Carl från restaurang Vilda vidare i Årets Kock 2022

Årets Kock, en prestigefull branschtävling bland landets kockar, är i full gång. Första deltävlingen är avgjord och från Göteborg har fyra deltagare gått vidare till kval. Däribland Carl Jonsson, kock på Vilda i Vasa.

Carl Jonsson får inte avslöja vad han tävlade med för att gå vidare i årets upplaga av tävlingen Årets Kock. Vad rätten innehöll hålls hemligt, för att inte riskera att bli diskvalifiserad. Tävlingen, som är uppdelad i två deltävlingar, reducerar antalet tävlanden och den 24 maj avslöjades namnen som gått vidare till kval.

Från Göteborg kommer även Marcus Bortheiry från Bang Matbar, Ola Wallin, Hällsnäs Hotell, och Anton Kardell från Human.

För att förbereda sig inför en tävling likt Årets Kock handlar det mycket om att få kläm på de olika momenten i sin egen rätt. Först räckte det att laga upp rätten en gång, men vid nästa tillfälle behöver rätten läggas upp på sex tallrikar vilket bland annat innebär en del ytterligare prepp.

– Förutom att just preppa och laga själva maten är det väldigt mycket logistik som ska funka. Eftersom tävlingen äger rum i Stockholm betyder det att jag ska frakta dit allt jag behöver. Just nu håller jag på att kolla upp en kylbox som jag kan frakta mina råvaror i. Rent krasst kommer jag till ett tomt kök och allt som behövs från skarvsladdar till porslin behöver jag ha koll på. Det är klart att utgångsläget blir lite tuffare när man annars jobbar på en annan ort, konstaterar Carl.

Initiativet att tävla kom från honom själv, även om stödet från resten av teamet på Vilda varit stort från start. När Carl gick vidare har peppen blivit större.

– Jag ser det som en erfarenhet att vara med och tävla, det är väldigt lärorikt och det är också ett sätt att knyta kontakter inom branschen, om man vill satsa seriöst för en framtid där, säger Carl.


Carl Jonsson

Det är inte första gången Carl Jonsson tävlar i matlagning. Han har även vid två tillfällen deltagit i den maxade tävlingen Årets Stormkock, som hålls på Trangiakök utanför Tärnaby Fjällhotell i Hemavan. Första gången tog han guld och andra gången tog han en tredjeplacering.

– Andra gången jag tävlade var det -30 grader kallt och det blåste ordentligt. Med mig hade jag en spetskål, men när jag skulle använda den var den djupfryst som en sten, så det gick inte så bra. Jag försökte även värma tallriken över den lilla lågan, men det gjorde att tallriken sprack, skrattar Carl.

Under tävlingen Årets Stormkock var Filip Fastén med i juryn och det är kul att det händer mindre prestigefulla grejer i branschen, det gör den ännu roligare tycker Carl.

Den något mer upphosade tävlingen Årets Kock 2022 består av tre tävlingsmoment; anmälan (receptkvalet), kvaltävling och final. Juryordförande för tävlingen i år är Tommy Myllymäki och finalen går av stapeln den 15 september på Annexet i Stockholm.

Att tävla i en bedömningssport, som Årets Kock faktiskt är, där ens prestationer avgörs av en jury, jämför Carl med andra grenar som exempelvis löpning.

– Under en löptävling är det ju relativt enkelt att se vem som vann utifrån och vem som faktiskt kom i mål först. Tävlar man däremot i matlagning är det en helt annan typ av bedömning, där bland annat smak och upplägg avgörs vilket är mer individuellt och i sin tur tar bort en del av stressen, tycker Carl.

Första finaluppgiften i Årets Kock 2022 kommer att presenteras i början av augusti månad istället för efter avslutad kvaltävling.

– Man går på vissa kriterier i bedömningsmomentet och juryn är duktig, så det går inte att laga fiskpinnar och tro att man kommer undan. Jag tycker att det finns en öppenhet och välvilja i branschen, men under en tävlingssituation likt den här är alla Zlatans, skrattar Carl Jonsson på Vilda.

Restaurang Vilda håller öppet hela sommaren (med undantag för midsommarveckan) och kommer erbjuda sina gäster att testa enstaka rätter ur deras avsmakningsmeny. Flera av rätterna kommer att utökas för att göra dem matigare, medan andra hålls i mindre format och passar fint som sällskap till ett glas vin.

– Vi håller det lite enklare under sommaren så att både tidigare såväl som nya gäster kan titta förbi för att bekanta sig med oss. À la carten blir något kortare för att istället kunna fokusera på hög kvalitet, berättar Carl.