Bon Bon Bar enligt Charlie Wang

Tänk Studio 54 och ett moderniserat grönt helhetstänk och du få ett både oförutsägbart och tidsenligt koncept. Låter det flummigt och diffust? Det är det också. I alla fall om du frågar Charlie Wang, Bar & Event Manager på Clarion Hotel Post, där Bon Bon Bar är det samlande namnet.

Det är många och stora krafter som ligger bakom en av Posthotellets senaste satsningar Bon Bon Bar, angränsande till numera lika nyrenoverade hotellrestaurangen Norda. Båda ingår de i Nordic Choice-kedjan och Marcus Samuelsson Groups genomgripande hållbarhetstänk.

Konceptet Bon Bon Bar föddes som en svulstig idé, utformad av inrednings- och arkitektbyrån Spik Studios i Göteborg som även ligger bakom interiören på flera av stans välkända nöjesdestinationer. Att förhålla sig till en mood board och ett koncept och sedan dessutom förmedla det som ett helt nytt begrepp - Social Club, har varit ett mission.

- Social Club är ett begrepp jag har valt att arbeta utifrån, när jag fick som uppgift att kommunicera ut till våra gäster vad Bon Bon är för ställe. Det ska varken vara en nördig cocktailbar, inte heller en stökig nattklubb, men något däremellan, berättar Charlie Wang.


Foto Emelie Lager

För att gå i linje med resten av det gröna greppet som Marcus Samuelsson Group jobbar utifrån serveras bland annat drinkar under namnet Sustainable Cocktails, framtagna tillsammans med världsmästaren i cocktails Dosa Ivanov och bar supervisor Mark Olsson, men även sötsaker i form av praliner signerade den prisade konditorn Patrik Fredriksson. Att få ihop ett till synes spretigt koncept hopkokat av väldigt många chefer har i allra högsta grad varit en utmaning, en utmaning som landade på Charlie Wang.

Just utmaningar är något som verkar dras till den ständigt arbetande bar- och eventmanagern Charlie Wang, eller är det kanske han själv som dras till utmaningarna?

- Redan när jag sökte jobb som assisterande Food & Bevarege här på Post, efter några år som restaurangchef på bland annat restaurang Lou Lou, upptäckte jag snart att min roll var ganska oklar. Rollen har på sätt och vis utformats under tid och allt som oftast så tenderar jag att hamna i situationer och omständigheter där det serveras både utmaningar och i viss mån blåsväder, säger Wang.

#hangwithwang - en uppskattad Göteborgsprofil
För många som rör sig i Göteborgs krogsväng är Charlie Wang en välkänd profil, vilket han själv på sätt och vis skrattar lite åt. Han syns ofta och mycket på stans klubbar och barer, och det är mycket ovanligt att man ser honom i ensamt gemak. Internt florerar sedan en tid även en hashtag som syftar på den personlige karaktärern. Men är det egentligen någon som vet vad han gör, vad han jobbar med?

- De flesta jag möter i sociala sammanhang tror jag känner till att jag jobbar på Post, men få vet nog egentligen vad jag har för roll. Och det är ju faktiskt inte så konstigt, eftersom rollen har utformats varefter. Min titel idag är alltså Bar & Eventmanager, men personligen arbetar jag ständigt utifrån inställningen Ett Post, i alla sammanhang. Alla våra gäster är lika viktiga.

Charlie Wang är en känslomänniska. Möjligen är det inte uppenbart för alla, men det är ett drag han är medveten om att han har. Han är ödmjuk inför sitt arbete, men har också ett ständigt inre driv, ett resultatinriktat fokus där han känner stort ansvar, vilket troligen också gjort att Wang fått både uppbackning och stöd från sina chefer. Wang påpekar att stödet också har gjort att han mäktat med utmaningar som Bon Bon Bar, där resultatet har fått utformas dynamiskt.

Det är nog synd att säga att Charlie Wang är en standard restauranganställd, och visst, vissa saker blir också lidande.

- Det där med att bära kostym på jobbet, eller att lyckas möta en deadline är inte alltid prio, skrattar Charlie Wang.

På samma sätt som hans roll kan tyckas något oklar är nog även Bon Bon Bar lite diffust på pappret. Men för den öppensinnade säger det ganska mycket om den allmänna inställningen inom Choice-koncernen, där man gärna jobbar utifrån individens förutsättningar och inre driv, där individens potential tas tillvara och utformar dess arbetsroll.

- Jag tror att Bon Bon Bar helt enkelt måste upplevas, och alla är mer än välkomna hit för att uppleva konceptet som sträcker sig utanför de givna ramarna, säger Charlie Wang.