Tips


I och med ett lunchärende i Hornstull fick jag möjlighet att testa ett relativt nyöppnat raw food café på långholmsgatan som jag varit intresserad av. Det visade sig vara en ypperlig dag att ramla in på det väldigt mysiga och fina fiket, så här på självaste fettisdagen serverades.... wait for it.... chiasemlan!

Vansinningt god! Måste luska fram receptet om inte på hela härligheten så i alla fall på den underbara mandelkrämen överst.

Jag testade även en smoothie på acai, blåbär, avocado och mandel. Väldigt god den med.

Lite dyrt kanske men det är det värt med tanke på de fina smakerna och råvarorna.

Till Sthlm Raw kommer jag gärna igen!



/Leila


Sen en tid tillbaka använder jag mig av smoothies och soppor som ett sätt att få i mig mera grönsaker. Sallader i all ära men det blir lite långtråkigt.

Jag är inte heller så mycket för det här med att gå på dieter eller speciella kostprogram, visst för något specifikt ändamål kanske en diet är bra men för mig som bara vill vara hälsosam för att orka mer i livet känns det inte som en bra strategi. 

Så istället för att tänka på allt som är onyttigt och som måste tas bort ur den dagliga kosten tänker jag på vad jag vill addera istället. Mer grönsaker, mer frukt, mer vatten, mera nötter och frön osv.

Ju mer av det jag äter ju mindre av det där andra onyttiga får det plats så i slutändan hamnar jag i balans med min kost.

Det är en betydligt lättare strategi för en bra kost än att ständigt behöva tänka på allt man inte får äta :)

Så här kommer inspiration i form av gårdagens frukost:

Smoothie: hallon, apelsin, citron, banan, morot, massor av ingrfära och Oatly ekologisk havremjölk. 

Receptet finns även här.




Brödet består av denna hembakade filmjölkslimpa, ost och färskspenat. 


Happy weekend people!


/


Häromdagen bakade jag gahkko igen, det är ett samiskt mjukbröd som blir som tekaka ungefär. Utan att jag visste det bakade jag det passande nog på samernas nationaldag som är den 6 februari. Receptet fick jag av vår lärare på konditorskolan som är av samiskt ursprung.


Om du har barn så är det ett perfekt bröd att baka till frukost och mellanmål. Här har jag skrivit om det tidigare och här har ni receptet.


Happy baking!

/Leila


På lunchen på jobbet idag pratade vi som så många gånger förr om bakverk och mer specifikt om att barn oftast väljer butiksköpta kakor såsom ballerinakex m m före hembakade cupcakes och tårtor. Jag har märkt att det inte får vara för komplicerat när man bakar till barn. Håller man sig till kanelbullar, kladdkaka eller syltkakor så är man oftast hemma med kidsen.

Vill man trots allt imponera lite extra och göra något roligare när man förbereder barnkalas kan man kombinera två favoriter , bullar och kakor!

Gör en vetedeg och fyll den med kakdeg. På bilderna ser ni mina chocolate chip cookie dough buns!

Vansinnigt populärt bland de barn som bjöds på dessa bullar!

Happy baking!

//Leila



För en tid sedan delade jag med mig av lite tips på hur man gör den perfekta sockerkakan, i alla fall enligt mig och mina övningar i köket. Här kommer det bästa grundreceptet på sockerkaka som komplement till det inlägget.

På bilderna blåbärskaka. Bara att använda gräddfil eller yoghurt istället för mjölk och tillsätta 120 g frysta eller färska blåbär det sista man gör i smeten innan gräddning.

Om bären är frysta så vänd dem i lite potatismjöl eller mjöl innan de går i smeten.

Happy baking!

//Leila