Ägaren till Jimmy & Joan's vill expandera utomlands

Bagelbutiken på Teatergatan må vara ett hål i väggen, men innanför dörren hittar du en komprimerad och genuin upplevelse av The Big Apple. Möt Elizabeth bakom konceptet Jimmy & Joan's New York.

Elizabeth flyttade från New York till Göteborg 2006 och efter ett antal år började tankarna på en bagelshop ta form, för att införliva en bit av The Big Apple mitt i Lilla London, Göteborg.

– Snälla, låt dig inte skrämmas av den glamourösa inredningen och det engelska språket. Det är bara en önskan om att ge något vackert till mina gäster och språket är en del av den totala New York-upplevelsen. Helheten är så viktig och givetvis även själva smakupplevelsen av våra bagels och cheese cakes. Allt bakas och tillagas från scratch utifrån hur en äkta NY-bagel ska smaka, vi tummar inte på något, säger Elizabeth.

Jimmy & Joan's New York är ingen trend. För att lyckas med ett koncept gäller det att vara genuin, menar Elizabeth.

– Klassiker håller i längden och det är av den anledningen som exempelvis bagels är så omtyckta i New York. Det ville jag erbjuda Göteborg som numera är min bas.

Beläget på krogtät gata
Jimmy & Joan's N.Y fungerar som något av en social instans där de ligger mitt på numera krogtäta Teatergatan. Elizabeth vinkar och hoppar ofta ut genom dörren för att prata med någon ute på gatan, både med stammisar och nyfikna passerande. På samma sätt är hon också mån om sina grannar som utgörs av flertalet restauranger, barer och caféer på gatan. Pionjär på gatan är Primo, med sin italienska vinbar Sassi Enoteca, och med grannar som Juan Font, Isabelle och Le Comptoir säger sig Elizabeth inte kunna vara gladare.

– Att ta hand om sin granne är en del av det amerikanska sättet. Vi är alla angelägna om att hjälpas åt och finnas till hands för varandra här på gatan. Det är en viktig och naturlig del som får Teatergatan att må bra och verksamheterna att fungera.

Valet av adress var självklart när Elizabeth skulle öppna sin bagelshop. Hon har alltid älskat nya locations och platser lite utanför de givna stråken, helt enkelt för att det är roligare och mer spännande enligt henne. Hon pratar varmt om Wallenstam, hyresvärd för fastigheten där Jimmy & Joan's ligger.

– Det betyder enormt mycket att få stöd under en uppbyggnadsfas och det har Wallenstam verkligen givit mig. Jag hade dock aldrig löst det här helt på egen hand. Felicia som jobbar med mig är som min högra hand och så mycket bättre på många saker än vad jag själv är. Henne släpper jag inte i första taget.

”Älskar en success story”
Med sann entreprenörsanda och en dos äkta amerikanskt driv har Ehon svårt att sitta still, vilket har lett till bland annat samarbeten och pop ups ihop med flera andra drivna entreprenörer runt om i Göteborg.

– Jag fullkomligt älskar en success story, och det bästa jag vet är att höra andra berätta om sin resa och hur de byggt upp sina verksamheter. Exempelvis hyser jag stor respekt för Kenneth ute på Wine Mechanics. Att göra något som ingen annan gjort, att ta ett så stort grepp om en relativt oetablerad stadsdel som han gjort med sitt vin- och restaurangkoncept är otroligt inspirerande. Att vi körde en pop up ute hos dem för ett tag sedan, i form av en brunch, var fantastiskt kul och uppsakattat.

– Wallbreakers, doers, movers, shakers, det är sådana personer som får saker och ting att hända och de har alltid en spännande historia att bidra med, oavsett genre.

Rekommenderade av White Guide
Även om hon älskar sin bagelshop ser hon på den som något av ett startskott för något bra mycket större. Trots att verksamheten inte är äldre än dryga året är den redan på väg att växa ur sitt skal. Nyligen blev Jimmy & Joan's rekommenderade av White Guide. Elizabeth är en energispruta och jobbar frenetiskt på att både bygga och utveckla sin egen business såväl som andras verksamheter.

– Ambitionen har hela tiden varit att låta Jimmy & Joan's växa och även om jag inte kan gå in på detaljer, kan jag avslöja att uppbyggnad och distrubution utanför Sverige är på gång. Jag har alltid varit inne på att rikta mig internationellt. Dream big, ler hon hemlighetsfullt.