Oktoberfest extra allt på Würst

Med inspiration från LA och Tyskland är Linnékrogen Würst stället för den som vill kombinera det bästa från flera världar. Under slutet av september fylls krogen av blåvita flaggor, lederhosen och ompa ompa-musik när Oktoberfest firas extra allt.

– Göteborg är en utpräglad IPA- och Ale-stad med stark ölkultur där det finns flertalet producenter av hantverksöl, säger krogägaren Marijan Kucinski, som upplevde att Göteborg saknade ett ställe där man kunde ta en god "vanlig" öl, och äta gott utan krusiduller.

När Würst startade hösten 2017 hade Marijan burit på idén i sex år, medan systerkrogen Holy Cow i Lorensberg fick försprånget.

– Jag har länge haft idén om ett ställe där fokus ligger på riktigt bra korv i kombination med öl jag själv uppskattar, det vill säga tysk öl med fokus på ljus lager. Stället är en mix av flera stilar, länder och intryck där jag utgått helt från vad jag själv kände saknades i Göteborg och som jag dessutom själv skulle uppskatta som gäst, berättar Marijan.

Interiören är inspirerad av de stora ölhallarna i Europa.

I restaurangen belägen i Linné är interiören ljus och luftig. Här finns det plats för de stora sällskapen och tack vare långbord får många plats under lediga former.

– När interiören byggdes gjordes den utifrån att större sällskap skulle kunna sitta tillsammans, precis som i de stora ölhallarna i Europa. Vi har till och med haft ett bröllopssällskap här, vilket var väldigt roligt.

Berätta om menyn!
– Kvalitet är viktigt för mig, och för att kunna erbjuda något speciellt har vi låtit ta fram våra korvar tillsammans med en lokal slaktare som producerar korvarna enbart till oss här på Würst. Sedan kan du bygga ihop din egen meny utifrån en mängd olika tillbehör.

– Du ska kunna välja en tysk potatissallad med en korv som kryddats med vitlök och bacon, det vill säga vår Brunhilde Knoblauch. Eller Scharfe Helga som innehåller chilimayo, rostad lök och picklad chili. En vegansk variant har kikärtsbas med jalapenjo och äppleslaw. I ölkranarna flödar alltså främst tysk öl med tyngdpunkt på ljus lager, men här finns även drinkar och vin med tyska eller österrikiska förtecken.

Oktoberfest med korv och öl
Under senare halvan av september varje år firar man Oktoberfest på Würst. Då är det hela paketet som gäller, det vill säga öl och korv för hela slanten. Menyn, där språket är en tysk-svensk mischmach, bjussar på för stället speciellt framtagna hantverkskorvar med olika typer av tillbehör. Just under Oktoberfest kan du välja en avsmakningsmeny som passar både den som väljer växtbaserat såväl som den som föredrar den traditionellt köttbaserade korven.

– Det är ordentligt kitchigt under Oktoberfest. Bayerska färger överallt, lederhosen på både gäster och personal och "ompa ompa-musik" i högtalarna. Precis som det ska vara, skrattar Marijan.

Under hösten öppnar Würst dessutom upp för brunch.