Min besatthet över att lyckas med att koka ihop en god ramen-buljongen har kulminerat något kopiöst efter jag hittat Asian Market. Jag förstår inte varför jag tidigare inte har uppsökt faktiska asiatiska livsmedelsbutiker(?). Min hjärna har liksom aldrig varit programmerad för det då asiatiskt överlag varit nästintill främmande för oss bönder på Schlätta. Potäter och vilt är liksom min gamla basföda... Men nu så, numer lyckligt vetande stammis. Och mina buljonger har förbättrats något extremt därefter!
Tänk dig flertalet meterhöga hyllor proppfyllda med såser, oljor, alger (allt bas och klassiskt för det orientaliska köket), fermenterade fiskar/annat konstigt, inlagda grönsaker och frukter, kryddor och buljonger, frysta räkbollar/annan fisk och skaldjur, godis, snacks porslin och för att inte glömma nämna utbudet av nudlar och grönsaker som är svinbilligt och brett. Samt allting däremellan, har kunskap om kanske 5% av allt som står på hyllorna men det jag kommit fram till hittills är att Samyang numera är min nya kärlek i livet. Snabbnudlar till en ny nivå. Känner jag någon där ute som nördat ner sig i detta? Skulle absolut kunna betala dyrt för en grundlig genomgång av vad man bör ha hemma i skafferiet och guldkorn som liksom kan ta maten till nya höjder. Ring mig!
Tusan alltså, jag tror jag kommer ha svårt framöver att behöva köpa detta i en vanlig livsmedelsbutik... Gott jag har bunkrat upp!
Min besatthet över att lyckas med att koka ihop en god ramen-buljongen har kulminerat något kopiöst efter jag hittat Asian Market. Jag förstår inte varför jag tidigare inte har uppsökt faktiska asiatiska livsmedelsbutiker(?). Min hjärna har liksom aldrig var...
Jag älskar Tambur! Tycker Sebastian, den person du oftast får träffa inne i butiken, är helt exceptionellt duktig när det kommer till försäljning och att väcka behov hos sina kunder (inklusive mig själv). Butiken är inredd som en lägenhet och nästan allting du kan se kan du även köpa. I skrivande stund vill jag genast gå hit och se vad han hittat på härnäst. Butiken är liksom som ny från dag till dag.
Och, det finns såklart allt. Allt från köksinredning, världens härligaste keramik från Spruzzi, tavlor, bestick, lampor, kuddar, böcker, tvålar, ljus och alla andra tänkbara inredningsdetaljer. Om du gillar skandinavisk stil med en touch av Europa och Sydafrika - då är det hit du ska gå. Humana priser, trevlig personal och skön musik!
Jag älskar Tambur! Tycker Sebastian, den person du oftast får träffa inne i butiken, är helt exceptionellt duktig när det kommer till försäljning och att väcka behov hos sina kunder (inklusive mig själv). Butiken är inredd som en lägenhet o...
Nej men gud, Neu! Min älskade schlager i all ära men techno är faktiskt mitt kall här i livet. En liten dold kärlek för de flesta och någonting som går i lurarna 24/7. Och, nu snackar vi riktig techno. Progressiv, melodisk, acid och tech precis som på Neu.
Utöver musik (som absolut kan variera beroende på DJ men som överlag är kalaaaaasbra) levererar Neu bra j*vla ljud, tung tryckande bas som inte förstör öronen och en snygg behaglig lasershow. Vilket skapar en klockren helhetsupplevelse. Jag har varit runt på ett par technoställen och gillar att det faktiskt är en modern och fräsch lokal också. Ibland kan det dock vara gött att stå i en sliten industrilokal men just på detta stället gillar jag att det ser ut så som det gör. Sen kan jag ju inte undgå det faktum att det ligger i anslutning till Nostalgica som kör schalger, men ingenting jag väger in i min bedömning haha.
Att det inte finns så mycket barbord gör mig ingenting för jag är den som står längst fram vid DJ:en och stampar takten. Finns ett par bänkar längst väggaran om man behöver ta en vätskenpuse. Ses i dimman!
Nej men gud, Neu! Min älskade schlager i all ära men techno är faktiskt mitt kall här i livet. En liten dold kärlek för de flesta och någonting som går i lurarna 24/7. Och, nu snackar vi riktig techno. Progressiv, melodisk, acid och tech precis som på...
Hurra, mer vietnamesiskt till Stockholm och världen!
Eatnam är sen gammalt en favorit hos mig och ett ställe jag kontinuerligt besöker, farligt när det ligger över gatan. Maten och menyn är densamma som på de andra två ställena, det vill säga dundergod, varierande, fräsch, prisvärd och maffig. Om du inte går mätt härifrån... då blir jag imponerad. Kvalitén är stående god och jag har aldrig blivit serverad något som smakat eller sett konstigt ut.
Det jag gillar extra mycket med denna lokal är att den är större, bättre planerad och luftigare än de andra vilket påverkar mysfaktorn avsevärt. Kan uppleva att det blir lite väl högljutt ibland, speciellt på Odenplan - men när man börjar äta så läggs fokuset inåt på vad sinnen säger istället för utåt på omgivningen. Det säger en del om upplevelsen här trots att det inte är en lyx/avkopplande resturang. Mysigt ibland med lite fart och puls dock, lite o-svenskt och kulturellt tänker jag.
Tycker även det är trevligt när man kan se in i köket som här och se hur de arbetar - fått massvis med tips tidigare på Odenplan, bland annat hur man ska rulla vårrullarna för att få dem hålla ihop när de friteras. Personalen här är också lika gullig som på de andra ställena och supersnabba på att plocka bort tallrikar, hålla rent och fylla på med pinnar och såser vilket självklart uppsattas. Otroligt service-minded, vilket de också visar kvitto på eftersom de kan expandera.
Laxen är TO DIE FOR!
Hurra, mer vietnamesiskt till Stockholm och världen!
Eatnam är sen gammalt en favorit hos mig och ett ställe jag kontinuerligt besöker, farligt när det ligger över gatan. Maten och menyn är densamma som på de andra två ställena, det vill s...
* Uppdatering 20 januari. Nu har jag varit på en kontroll för att se så att linserna som plockades fram fungerat så som dom ska. Eftersom min syn är ON POINT(!) så har jag nu noterat att optikern heter Jasmine - UNDERBAR!
Eftersom jag gått runt med huvudvärk sen i julas och inte längre såg vem av mina roomies som satt i soffan när jag kom hem hade jag inget annat val än att gå till optikern A.S.A.P. Synsam på samma gata hade en ledig tid och jag haffade den lika fort. Möttes på avtalad tid av en supertrevlig optiker (som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på) - det är något speciellt med att försöka hålla fokus när man inte ser... det känns som man tappar fotfästet en aning när man inte har några linser i.
Men, fruktansvärt lyhörd, professionell, pedagogisk och lugn. Hon var effektiv och noga med både min och hennes hygien, vilket inte har varit lika självklart hon andra. Lokalerna var fräscha och jag har egentligen ingenting att klaga på. Helt enkelt god service och vet ni, visst visade det sig att mina stackars -3.0 har rört sig mot -4.0 och jag är beordrad att se över mina skärmtider och vanor, inget mig emot i och för sig. Det där med glasögonen däremot... ouff... den är lite jobbig. Men jag vänjer mig nog!
* Uppdatering 20 januari. Nu har jag varit på en kontroll för att se så att linserna som plockades fram fungerat så som dom ska. Eftersom min syn är ON POINT(!) så har jag nu noterat att optikern heter Jasmine - UNDERBAR!
Älskade Stora Saluhallen! Varje gång jag besöker Göteborg går jag hit, oavsett om jag är på shoppinghumör eller inte. När man, eller i alla fall jag, tänker på en saluhall visualiserar jag mig glädje, ljus, medvetenhet, kvalitét och stolta Handlare. Och vet du, det hittar du här. Egentligen sticker saluhallen inte ut något nämnvärt och är inte speciellt lyxig men, "klimatet". Det är ALLTID go stämning här inne och opretantiöst - och no shit liksom, välkommen till Göteborg. Jag har aldrig blivit tråkigt bemött, de som jag pratat med är sjukt pålästa, kompetenta, bjussiga och det smakar gott - till en bra peng (beroende på vad du är ute efter såklart).
Ostar, ekologiskt kvalitétsbröd, flera kött och fiskdiskar, nötter, oliver, frukt och grönt, orientaliska delikatesser, kaffe/te, lyxig choklad, grekiska soppor, husmanskost, tårtor... ja du förstår, och vet troligtvis vad jag pratar om. Mina guldkorn här inne är helt klart mat & vinbaren Salut (Här har de min favorit Gut Oggau och lunchen kostar bara 100kr/125kr), kebabberian bredvid jag alltid glömmer namnet på och På Kanalen som har stadens billigaste och godaste kaffe samt massa goda raw-kakor och juicer.
Älskade Stora Saluhallen! Varje gång jag besöker Göteborg går jag hit, oavsett om jag är på shoppinghumör eller inte. När man, eller i alla fall jag, tänker på en saluhall visualiserar jag mig glädje, ljus, medvetenhet, kvalité...
Jag har nu vid det här laget jobbat mig igenom de flesta av Stockholms glammiga och mindre glammiga nattlivs-klubbar-barer-under broar-ställen. Om det är givet att jag älskar att dunka svensk schlager och gamla 80-tals dängor? JAAAAAAA!
Eftersom vårt (jag och mina fuldans-älskande kompisar) underbara Oxid legat nere så gick vi hit av ren chansning en kväll. Det var grått, trist och tråkigt ute och att köa till Spyan (ja, namnet är förlikat med mina känslor inför Spy Bar) fanns inte på kartan. Okej, riktigt så mycket ogillar jag det inte, men jag behöver min schlager!
Och vem möts vi inte av... om inte självaste Carola när vi kliver innanför dörrarna?! Inte i egen hög person men ni vet "Säg mig, åh, säg mig, åh, säg mig, åh, säg var vi står jag måste veta nu". Vi blev till slut kvar tills lamporna tändes och gick sen glada hemåt ... sådär som bara svenska kvinnliga fotbollsspelare kan göra i klackar. Ont hade jag men det var värt varenda danssteg!
Om du går hit kan du räkna med att kunna sjunga med till nästan varenda låt (Håkan, Queen, Spice Girls, Kikki D, ABBA), få trängas med alldeles för glada människor och träffa likasinnade nördar. Det finns en större bar med yta om man vill stå och lufta av sig men jag föredrar den vid dansgolvet, kommer dock inte ihåg vad för typ av drinkar man kan beställa eller vad som smakat gott eller inte... but I love it!
Jag har nu vid det här laget jobbat mig igenom de flesta av Stockholms glammiga och mindre glammiga nattlivs-klubbar-barer-under broar-ställen. Om det är givet att jag älskar att dunka svensk schlager och gamla 80-tals dängor? JAAAAAAA!
Otroligt mysigt, inbjudande, personligt och lyxigt krypin-in, ett klockrent guldkorn!
Jag har så många gånger passerat denna ostbutik och en dag då jag hade extrem tidsbrist och inte orkade gå "till stan aka typ Hötorget" (ja, vi säger att vi går fram på stan i Lidköping) så slog det mig att detta låg nere på gatan. Hoppade på bussen en station och möttes av en magisk krämig, söt och varm doft direkt när jag klev innanför dörren och därefter personalens exalterade leenden. Jag behövde bara säga vad anledningen bakom mitt ärende va och killen som hjälpte mig prickade in helt rätt - så här i efterhand. Va på jakt efter ost som skulle matcha Barolo och Pinot Noir och en superkombo är helt klart The Butcher och denna magiskt krämiga och distinkta Pont L'eveque, till sjukt rimligt pris. Kunde även känna mig säker på mina val då han INTE var blyg eller snål med att ge mig några bitar att provsmaka. Extra och stort plus i kanten, älskar't.
Det finns allt från, givetvis ost av alla dess slag och ifrån olika länder i värden, marmelader, choklad, finkorv och andra delikatessvaror. Såg även vid mitt besök att de säljer färdiga maträtter som fisksoppa och sallader, perfekt när man är på språng, som jag. Jag är övertygad om att du kommer gå nöjd härifrån och framförallt hoppas på att du går hit istället för att köpa en "kommersiell" ost på Ica... det skiljer inte jättemycket i pris och om du ändå ska festa till det, gör det ordentligt.
Otroligt mysigt, inbjudande, personligt och lyxigt krypin-in, ett klockrent guldkorn!
Jag har så många gånger passerat denna ostbutik och en dag då jag hade extrem tidsbrist och inte orkade gå "till stan aka typ Hötorget" (ja, vi säger att v...
Ha(llelujah)ntverket! Fantastiskt är ordet och jag har valt att dela upp recensionen i tre olika delar 1) Restaurangen i sin helhet 2) Personal och service samt 3) Menyn, maten och smakerna.
1. Jag har i många recensioner försökt beskriva hur jag vill att en resturang ska se ut och vilken atmosfär den ska ha. Hantverket bockar av de flesta komponenter på den listan med "lummigt", "luftigt", "hemtrevligt" och den viktigaste "lyxigt men opretentiöst". Jag skulle vilja summera Hantverket som en folklig causal fine dining. När jag går på resturang vill jag känna mig välkommen, att det inte är en vanlig kväll hemma i köket utan att jag går dit för att bli servad och ska kunna släppa på all kontroll - där den lyxiga känslan kommer in i bilden. Den rustika känslan i restaurangen som skapas med hjälp av interiören ger den hemtrevliga känsla. Det är verkligen någonting speciellt med trä och finsnickeri som är det första man möts av när man kliver in i entrén och som står utspritt i hela restaurangen. Tänkte också på de små detaljerna som att skedarna var i trä, de serverade maten på sten och träbrickor - ingenting fanns där av en slump utan följde fint den naturnära och nordiska linjen i min tolkning.
2. Upplevde servicen (servicepersonalen, barpersonalen och somalierna) som "jämna", alla var trevliga, lyhörda och framförallt kunniga och kunde med självförtroende delge sin kunskap om de olika rätterna, dryckerna och kombinationerna. De var mycket kvicka och hade stenkoll på hur långt vi hade kommit på varje rätt och flödet och upplägget på i vilken ordning rätterna kom in var perfekt. Varje rätt hade ett nytt fokus vad gäller smak vilket aldrig tröttade ut smaklökarna eller hungern för den delen.
3. Till sist maten - modernt nordiskt med cirka 20 alternativ på menyn som bidrog till grov beslutsångest. Det är mellanrätter som är större än vanlig tapas och inte en ”hel” varmrätt (85-195), men jag säger såhär: man får MYCKET för pengarna. Jag blev enligt rekommendation mätt på det jag beställde (2 egna rätter, 1 bröd bröd och 3 potatisar som också är en portion) men smakade såklart på mina föräldrars mat också.
1. Hasselbackspotatis, löjrom, syrad grädde och färsklök. Vilka höga förväntningar jag haft på dessa och jag är och var så besviken. Jag vet inte om det är mitt saltmissbruk som spelar in i bilden men det smakade ingenting. Eller jo, syrad grädde. Ett klockrent exempel på när förväntningar förstör mer än hjälper. Kan erkänna att jag blev lite rädd för att jag hade satt standarden för högt för maten.
2. Het tuttul, tunnbröd med ursprung från Siljanstrakten bakat med pressad potatis och en miniatyrgryta full med moffig slarvsylta. Jag älskar verkligen konceptet med att man får plocka och greja lite själv med maten, det blir en liten upplevelse i sig. Men jisses så gott det var, tänk samma konsistens som på pulled pork, tydlig sälta, smörighet, lätt löksmak och djup buljong.
3. Tunt skuren biff med jordärtskocka, gruyère och hasselnötter. Min absoluta favorit och jag fortfarande svårt att sätta ord på vad och hur det smaka men upplevelsen i munnen var len, balanserad och helt plötsligt kom de där nötiga, syrade, pikanta umami och krämiga smakerna från alla håll och kanter i munnen. Hasselnötterna på är ett genidrag och att göra gruyèren till en krämig ostfyllning…WOW!
4. Stuvade makaroner med Karl-Johan svamp, panchetta, svartpeppar och lagrad ost. Som ni förstår smakade det lika gott som det låter. Aptitligt geggigt och ett berg med nästan skrytsamt mycket riven ost på toppen. Panchettan var stekt så karamellen smög sig igenom i smakerna vilket jag tyckte band ihop alla annars gräddiga och "tunga" smaker.
5. Nyrökt röding med blomkål, färskpotatis, krondill, gurka och blåmusselsås. Om du gillar fisksmak kommer du gilla denna rätt. Fiskens filé fall i sär sådär fins man önskar att det ska göra men fick mer elegant smak tack vare såsen. Egentligen inte utstickande rätt, förutom att det var väldigt vacker att kolla på.
6. Svampsmörgås med löjrom, kryddost, gräddfilskvarg, dill och rågbröd. Ojoj... som att man åt midsommar, höstgryta och julbord på samma gång. Kryddstarkt, vörtigt, svampigt, mycket sälta, syra och en viss sötma som gjorde att någonting i den lilla blandningen under brödet smakade ansjovis. Jag älskade verkligen denna smörgåsen och brödet hade god knaprighet.
7. Till sist den kryddstekta oxfilén med tryffelkräm, sojainlagd aubergine och champinjoner i brynt smör. En riktig umami-bomb med salta, djupa och smöriga smaker. Mört, tryffeln fanns där MEN det hade behövts något litet som bröt av texturerna, någonting knaprigt… möjligtvis någon slags slungad primör, tänker på morot för lite sötma också. Men man kan inte få allt.
Dryckesmenyn tyckte jag också var trevlig med avstamp i Frankrike och Tyskland. För att inte nämna det svenska utbudet som stod för all öl vilket är helt fantastiskt. Efter rekommendation drack jag Château Cambon, Cuvee du Chat med lätta tanniner, tydlig bärighet och en rostig ihärdighet i smaken som mötte de lite kraftfullare smakerna i maten. Helt perfekt kväll!
Ha(llelujah)ntverket! Fantastiskt är ordet och jag har valt att dela upp recensionen i tre olika delar 1) Restaurangen i sin helhet 2) Personal och service samt 3) Menyn, maten och smakerna.
1. Jag har i många recensioner försökt beskriva hur jag vill att en restura...