Helig ko firar 10 år – som burgarsuccé

Sensommaren 2013 landade dåvarande stewarden Marijan Kucinski på fast mark för att låta visionen om en ambitiös burgarkrog öppna sina dörrar i Göteborg. Som ett av stans första kreddiga burgarställen var Holy Cow med och skapade en fortsatt stark hamburgartrend i Göteborg. Nu fyller restaurangen tio år.

Med världen som arbetsplats finns det inte många begränsningar för den kreative. Då Marijan Kucinski fick möjlighet att öppna upp Holy Cow på Södra Vägen, var det med höga ambitioner och en familjär inramning. Tidigare hade han kombinerat livet i luften med att driva krog tillsammans med sin bror under tio års tid, vilket gav honom erfarenhet och inblick i vad som då saknades på stadens krogkarta.

Denna gång ville han erbjuda göteborgarna maffiga burgare med flera olika tillbehör att välja mellan, och inspiration till konceptet hade han samlat på sig genom åren utomlands. Här, på krogen med Liseberg som granne, ligger fokus snarare på kvalitet och familjär stämning än att följa trender.

– I USA finns det en väldigt stor bredd och flexibilitet när det kommer till hamburgare och de tillbehör du serveras, vilket var något menyn på Holy Cow inspirerats av. Vill du ha en fruktsallad till burgaren i USA går det alltså utmärkt, berättar Marijan. Detta var något jag ville erbjuda gästerna på Holy Cow, även om vi valt att kanske inte erbjuda just fruktsallad.

Samtidigt som lokalen började renoveras sattes ett likande koncept igång på andra sidan stan, och dessa båda burgarställen utgjorde startskottet för den trend av hantverksburgare i Göteborg som tycks lika stark än idag.

– Jag har alltid trott på idén, men att det skulle bli en sådan boom var jag inte förberedd på, skrattar Marijan som berättar hur han och personalen slet för att langa fram burgare från dag ett, med flera fulla sittningar från öppning till sen kväll.

Heltidsprojekt
Eftersom Marijan fortfarande valt att ha en fot kvar inom flyget blev starten för Holy Cow rejält påfrestande. Slutligen var det bara att inse att krogen krävde hans fulla uppmärksamhet, vilket några år senare öppnade upp möjligheten att addera ytterligare en krog till familjen. Denna gång i form av Würst artisan sausages i Linné.

– Holy Cow har faktiskt varit ett fullt fungerande maskineri från start, mycket tack vare ett tight team i både service och kök, där många av de anställda jobbat tillsammans sedan de var riktigt unga. Hit kommer allt från den hängivne hockeysupporten till familjen från huset intill, vilket skapar precis den där trivsamma stämningen en kvarterskrog ska ha, säger Marijan.

Favoriter såsom Fat Cow och Holy Cow är stående på menyn, medan andra burgare och tillbehör har kommit och gått. Under oktober månad firar Holy Cow tio år och då kommer menyn att bjuda på “gamla godingar” som gör återbesök, men även en för jubileet speciellt framtagen variant.