Recension av Restaurang Hantverket – av Charlotte A.

Ha(llelujah)ntverket!
Fantastiskt är ordet och jag har valt att dela upp recensionen i tre olika delar 1) Restaurangen i sin helhet 2) Personal och service samt 3) Menyn, maten och smakerna.

1. Jag har i många recensioner försökt beskriva hur jag vill att en resturang ska se ut och vilken atmosfär den ska ha. Hantverket bockar av de flesta komponenter på den listan med "lummigt", "luftigt", "hemtrevligt" och den viktigaste "lyxigt men opretentiöst". Jag skulle vilja summera Hantverket som en folklig causal fine dining. När jag går på resturang vill jag känna mig välkommen, att det inte är en vanlig kväll hemma i köket utan att jag går dit för att bli servad och ska kunna släppa på all kontroll - där den lyxiga känslan kommer in i bilden. Den rustika känslan i restaurangen som skapas med hjälp av interiören ger den hemtrevliga känsla. Det är verkligen någonting speciellt med trä och finsnickeri som är det första man möts av när man kliver in i entrén och som står utspritt i hela restaurangen. Tänkte också på de små detaljerna som att skedarna var i trä, de serverade maten på sten och träbrickor - ingenting fanns där av en slump utan följde fint den naturnära och nordiska linjen i min tolkning.

2. Upplevde servicen (servicepersonalen, barpersonalen och somalierna) som "jämna", alla var trevliga, lyhörda och framförallt kunniga och kunde med självförtroende delge sin kunskap om de olika rätterna, dryckerna och kombinationerna. De var mycket kvicka och hade stenkoll på hur långt vi hade kommit på varje rätt och flödet och upplägget på i vilken ordning rätterna kom in var perfekt. Varje rätt hade ett nytt fokus vad gäller smak vilket aldrig tröttade ut smaklökarna eller hungern för den delen.

3. Till sist maten - modernt nordiskt med cirka 20 alternativ på menyn som bidrog till grov beslutsångest. Det är mellanrätter som är större än vanlig tapas och inte en ”hel” varmrätt (85-195), men jag säger såhär: man får MYCKET för pengarna. Jag blev enligt rekommendation mätt på det jag beställde (2 egna rätter, 1 bröd bröd och 3 potatisar som också är en portion) men smakade såklart på mina föräldrars mat också.

1. Hasselbackspotatis, löjrom, syrad grädde och färsklök. Vilka höga förväntningar jag haft på dessa och jag är och var så besviken. Jag vet inte om det är mitt saltmissbruk som spelar in i bilden men det smakade ingenting. Eller jo, syrad grädde. Ett klockrent exempel på när förväntningar förstör mer än hjälper. Kan erkänna att jag blev lite rädd för att jag hade satt standarden för högt för maten. 


2. Het tuttul, tunnbröd med ursprung från Siljanstrakten bakat med pressad potatis och en miniatyrgryta full med moffig slarvsylta. Jag älskar verkligen konceptet med att man får plocka och greja lite själv med maten, det blir en liten upplevelse i sig. Men jisses så gott det var, tänk samma konsistens som på pulled pork, tydlig sälta, smörighet, lätt löksmak och djup buljong.

3. Tunt skuren biff med jordärtskocka, gruyère och hasselnötter. Min absoluta favorit och jag fortfarande svårt att sätta ord på vad och hur det smaka men upplevelsen i munnen var len, balanserad och helt plötsligt kom de där nötiga, syrade, pikanta umami och krämiga smakerna från alla håll och kanter i munnen. Hasselnötterna på är ett genidrag och att göra gruyèren till en krämig ostfyllning…WOW! 


4. Stuvade makaroner med Karl-Johan svamp, panchetta, svartpeppar och lagrad ost. Som ni förstår smakade det lika gott som det låter. Aptitligt geggigt och ett berg med nästan skrytsamt mycket riven ost på toppen. Panchettan var stekt så karamellen smög sig igenom i smakerna vilket jag tyckte band ihop alla annars gräddiga och "tunga" smaker.


5. Nyrökt röding med blomkål, färskpotatis, krondill, gurka och blåmusselsås. Om du gillar fisksmak kommer du gilla denna rätt. Fiskens filé fall i sär sådär fins man önskar att det ska göra men fick mer elegant smak tack vare såsen. Egentligen inte utstickande rätt, förutom att det var väldigt vacker att kolla på.

6. Svampsmörgås med löjrom, kryddost, gräddfilskvarg, dill och rågbröd. Ojoj... som att man åt midsommar, höstgryta och julbord på samma gång. Kryddstarkt, vörtigt, svampigt, mycket sälta, syra och en viss sötma som gjorde att någonting i den lilla blandningen under brödet smakade ansjovis. Jag älskade verkligen denna smörgåsen och brödet hade god knaprighet.

7. Till sist den kryddstekta oxfilén med tryffelkräm, sojainlagd aubergine och champinjoner i brynt smör. En riktig umami-bomb med salta, djupa och smöriga smaker. Mört, tryffeln fanns där MEN det hade behövts något litet som bröt av texturerna, någonting knaprigt… möjligtvis någon slags slungad primör, tänker på morot för lite sötma också. Men man kan inte få allt.

Dryckesmenyn tyckte jag också var trevlig med avstamp i Frankrike och Tyskland. För att inte nämna det svenska utbudet som stod för all öl vilket är helt fantastiskt. Efter rekommendation drack jag Château Cambon, Cuvee du Chat med lätta tanniner, tydlig bärighet och en rostig ihärdighet i smaken som mötte de lite kraftfullare smakerna i maten. Helt perfekt kväll!

Listad i: Stockholms bästa