Ramen-Ya skalar ner till ny nördig nivå

Uppdatering: Enligt uppgift kommer Ramen-Ya att öppna upp igen på sin ursprungliga adress på Linnégatan i väntan på en ny köpare. Restaurangen är öppen från och med den 8 mars.

Vincent Chung har arbetat i krogbranschen sedan unga år och har under snart 40 år levererat asiatisk comfort food till göteborgarna. Många känner igen honom från Linné-restaurangen Ramen-Ya med utsikt över Slottsskogen, där hantverksnudlar och mustiga buljonger har fått kön att ringla långt ut på Linnégatan. Nu ska restaurangen stänga, men redan efter sommaren öppnar den i ny skepnad.

Under ett samtal i början av 2024 berättar Vincent att tanken på att driva Ramen-Ya under så lång tid aldrig riktigt varit hans intention. Konceptet blev dock uppskattat av gäster från hela stan, och den breda menyn gjorde att restaurangen varit full i stort sett sedan starten.

I slutet av januari 2024 gör Ramen-Ya sina sista serveringar för att därefter lämna plats åt en ny restaurang med andra asiatiska anrättningar på menyn. Vincent berättar att han har fått sin beskärda del av lyckokakan och känner sig mer än nöjd med fulla sittningar och återkommande gäster.

Trots att han valt att överlämna lokalerna är han inte villig att helt lägga nudeltillverkningen på hyllan. Vi kan avslöja att Ramen-Ya kommer att byta skepnad och återuppstå i nytt och nördigare format redan efter sommaren – också då med adress i Linné.

– Jag ser fram emot att öppna upp Ramen-Ya under ett lite annorlunda format än så som restaurangen känns igen just nu. Nya Ramen-Ya kommer att bli en renodlad ramen-bar, likt de som finns i Japan. Med andra ord kommer vi alltså servera ramen, troligen med äggnudlar, och med två sorters topping: en vegetarisk och en med fläsk där själva buljongen utgörs av ett långkok på fläsk.

Hål i väggen-ställe för ramen-entusiaster

Vincent berättar att nya Ramen-Ya blir ett ställe dit du kommer för just ramen och ingenting annat.

– Det blir ett 'snabbare' ställe där du som gäst sitter vid en av nudelbarens 11 barplatser, framför det lilla köket eller vid en av de sex fönsterplatserna, och äter din nudelsoppa och tar en öl eller ett glas vin, för att sedan ge plats åt nästa gäst. Vi kommer alltså varken ha bokningsbara platser eller take away. Dessutom har jag jobbat min beskärda del av helger, så på nya Ramen-Ya är det mitt i veckan-besök som gäller, skrattar han.

Ramen-Ya vid Linnéplatsen har under åren gått att boka, men detta blir det ändring på i den nya baren. Det kommer att finnas ett par platser där man kan vänta på sin tur, men då stället är litet blir det alltså fokus på de sittande gästerna.

Förutom ramen kommer restaurangen även ha ett litet men noga utvalt sortiment av skålar, pinnar och annat som hör nudelrätten till, för att den riktige entusiasten ska kunna köpa med sig något hem till det egna ramen-köket. Tillbehören som säljs är sådant som Vincent själv kommer att använda i köket på Ramen-Ya.