Kött med sås och andra rustika rätter hamnar högt på Thatsups innelista för 2025. Kött med sås och andra rustika rätter hamnar högt på Thatsups innelista för 2025.

Thatsup siar om årets krogtrender: Det här är inne och ute 2025

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Nytt år, nya krogtrender. I samband med årsskiftet är det många som siar, spekulerar och försöker förutspå kommande trender inom restaurangvärlden. Som Sveriges största krog- och stadsguide har såklart även vi på Thatsup funderat över vad som kommer känneteckna kroglivet 2025. Det hela landade i vår alldeles egen inne- och utelista som du kan ta del av här nedan. 

Poké bowls, picklad rödlök och dyr öl från ett litet bryggeri i kvarteret. Trender inom kroglivet kommer och går och påverkar såväl vad som står på menyn som hur vi beter oss på restaurangen, vad vi beställer och vilka förväntningar vi har av en kväll ute på stan. Det är alltid spännande att försöka förutsäga vad framtiden har att ge, varav vi på Thatsup tagit oss an uppgiften att, utifrån egna erfarenheter och spaningar, sammanfatta vilka krogtrender vi tror kommer prägla 2025. Om vi prickar rätt eller inte, ja det får vi helt enkelt se i slutet av året. 

Här är Thatsups trendspaning 2025, listat i det tidlösa formatet “inne och ute”. 

Hur kommer kroglivet se ut under 2025? En fråga som vi på Thatsup nystat i.

Inne:

  • Trygg mat. 
    En trend vi såg redan förra året, och som vi spår kommer fortsätta minst lika starkt under 2025. Vi snackar grovhugget, rejäl och mättande bondmat, men även moffig streetfood. Vällagad comfort food helt enkelt. Typexempel: franska pajer med smördegstäcke, bangers and mash, italienskt långkok, riktigt maffiga mackor och annan brödmat.
  • Kött. 
    Efter ett decennium som dominerats av vegotrenden tror vi att 2025 är året då köttet gör återkomst. Om det har att göra med tidigare nämnda trygghetsmat-trend låter vi vara osagt, men ifall du noterar färre vegetariska alternativ på menyn nästa gång du är ute och käkar – ja då vet du var du hörde det först.
  • Brunch. 
    En trevlig trend vi med stor förväntan tror oss se återkomma! För hur härligt är det inte att fira helgen med frasiga croissanter, en liten råbiff, pannkakor och kanske även en bloody mary? Brunchen har stått i skymundan ett par år, men nu är det dags att spendera söndagseftermiddagarna ute på lokal igen. 
  • Bordsbokning. 
    Vi vill inte bara äta trygg mat, utan också känna oss trygga med att vi får plats på restaurangen. Efter några glada post-pandemiår där vi fått utlopp för vår spontanitet är 2025 året då bordsbokningen får sin upprättelse. 
  • Mathantverk. 
    Nu bryr vi oss inte bara om den färdiga slutprodukten på tallriken, utan om hela processen bakom. Råvarorna ska i största möjliga mån komma från Göteborg med omnejd, och hanteras varsamt – gärna med restaurangens personliga touch, oavsett om det rör sig om enklare vardagsmat eller ambitiös lyxmat.
Brunch ute på lokal spår Thatsup blir en av de stora trenderna 2025.

Ute:

  • Finlir och pyntade tallrikar. 
    Parallellt med att maten blir mer rustik så får krusiduller och onödiga komponenter allt mindre plats på tallriken. Tiden för blommor och dylikt som inte fyller någon ytterligare funktion än den estetiska är helt enkelt förbi. 
  • Stora uteserveringar.
    Skämt åsido. 2026 träder Göteborgs kommuns nya regelverk för uteserveringar i kraft, med riktlinjer som främjar enklare uteserveringar med markiser snarare än rejäla, inglasade varianter. Resultatet blir att flertalet av stans krogar tvingas riva och bygga om sina uteserveringar, något som GP rapporterat om här. Oerhört tråkigt tycker vi på Thatsup, och hoppas på en bättre lösning för de restauranger som berörs. För ärligt talat – ingen som upplevt göteborgsvädrets blötare sida föredrar ett skralt parasoll framför ett inglasat uterum.
  • Mellanrätter. 
    Ett koncept som sjungit på sista versen ett bra tag nu, och vi tror att 2025 blir året då spiken hamras in i kistan. Helt enkelt för att det är dags för något nytt, och för att det i dagens läge inte känns ekonomiskt försvarbart att lägga lika mycket pengar på ett par mindre rätter som på en hel meny. 
  • Brynt smör. 
    Det har varit på tapeten ett bra tag nu, men allt har sin tid och så även det gyllenbruna smöret. Vi tackar dock för de år som varit och ser tillbaka på dem med värme. 
  • Icke-allergibaserad allergikost. 
    Att undvika livsmedel på grund av allergier och intoleranser är såklart fullt rimligt. Men att utesluta gluten och laktos för sakens skull, det har vi lämnat bakom oss va? En trend som nog framför allt kockarna med glädje ser dö ut. 
  • För hög musik på krogen. 
    Lite lagom stimmigt är bara trevligt, men att knappt höra vad sällskapet säger – nja. Vi tror helt enkelt att det är i år som krogarna sänker volymen på musiken ett snäpp eller kanske till och med två. 

Med denna lilla spaning sagd: fortsätt käka mellanrätter om du gillar det, och beställ för all del extra mycket brynt smör ifall det är din grej. Men ge även rejäl, brittisk husmanskost en chans, och samla vännerna för en härlig brunch ute på stan – glöm bara inte att boka bord innan. 

Ett fortsatt härligt krogår önskar Thatsup!

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.