Sjömagasinet Sjömagasinet

Guiden till klassiska restauranger i Göteborg

Fusion hit, trendkoncept dit – visst är det kul med allt nytt som händer i krogvärlden, men det gör också att de riktigt klassiska krogarna ibland lockar än mer. Göteborg som restaurangstad skiljer sig väsentligt från hur det såg ut för några decennier sedan, men några av de anrika gamla restauranger som fanns då hänger med än idag – och det finns förstås en anledning till det. I den här guiden tipsar vi om de bästa klassiska restaurangerna i Göteborg. Alla har funnits i minst 25 år. Upplev kroghistoriens vingslag och bjud gärna med någon som kan berätta om hur det var när det begav sig – vi lovar att det blir en nostalgitripp att minnas!

Innehållsförteckning
 1. Klassiska restauranger i Göteborg
  1. Kometen – Känn historiens vingslag
  2. Gyllene Prag – Stans mest berömda ost
  3. Fiskekrogen – Skaldjursproffs sedan gammalt
  4. Café du Nord – En köttbulleinstitution från 1800-talet
  5. La Gondola Trattoria – Göteborgs första italienare
  6. Tvåkanten – Klassisk Avenykrog
  7. Port Arthur – Den sista sjömanskrogen
  8. Källarkrogen – Klassiskt i källarn
  9. Manfred's Brasserie – Schnitzel som håller
  10. Sjömagasinet – Skaldjursrestaurang med unik historia

Klassiska restauranger i Göteborg

Kometen

Känn historiens vingslag

Kometen har en rik historia och har agerat vattenhål för Göteborgs kulturelit under många årtionden. Restaurangen mellan Heden och Avenyn har funnits sedan 1932, vilket gör den till en av stadens äldsta. Många är de författare, konstnärer och musiker som genom åren satt sin prägel på krogen. Svensk husmanskost av högsta klass är precis som alltid melodin på krogen.

Gyllene Prag

Hemsida

Stans mest berömda ost

Det var när fyra unga män från dåvarande Tjeckoslovakien vann på tipset som det hände. Tipsvinsten investerades i en restaurang med fokus på östeuropeisk mat och tjeckisk pilsner. Året var 1973 och Gyllene Prag var den ena av Linnéstadens två restauranger. Sedan dess har mycket hänt, bland annat är stadsdelen numera en av de mest krogtäta i Europa, men på Gyllene Prag är det mesta sig likt. Även om en uteservering tillkommit och några ansiktslyft gjorts, så lagas den berömda panerade osten på precis samma vis som då.

Fiskekrogen

Skaldjursproffs sedan gammalt

Från Fiskekrogen skulle det gå att rulla bort till Feskekôrka, om man nu är på det humöret. Med största sannolikhet är det i alla fall närheten till den berömda fiskauktionen som gör att Fiskekrogen i över 40 år har serverat några av Sveriges bästa skaldjur. Visst har miljön genomgått mindre förändringar, men mycket är sig likt. Detsamma gäller maten. Nya inslag letar sig in, men de omtyckta klassikerna som hummersoppa, piggvar och Ahlströms torskbullar går ingenstans.

Café du Nord

Hemsida

En köttbulleinstitution från 1800-talet

”Ååh, Köttbullekällar'n!” lär många av de äldre du känner utropa när du för stället på tal. Café du Nord har alltid gått under både det franska och det svenska namnet – faktiskt ända sedan starten så tidigt som 1885. Restaurangen är något av en institution och har varit det för många generationer. Man kommer för de rejäla köttbullarna som serveras tillsammans med hemlagat mos och lingon. När det kommer till interiören har tiden förändrat precis ingenting.

La Gondola Trattoria

Göteborgs första italienare

Idag är det italienska köket ett av de allra vanligaste och det kryllar av italienska krogar i stan. Annat var det på tidigt 70-tal, då Göteborgs första italienare, La Gondola Trattoria, öppnade. Gammal är äldst, lyder talesättet, och nog är det något visst med denna klassiska italienska krog på Avenyn. Restaurangen har moderniserats för att hänga med i tiden, men när det gäller recepten ruckas de inte på onödan.

Tvåkanten

Klassisk Avenykrog

Tvåkanten har huserat på paradgatan Avenyn sedan mitten av 80-talet. Restaurangens känsla är densamma nu som då. Originalteglet ger karaktär och den glada och uppsluppna stämningen värnas. Köket serverar svensk mat lagad från grunden. På menyn syns moderna klassiker som löjromstoast, biff rydberg och torskrygg. Tvåkanten har prisats med Guide Michelins ”The Plate Michelin” för vällagad mat.

Port Arthur

Hemsida

Den sista sjömanskrogen

Redan 1918 byggdes puben Port Arthur, som är den sista bevarade sjömanskrogen i Göteborg. I vad som då var de skumma hamnkvarteren möttes sjömän och hamnarbetare för att rumla och slå runt. Idag är krogens stammisar säkert minst lika många, om än en aning lugnare. Klassisk svensk pubmat, som fiskgratäng, torskrygg och lammrostbiff, serveras och en trerättersmeny till schysst pris står till buds.

Källarkrogen

Hemsida

Klassiskt i källarn

Redan på 60-talet slogs dörrarna till Källarkrogen upp, då under namnet Kopparmärra och med skådespelaren Lennart Lund som ägare. Sedan dess har några krögare kommit och gått, men i 25 år har krogen en trappa ner letts i samma regi, nu av krogrävarna Pia Reitz och Cecilia De Caro. Klassiska rätter som wallenbergare, schnitzel och oxfilé provencale är några av favoriterna bland de många återkommande gästerna.

Manfred's Brasserie

Hemsida

Schnitzel som håller

Den klassiska kvarterskrogen har funnits på en av Linnés mindre gator sedan 1989 och är för många legendarisk. Den schweizisk-österrikiska restaurangen är särskilt känd för sina wienerschnitzlar, som har tillagats på samma sätt sedan starten. Varför ändra på ett koncept som tagit göteborgarna med storm?

Sjömagasinet

Skaldjursrestaurang med unik historia

Sjömagasinet har försett göteborgare och tillresta med skaldjur och en vidunderlig utsikt i många år. Innan dess var det gamla magasinet arbetsplats för lotsar och tulltjänstemän, men sedan tidigt 80-tal har fisk- och skaldjursrestaurangen huserat på kajen. Utöver havets läckerheter är det klassisk kokkonst med innovativa inslag som präglar köket.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;