Pasta + i Göteborg. Foto: Carolina Baldal Pasta + i Göteborg. Foto: Carolina Baldal

Pasta + är en av Göteborgs äldsta krogar – lika stark nu som då

Carolina Baldal, Account Manager (Gothenburg), Thatsup Carolina Baldal, Account Manager (Gothenburg), Thatsup
Carolina Baldal

2025 kan Göteborg kan stoltsera med otroligt många krogar, flera riktigt bra och ett helt gäng har till och med flera decennier innanför västen. För visst är det kul med nykomlingar, smaktrender och hippa hak, men vad vore väl en stad utan historia, tradition och anekdoter från den bransch vi och många med oss uppskattar och hyllar. Några av restaurangerna som funnits i över tio är är bland andra Kometen, Sjömagasinet, La Gondola Trattoria och Pasta +.

Många tänker troligen på restauranger likt just Kometen, Sjömagget och kanske Bryggeriet som gamla krogrävar, men faktum är att “nykomlingar” som Tranquilo och Masala Kitchen numera är vuxna på riktigt med drygt två decennium på nacken.

En av de krögare som varit en viktig spelare på Göteborgs restaurangkarta är Antonio, som sedan 1995 driver omtyckta Pasta + på Södra Vägen. 

– Under en period drev jag fem restauranger samtidigt, däribland La Gondola på Avenyn som i dag är en av stans äldsta italienska restauranger. Att driva så många ställen samtidigt är fantastiskt roligt, men det har också sina utmaningar. Vi firade nyligen 30 år som restaurang här på Pasta +, och jag är otroligt stolt över mina medarbetare som gjort detta möjligt, säger Antonio.

”Gästen i första rummet”

Antonio kom till Sverige på 60-talet och arbetade till en början på respektabla restauranger i Stockholm, bland annat Restaurang Operakällaren, innan han begav sig vidare mot Göteborg för att öppna egna restauranger.

– Att driva krog är tufft, men det är också väldigt roligt och att Pasta + har levt kvar under så många år tror jag beror på att jag driver restaurangen så som jag en gång blev upplärd: med genuin service och trevligt bemötande av gästen i första rummet. 

Antonios bakgrund i den klassiska skolan gällande service och bemötande av gästen är några av de aspekter som verkar tongivande bland långlivade koncept. Givetvis spelar även menyn en stor roll, och med rätter som pasta och pizza vann Pasta + tidigt göteborgarnas hjärtan. Själv säger Antonio att han knappt kan koka ägg, och att restaurangen är omtyckt tack vare sina italienska klassiker kan han tyvärr inte hävda beror på hans kökskunskaper. Där har han sin personal att tacka, berättar han med stor ödmjukhet.

Välskött och charmig interiör

Till restaurangen söker sig en blandad skara gäster med allt från den större familjen till kollegor, vänner och gäng på väg mot ett av stans alla evenemang.

Pasta + har valt att behålla sin interiör sedan 90-talet. Foto: Carolina Baldal

I dag ser Pasta + i stort sett ut exakt som restaurangen gjorde vid öppningen i mitten på 90-talet, och fast det är drygt 30 år sedan är interiören välskött och charmig med sina rödvitrutiga dukar. Antonio berättar att delar av interiören är hämtad från en gammal ladugård, där både tak och väggar har detaljer som balkar och andra snickerier som tagits tillvara och byggts om till restaurangens rustika inramning med hjälp av en vass snickare.

Pasta + är alltså omedvetet medvetet högaktuellt tack vare hur den en gång startade med återvunnet material och lokalt fokus.

– Restaurangen sköts i dag bland annat av mina barn, och Pasta + är ju också som ett av mina barn, ler Antonio stolt.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.