Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Här pågår initiativ för att stötta Ukraina

·

Kriget i Ukraina har fått många att vilja engagera sig. Sedan det ryska intåget startade har mängder av initiativ dragits igång för att stötta Ukrainas befolkning och bidra till välgörenhetsorganisationer och insamlingar. Nedan ger vi tips på restauranger och andra initiativtagare runt om i landet som på ett eller annat sätt engagerar sig i Ukraina och människor på flykt.

Help Ukraine in Gothenburg

Delar ut mat till flyktingar

Help Ukraine in Gothenburg (HUG) startades den 26 februari på initiativ av Katya Blagodyr, som själv är från Ukraina. Föreningen jobbar tillsammans med restauranger och caféer i Göteborg som vill vara med och skänka luncher och takeaway till flyktingar, detta genom att dela ut matbiljetter som sedan löses in på olika ställen. Gensvaret har varit stort. På hemsidan finns en karta över alla restauranger som är med. Läs mer om samarbetet med Bong Meal Ticket på Instagram.

Nordic Choice Hotels

Samarbetar med UNICEF

Petter Stordalens Nordic Choice Hotels, där bland andra Quality Hotel The Weaver ingår, samlar in pengar till samarbetspartnern UNICEF. Det går även att donera sina Nordic Choice Club-poäng till UNICEF via hemsidan. Länk till insamlingen finns här.

DoMa

Insamling med Rädda Barnen

DoMa, som drivs av Dorotea Malmegård, har startat en insamling tillsammans med Rädda Barnen för att samla ihop pengar till behövande barn i Ukraina. Länken till insamlingen finns i biografin på DoMas Instagram.

Kasai

Samlar in donationer till flyktingar

Den 13-15 mars samlar Kasai in donationer till flyktingar från Ukraina som anlänt till Stockholmsområdet. Saker som efterfrågas är exempelvis babyprodukter, barnmat, hygienartiklar, kläder, leksaker, filtar, Resorb och Alvedon. Donationerna samlas in hos Kasai på Linnégatan 10. Läs mer här.

Aster

Mat- och dryckesmarknad för UNHCR

Söndag den 13 mars arrangerar Aster i Malmö en mat- och dryckesmarknad där alla intäkter går till UNHCR och deras arbete världen över. På marknaden deltar flera restauranger och butiker. Läs mer om marknaden här.

#CookForUkraine

Engagerar sig genom att laga mat

White Guide har uppmärksammat #CookForUkraine, ett initiativ som på kort tid har engagerat krogar, kockar och privatpersoner världen över. Initiativet startades av två London-baserade kockar, den ena född i Ryssland och den andra i Ukraina, tillsammans med UNICEF dagen efter invasionen. En av dem som stöttar initiativet är Seiran Sinjari.

Stockholms filmfestival Junior

Kampanj med Rädda Barnen

Stockholms filmfestival Junior, som går av stapeln den 28 mars till 2 april, har startat en kampanj tillsammans med Rädda Barnen för att samla in pengar till alla barn som drabbas av kriget i Ukraina. Länk till insamlingen finns här.

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;