I juli slog Amano upp portarna på Drottninggatan för att bjuda in göteborgarna till en genuin matupplevelse med mexikanska förtecken. Bakom restaurangen står ett erfaret krögargäng med en gemensam vision: att servera mat som de själva tror på och tycker om, och som väcker något hos gästen.
Historien om Amano startade med ett möte mellan DINÉ-duon Andreas Andersson och Fredrik Herrmann, och Alan Nonell Borrone som tidigare drev Bocado. Snabbt väcktes idén om att starta ett gemensamt projekt där hantverket och matkärlek skulle få stå i fokus.
– Det började med ett samtal, eller snarare en känsla. Vi har alltid gillat att bygga ställen vi själva vill hänga på – och när vi började prata om tacos, eld, handgjort och rå kärlek till mat så kände vi bara: det här måste vi göra. Det skulle inte vara ett koncept. Inga genvägar eller floskler, bara bra mat, gjord med hjärta. Amano betyder “för hand”, och det är precis vad det handlar om, säger Andreas Andersson, krögare bakom Amano och DINÉ.

Genuin kärlek bakom menyn
Att Alan skulle vara den som sätter menyn var självklart från start. Hans spanska tapashak Bocado mottog fina recensioner innan han bestämde sig för att stänga ner restaurangen och ge plats åt något nytt. Nu blir det mer mexikanskt på menyn – men inte utan en och annan influens från Spanien.
– Alan brinner för maten på ett sätt som är svårt att förklara. Han pratar inte bara om recept, utan om känslan i varje tugga. Om traditioner, eld, syra, hetta. Det klickade direkt när vi träffade honom. “Det här gör vi” sa vi bara. Och så gjorde vi det, berättar Andreas.
Nytt koncept, samma själ
Det är just kärleken, nörderiet och de äkta smakerna som trion hoppas att gästerna ska uppleva när de besöker Amano. För den som är bekant med DINÉ blir det en viss igenkänning, även om själva koncepten skiljer sig åt rejält.
– Det är två olika världar, men vi finns ju bakom båda, så själen följer med. På DINÉ är det mer vardagslyx med smashade burgare, medan det på Amano är hetta, syra, eld och tacos. Men i grunden handlar det om samma sak: mat vi älskar att laga, på ställen vi själva hade velat sitta en tisdag. Eller en lördag.

Har du några egna favoriter på menyn?
– Quesabirrian. Lätt! Långkokt nötkött, ost, koriander, silverlök och salsa de arbol. Och så consommén att doppa i. Det är som en varm kram från en mexikansk mormor du inte visste att du hade.
Amano håller öppet måndag till söndag för lunch, middag och mexikanska cocktails.