
Responsen inför öppningen har varit positiv, inte minst när ett inlägg om den nya krogen fick stor spridning på Instagram:
– Det var ingen som gick miste om det, kändes det som. Det är så kul att det är så många som är nyfikna på vad som händer, och kul att det händer något på Aschebergsgatan. Det finns flera bra ställen här, till exempel Botánico, men det finns plats för fler, säger Wilma.
När öppnar ni?
– Jag hoppas och ber att det blir den 11 mars. I alla fall i mars. Först ska vi få personal på plats och fastställa meny och vinsortiment. Lokalen är nyrenoverad, men vi ska piffa till den till vårt ställe och köpa inredning som passar vår personlighet. Det är en del grejer kvar, men vi har kommit en bit på vägen och har en plan!