Njut av sommaren genom sagans värld på Cheri-Lee och Bar Bruno

Som om sommaren inte vore magisk nog har du nu chansen till en unik upplevelse på två av Göteborgs omtyckta barer. Bar Bruno och Cheri-Lee är två av landets barer som i sommar tolkar japanska sagor genom förtrollande drinkar där Roku Gin från Japan är en av ingredienserna.

Att bartenders ofta är innovativa kreatörer är ingen hemlighet. Ofta ställer olika leverantörer och producenter till med tävlingar, pop ups och gästspel som håller branschen lekfull och mytomspunnen.

Den japanska ginsorten Roku Gin är initiativtagare till sommarens kreativa utmaning, och andra barer som hoppat på denna annorlunda challenge är Miss Voon i Uppsala, Magasinet i Västerås, Boca i Norrköping, CG's i Luleå och Hamnkrogen i Helsingborg.

Sharam Mohebbi, bartender på Cheri-Lee i Göteborg, har tolkat sagan om Stråmiljonären och givit den namnet Sanzaru. Namnet är inspirerat av ingredienserna på huvudrollsinnehavarens resa och består av Roku Gin, halmstrå, apelsinsherbet, yuzu och Electric Bitter. Drinken kan komma att serveras antingen inlindad i sidentyg eller i en box med halmstrån.

– Den kreativa processen ledde mig till att vilja förmedla en känsla av eskapism där de japanska influenserna är tydliga och förflyttar smaklökarna österut. För mig och Cheri-Lee är det viktigt att ingredienserna ska fungera i symbios med varandra och ha en tydlig koppling till sagan, säger Sharam Mohebbi.

Josefine Thoren, bartender på Bar Bruno, har tolkat sagan om prinsessan Kaguya. Kaguya växer upp inuti ett bamburör och har många beundrare tack vare sin skönhet. Sagan slutar tragiskt med att en av beundrarna, kejsaren, får reda på att hon inte är från jorden, utan månen.

Josefins drink Gekkō betyder månsken direkt översatt från japanska. Drinken innehåller Roku Gin, Galliano l'Aperitivo, Mancino Vermouth Sakura, Muyu Jasmine Verte Liqueur och torkat apelsinhjul.