Tillbaka till rötterna med ekologisk hudvård

Ett dopp i ungdomens källa, detox eller en avancerad hudvårdsrutin? Var börjar vägen till ett sunt inre och ett fräscht yttre? Skippa mat och hudvårdsprodukter med E-ämnen, skydda dig mot solen och knapra mer grönt, helst i säsong. Zofia på Zofia's Eco Beauty har koll på allt från ekologisk hudvård till kostråd – allt ur ett holistiskt perspektiv.

Det är något av en djungel där ute för den som vill ta hand om sig. Hudvårdsprodukter, kostråd och träningsformer lanseras och rekommenderas i en rasande takt, och för den som vill hänga med är det lite av ett heltidsjobb att hålla koll på senaste rönen.

– Allt som läggs på huden i form av produkter, makeup, sol och partiklar i luften påverkar hudens naturliga bakterieflora, mikrobiom. Utan det skyddet åldras hud och organ snabbare säger Zofia, ägare av Zofia's Eco Beauty i Majorna.

Zofia, född och uppvuxen på landet i Polen, hade något av en idyllisk uppväxt. Hennes mormor, en dam med stenkoll på naturens skafferi, visste hur växter, bär och örter skulle tas tillvara och användas till mat och för sina renande och helande egenskaper. Där väcktes Zofias intresse för kost, hudvård och en holistisk syn på hälsa.

– I dag, till skillnad från när jag växte upp, innehåller maten färre näringsämnen men desto fler tillsatser, vilket påverkar hur vi mår. Vi kan hjälpa kroppen på traven genom att dels addera kosttillskott och vitaminer, dels välja livsmedel utan E-ämnen, hudvårdsprodukter utan onaturliga tillsatser och genom att röra på kroppen. Fast lev 80/20. Alltså, det blir för tråkigt att leva 100 procent korrekt, så ge dig själv lite slarvutrymme på 20 procent.

Efter en gedigen utbildning inom holistisk hälsa har Zofia Lundin diplomerats till Advanced Skin Therapist, och innehar bred kunskap inom bland annat samverkan mellan kroppens organ och hudens olika tillstånd och hur homeopatiska läkemedel, kosttillskott, motion och mental hälsa kan stötta och hjälpa till för att vi ska må och se bra ut.

Den gamla klyschan Skönhet kommer inifrån, kom troligtvis inte till av en slump. För den som vill boosta sig med välgörande hudvård rekommenderar Sofia att du börjar med rengöring. Bort med skadliga produkter, partiklar och smink alltså. Sedan, addera ekologisk hudvård med få men effektiva ingredienser.

– Back to the roots. Testa yoga och gå ut och krama ett träd. Lite skämt, men också ganska mycket allvar. Börja med maten. Det är den som främst påverkar oss. Bättre att äta några fina potatis, kanske ett ägg eller baljväxter och gärna morötter, selleri och blåbär. Hellre ren mat än halvfabrikat med tillsatser. Det är ju bekant levern och njurarna som är våra utrensningsorgan och när de är slutkörda resulterar det i kroniska åkommor och sjukdomar.

På salongen i Majorna kan du dels handla ekologisk hudvård, makeup och en del kosttillskott, men även få genomgående hudanalyser, kostråd och olika typer av behandlinar. Massage, resultatinriktad hudvård utan kniv och en garanterat intressant pratstund är lite av det du hittar hos Zofia's Eco Beauty. Här finns även salongens egen certifierade fransstylist Jeanette, som även är vass på estetisk tatuering.

Läs mer om salongen här.