I våras möttes krog-Göteborg av den ofattbart tragiska nyheten. Krögarprofilen tillika ägaren av La Cucina Italiana gick bort i en fruktansvärd spårvagnsolycka och sörjs både av en stor familj och vad tycks som resten av stan, krögare såväl som gäster. I september öppnade åter Pietro Fioriniellos restaurang och förvaltas, förfinas och lever vidare genom sonen Alessio Fioriniello och Enzo Sforza.
Dagen efter La Cucinas nyöppning är Alessio och Enzo uppenbart medtagna, av flera anledningar. Gäster som väntat på att restaurangen skulle öppna igen delade den varma och gästvänliga atmosfären i den lilla lokalen, när restaurangen öppnade upp på nytt i början av september 2024. Det var tufft stundvis att genomföra service denna kväll, berättar Alessio. Pietro Fioriniellos aura är påtaglig i hela lokalen.
Det är stora skor att fylla, att ta pappas livsverk vidare, berättar Alessio Fioriniello, nybliven ägare till den lilla restaurangen vid Korsvägen.
Hållit stängt sedan olyckan
Tidigt våren 2024 möttes göteborgarna av den oändligt tragiska nyheten när den omtyckte krogprofilen Pietro Fioriniello gick bort i en spårvagnsolycka. Därefter har restaurangen hållit stängt medan fastigheten genomgick en omfattande grundförstärkning. De nyblivna ägarna gavs samtidigt möjlighet att ta sig an tankar kring hur de skulle fortsätta driva La Cucina Italiana.
– Pappa hade alltid mycket att göra och på sätt och vis hade han huvudet i antiken, berättar Alessio. Han ville fokusera på mer vin och då kunde han sträcka sig till Frankrike, typ Bordeaux eller exklusiva viner från Napa. Lite som att det ändå var italienare som hade gjort vinet, skrattar han.
La Cucina vilar på Pietros grundfilosofi, och så kommer det att förbli, men med omsorgsfull utveckling av meny och vinlista.
De som tidigare besökt restaurangen kommer alltså känna igen sig, men ska också att ges möjlighet att upptäcka nytt när Pietros restaurangchef Enzo låter vinlistan växa, och det rejält. Menyn tar lite längre tid på sig, men efter årsskiftet kommer även den att moderniseras mjukt.
– Vi har tagit fram ett vinpaket som kallas Connaiseur Pairing, ett exklusivt paket där vi tar fram riktigt bra årgångar från dess rätta regioner, men där fokus ligger även på producenten. Vi kommer då att utgå från vinet och sedan bygga menyn kring det.
Alessio berättar att La Cucina alltid haft rätt många etiketter för att vara viner enbart från Italien, men nu blir det ännu fler, dessutom från hela världen. I dagsläget har restaurangen över 120 olika viner, men siktar på att slåss mot Göteborgs största vinkällare som finns på ställen som Draken, 28+ och Dorsia.
– Samtidigt ska det finnas plats och det ska gå åt, inflikar Enzo, som blir den som är främst ansvarig i restaurangen, där han jobbat sida vid sida med Pietro under många år. Enzo poängterar också vikten av att dricka sitt vin i rätt glas, och han berättar att restaurangen förnyat sig med specifika Bourgongenglas. Även champagneglas för att få fram brödigheten i drycken, samt Bordeaux-glas och lite större vitvinsglas.
Behålla allt ”Pietro style”
Enzo och Alessio som sedan tio år tillbaka står varandra nära, berättar att de tillsammans ska utveckla allt det Pietro stod för; service, mat och vin men samtidigt behålla allt “Pietro style” – lite wild & crazy med finess.
Förutom att driva La Cucina vidare tillbringar radarparet mycket fritid tillsammans och likt själva sinnebilden av en stor hjärtlig italiensk familj hyr de gärna hus gemensamt där de tillbringar semestrar, jul och andra familjehögtider.