På The Right Cut möts hårvård och cyklar

The Right Cut är namnet på en av Göteborgs många barbershops. Barberarstolarna i original anno 1950, musiken i högtalarna och de iögonfallande cyklarna i fönstren speglar ägaren Mics intresse för detaljer och storytelling. Likt hos flera av stans krogar kan du ha din vovve med hit som sällskap, eller varför inte ta med cykeln in?

Mics barbershop The Right Cut är inte ens halvåret fyllt, men har redan hunnit ta form som en av Göteborgs vassaste locations för män – både med och utan ansiktsbehåring. Resan till den egna shopen har varit en aning krokig och fått passera via jobb som cykelmekaniker, samt en sväng som anställd hos en av stans andra barberare.

Cykelintresset har funnits sedan tidigt i Mics liv. Han minns sin första hoj med kärlek – en lila skönhet av oklart brand. Tidigare byggde han sina egna cyklar av specialbeställda beståndsdelar för att få just de egenskaper och utseende han gillade, för att sedan ge sig ut i bergen för långa turer. Tack vare sitt brinnande cykelintresse blev cykelmekaniker hans första jobb i Sverige, efter flytten från Kosovo, eftersom det då inte fanns några barberarjobb att få. I dag cyklar han inte lika mycket, men kärleken till fordonet brinner ännu, vilket syns i hans eklektiskt inredda barbershop på Drottninggatan i Göteborg.

Två signaturcyklar av citybike-modell står i varsitt fönster och drar ögonen till sig på The Right Cut. De funkar både som dekoration och en indirekt invit till besökare att ta med sina hjulbeprydda darlings in, medan de själva får sig en omgång i barberarstolen.

The Right Cut öppnade i början av 2020 och i en stadigt växande bransch känner han att det är extra viktigt att hålla kvar vid sin övertygelse i att se och möta sina kunder utifrån deras utgångsläga och behov.

– Det är nästan omöjligt att ge någon en perfekt klippning eller rakning vid första besöket. Det krävs en relation där jag och kunden lär känna varandra, där jag lyssnar in vem han är, vad han jobbar med och hur hans vardag ser ut. Det är en sak att att få kunden att se ut som en rockstjärna efter besöket, men sedan handlar det om att frisyren ska hålla i vardagen. Alla varken kan eller vill styla sin frisyr eller skägg dagligen, och den kunden vill jag kunna erbjuda en hållbar look som inte bara är cool de första dagarna, säger Mic.

Ett viktigt förhållningssätt som Mic känner är bra att ha i åtanke är att en frisyr eller en look aldrig är skriven i sten.

– Jag pratar mycket med mina kunder och försöker få dem att uttrycka vad de är ute efter, så att jag kan möta deras önskemål. Självklart ger jag dem shades och skarpa linjer om så önskas, men jag kommer också med råd beroende på exempelvis hur deras huvudform se ut. Frisyren får liksom växa fram.

På samma sätt som en frisyr eller rakning inte är skriven i sten är inte heller The Right Cut en statisk barbershop. Här får musiken och interiören leva och förändras över tid och Mic gillar att se salongen ta form. Just nu vill han utöka verksamheten med en yta anpassad efter social gemenskap, eftersom många av hans kunder även kommit att bli vänner som ofta slinker in för en espresso och lite gott tugg.

– Ytan finns och jag har ju inte bara ett stort intresse för cyklar, utan även ett närmast nördigt förhållningssätt till kaffe, främst espresso. Drömmen är att kunna kombinera dessa passioner på ett naturligt och okomplicerat sätt.

Framöver ser Mic fram emot att erbjuda sin kusin i Kosovo jobb på The Right Cut, för att ge ännu fler möjligheten att uppleva den hantverkstradition som han som mycket ung lärde sig i sin svågers barbershop i hemlandet.

– Enkelheten tror jag är viktig att bevara i barberaryrket. Grooming, produkter och shades i all ära, men många vill också bara ha en vanlig klippning eller rakning, säger Mic och öppnar dörren för att släppa in ljudet och atmosfären från gatan utanför.