Guiden till Göteborgs bästa badplatser

Guiden till Göteborgs bästa badplatser

Det är under sommaren som Göteborg verkligen gör skäl för smeknamnet bästkusten – när klippor, kobbar och sandstränder fylls av badsugna. Här finns något för alla, såväl barnbad, bastubad och nakenbad som hundbad. Så packa picknickkorgen och upptäck allt staden med omnejd har att erbjuda. Efter en kort spårvagnstripp kan du njuta av salta klippbad och bara en cykeltur bort väntar kvällsdopp i skogssjöar – eller varför inte ta en skärgårdsbåt ut till din favoritkobbe med vänner och familj? Här tipsar vi om bra ställen att bada på i Göteborg.

Innehållsförteckning
 1. Här kan du bada i Göteborg
  1. Delsjöbadet – Naturskön badplats
  2. Styrsö Brattenbadet – Dopp i skärgårdsmiljö
  3. Styrsö Uttervik – Skärgårdsbad med trampolin
  4. Lillebybadet – Strandbad på Hisingen
  5. Smithska Udden – Härliga klippor
  6. Fiskebäck Badplats – Barnvänlig sandstrand
  7. Näset – Långgrund sandstrand
  8. Saltholmen – Porten till Göteborgs skärgård
  9. Stora Amundön – Klippor och grönskande ängar
  10. Landvettersjön – Flera badplatser
  11. Askimsbadet – Bad, beachvolleyball och bangolf
  12. Härlanda tjärn – Bad i skogssjö
  13. Sisjön – Barnvänligt

Här kan du bada i Göteborg

Delsjöbadet

Naturskön badplats

I det natursköna Delsjöområdet hittar du Stora Delsjön som rymmer både en sandstrand, klippor och bryggor. Här finns även lekplats för de små och en beachvolleyplan för de lite större. Och här i Stora Delsjön får även din hund lov att svalka sig. Om du blir hungrig är det bara att bege dig till kaféet och för dig som packat korv med bröd i picknickkorgen finns en grillplats.

 • Ta dig hit: Närmaste hållplats är Töpelsgatan

Styrsö Brattenbadet

Dopp i skärgårdsmiljö

Ta båten från Saltholmen till Styrsö för ett svalkande dopp i Göteborgs skärgård. Här kan du bada både från en strand och från bryggor – och när hungern infinner sig kan du slå dig ner vid färjeläget – där det finns både kiosk och servering. Härifrån har du även fin utsikt över båtarna som korsar vattnet.

 • Ta dig hit: Spårvagn 9 eller 11 till Saltholmen, sedan färjan till Styrsö Bratten

Styrsö Uttervik

Skärgårdsbad med trampolin

Styrsö rymmer så mycket mer än Bratten. För dig som är på jakt efter något mer småskaligt i badväg finns Uttervik. Här möts du av en liten strand samt en badholme med bryggor. Du som är gymnastiskt lagd får heller inte missa trampolinen.

 • Ta dig hit: Spårvagn 9 eller 11 till Saltholmen, sedan färjan till Styrsö Tången

Lillebybadet

Strandbad på Hisingen

Hoppa på bussen till Hisingen och upplev Lillebybadets sandstrand och långa klippstränder. Badet ligger inom ett naturområde och erbjuder bryggor, hopptorn och inte minst en populär grillplats. Här finns även toaletter, en kiosk samt en servicebutik invid campingen.

 • Ta dig hit: Buss 23, hållplats Lillebybadet

Smithska Udden

Härliga klippor

Smithska Udden, eller ”Smitten”, är ett vidsträckt klippområde som rymmer stränder med bryggor och badstegar. Du som föredrar att hoppa i plurret au naturel bör bege dig till badets sydvästra del – ”Rälsen” – där naturisterna håller till. För barn som blivit rynkiga av badande finns även en lekplats att torka upp på.

 • Ta dig hit: Närmaste hållplats är Näsbovägen

Fiskebäck Badplats

Barnvänlig sandstrand

Utanför Fiskebäcks hamn hittar du en liten och barnvänlig sandstrand, samt fina klippor som passar dem som vill bada mer barnfritt. Picknickkorgen kan du med fördel duka upp på någon av alla gräsplättar som omger badet. Det är en liten badplats så se till att vara tidig, innan det blir fullt.

 • Ta dig hit: Buss 97, hållplats Fiskebäcks småbåtshamn

Näset

Långgrund sandstrand

Näsets badplats är barnvänlig så det stänker om det, den består av en långgrund sandstrand som omges av solkyssta klippor. Här finns även lekplats, toalett, kiosk samt servering. Tänk på att hundar inte är välkomna här.

 • Ta dig hit: Buss 92, 93 eller 94 till hållplats Näsbovägen (ca 400 m promenad till badet)

Saltholmen

Porten till Göteborgs skärgård

Saltholmen är själva porten till Göteborgs skärgård. Här badar du enklast direkt från klipporna och det finns flera badstegar. En kort promenad bort, till Saltholmens södra del, hittar du även ett nakenbad. Den medhavda matsäcken intas bäst i en klippskreva (och du som glömt att ta med något att äta kan bege dig till kiosken vid hållplatsen).

 • Ta dig hit: Spårvagn 9 eller 11, hållplats Saltholmen

Stora Amundön

Klippor och grönskande ängar

Stora Amundön är ett bad omgivet av vacker natur, här möts du av grönskande ängar och klippor. Badet passar alla smaker, här finns såväl en snorkelled som möjlighet att bada utan kläder, det senare sker på den sydvästra udden. Tänk på att packa picknickkorgen full, för det är långt till närmaste kiosk.

 • Ta dig hit: Buss 58, hållplats Brottkärr

Landvettersjön

Flera badplatser

Landvettersjöns vackra omgivningar bjuder på flera badplatser – Frökens udde och Sjöholmen som båda består har bryggor, toaletter, grillplatser, gräsmattor, gungor och hopptorn, och så Pålen som är ett enklare bad. Den som vill smita iväg för en padelmatch när resten av gänget solar och badar ska välja Sjöholmen, där det finns banor för både pickleball och padel.

 • Ta dig hit: Varierar

Askimsbadet

Bad, beachvolleyball och bangolf

Askimsbadet är poppis under sommaren och det är inte så konstigt. Här kan du njuta av långgrunda bad vid sandstranden eller från den långa badpiren samt spela både beachvolleyball och bangolf. När du blir hungrig kan du ta med matsäcken till grillplatsen eller bege dig till badplatsens kiosk.

 • Ta dig hit: Buss X2, 80 och 89, hållplats Askimsbadet

Härlanda tjärn

Bad i skogssjö

Härlanda tjärn är en liten badsjö med en fin sandstrand och bryggor att doppa sig från. Här finns gott om gräsytor för picknick i det gröna och även en grillplats. Den som istället vill köpa mat på plats kan bege sig till badplatsens kiosk eller kafé. Vattnet i tjärnen är rikt på fisk, så glöm inte metspöt!

 • Ta dig hit: Buss 17, hållplats Spåntorget

Sisjön

Barnvänligt

Sisjöns badplats i Mölndal är ett poppis bad, med möjlighet att både ligga på sandstranden och pressa, eller välja gräs och klippor istället. Bryggorna har badstegar och är tillgänglighetsanpassat med ramp, året runt. Här finns också en liten kiosk med läsk och glass för den ultimata sommarupplevelsen.

 • Ta dig hit: Busshållplats Johannefred, därefter ca 3 km promenad

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta