Flera kända gästspel under Calamari Club

Under hösten och våren 2020 har du som matentusiast möjligheten att besöka Robert Maglias krog mitt i Majorna för att bredda dina smakpreferenser, upptäcka nya matkombos och lära känna ett flertal mer eller mindre kända gastronomipersonligheter. Under benämningen Calamari Club samlas ett gäng glada gästspelare som varsin gång dyker upp i Maglias vinbar Vini e Liquori och intilliggande matsalen Enoteca Maglia.

Först ut blir hyllade matkreatören Frida Nilsson, hemmahörande på MJ's i Malmö. Frida Nilsson och Robert Maglia lärde känna varandra under en gemensam flygning till Lyon, där de som stolsgrannar upptäckte många gemensamma nämnare, däribland sina varma känslor för maten och den naturligt tillgängliga atmosfären som råder kring länderna runt Medelhavet.

Robert Maglia, som har rötterna i Italien, låter smakerna just från stövellandet prägla den egna krogen, men välkomnar gärna andra influenser för att kunna erbjuda sina gäster en levande restaurang. Frida Nilssons matlagning tar avstamp i den modernt nordiska matkulturen och hon brinner för våra inhemska råvaror.

– Alla som känner mig vet att jag älskar kål i alla former och nu under hösten finns det mycket fina smaker att använda sig av. Fortfarande kan du hitta en hel del härliga betor hos leverantörerna och dessutom har skogarna i år varit fulla av bland annat svamp.

Kockyrket är ju en tight sammansvetsad yrkeskår med både prestige och hypade karaktärer, vilket även når ut bland oss gäster. För att lära sig mer, och dela med sig av sin kunskap till andra, är just gästspel vanligt förekommande i restaurangbranschen. På samma sätt som det är utvecklande kan det också vara utmanande att gästa ett nytt kök.

– Man vet aldrig vad man kommer till. Vem är gästen? Kommer de att gilla min matlagning? Kommer alla saker vara på plats, hur ser köket ut och så vidare. Jag är lite av en kontrollmänniska och gillar att ha en plan, det kan man inte ha till 100 procent när man är på gästspel. Men det är nyttigt att gå utanför sin comfort zone, säger Frida.

Frida Nilsson blev under 2019 utnämnd till Årets Kvinnliga Kock under Stellagalan som lyfter just kvinnliga aktörer inom restaurangbranschen.

– Jag är jättestolt och glad över utmärkelsen och jag vet att det finns otroligt många grymma kvinnor inom branschen, dock lyfter media bara fram ett fåtal. På sikt önskar jag att behovet och en uppdelning bland könen inte finns kvar, men än så länge är det viktigt. På MJ’s i Malmö jobbar jag i ett relativt könsneutralt kök med fyra kvinnor och sex män och vi kompletterar varandra väl.

Vid varje tillfälle för Calamari Club erbjuds rätter för runt hundralappen och när det blir fullt inne i vinbaren Vini e Liquori, finns det fler sittplatser inne på Enoteca Maglia som nås via den charmigt rustika trädörren mellan lokalerna. Andra kockar som är på väg in under hösten är bland andra Daniel Müllern från Malmö, Christer Svantesson från Stockholm och Björn Svensson från Galt i Oslo som har en stjärna i Guide Michelin.

Startdatum är onsdagen den 23 oktober. Boka bord via Enoteca Maglia.