Cocktailtävling med tema fred

Varje bransch har sina högtider, speciella tillfällen, mässor och tävlingar. Sveriges Bartenders Gille, SBG, anordnar svenskt kval på Hotel Riverton och View Skybar i Göteborg inför den årliga tävlingen och finalen i Frankrike 24-25 mars. I år är temat Fred.

Inom krogbranschen händer det som bekant mycket, och kanske är det just i barerna och köken som många trender sätts innan de når oss gäster. Plötsligt vet alla att sharing är det som gäller och att det går utmärkt att ta en cocktail till maten i stället för det mer ordinära glaset vin eller öl. Många har säkerligen bytt ut sitt helvita porslin till rustika varianter i mattglaserad keramik, för att inte tala om hur många som drömmer om ett restaurangkök där hemma.

För att skapa en trend krävs nytänkande och kreativitet, vilket ofta kan födas under press. Inom just restaurangbranschen spänns bågen både ofta och hårt, för att ständigt komma på nya sätt att servera mat och dryck på. Tävlingar är ett sammanhand där smaker, tekniker och presentationer vässas till perfektion. En som tävlat inom dryckesscenen sedan år 2000 är bartendern John, Steampunk Bar, Göteborg. Han berättar att de stora kontaktnäten som det ges tillgång till är ovärderliga och därför är den främsta anledningen till att han tävlar.

- Det bästa med att tävla är möjligheten att få se mina kollegor, knyta kontakter men också för att pressa mig själv att bli bättre. Den sociala biten är fantastisk, men när jag går upp på scen, då växer hornen ut, säger John och skrattar.

Måndagen 28 januari anordnar SBG, Sveriges Bartenders Gille, startat 1949, svenskt kval inför tävlingen Calvados Nouvelle International Trophy 2019. Tävlingen bjuder varje år in ett stort antal länder som var och ett deltar med totalt fem tävlande. Laguppställningen består i landslaget av upp till fyra personer fördelat på en yrkesutövande bartender, en junior/student, en lärare samt en journalist.

Läs mer om tävlingen här.