Den 8 maj 1925, det vill säga för prick 100 år sedan, stod Göteborgs Posthus färdigt på Drottningtorget. För att fira jubileet av byggnaden, som sedan 2012 utgör Clarion Hotel Post, bjuder man in till en kulinarisk tidsresa i form av en exklusiv meny på restaurang Norda.
Menyn är framtagen tillsammans med den folkkära mathistorikern Richard Tellström, och innehåller såväl nya innovationer som historiska smaker från seklet som gått. Inspirationen kommer i mångt och mycket från Nobelmenyn från 1925, men i ett mer modernt format. För gästerna som besöker Clarion Hotel Post för jubileumsmenyn väntar clam chowder vol au vent till förrätt, kräftfärserad rödtunga med kräftskum och grönsaker till huvudrätt samt jordgubbscheesecake med crunchig grahamsgranola och rulltårta till dessert.
– Från ett gastronomiskt perspektiv är mötet mellan 1925 och 2025 väldigt lyckat, där det höga franska kökets tekniker blommade ut i eleganta rätter med kreativa nya smaker och kombinationer. Det var en tid som hade en längtan efter en guldkant på tillvaron som väl knyter an till dagens festmåltid, säger Richard Tellström, mathistoriker och etnolog.
I samma veva som det gastronomiska festen pågår så slutförs första etappen av en omfattande renovering av hotellet, som bland annat innebär en modernisering av Postbaren, lobbyn, receptionen, konferensdelen och korridorerna.
– Posthuset har varit en älskad samlingsplats i 100 år, och med renoveringen vill vi säkerställa att det fortsätter vara det i minst 100 år till. Under hela 2025 kan både göteborgare och inresta fira med oss genom att avnjuta vår unika meny och uppleva ett ljusare, elegantare och mer inbjudande Clarion Hotel Post, säger Anders Sköld, VD på Clarion Hotel Post.
Jubileumsmenyn finns tillgänglig under hela året, så vill man följa med på den kulinariska tidsresan är det bara att boka sig ett bord.