Är din arbetsplats redo för den nya svenska visselblåsarlagen?



För knappt ett år sedan kom förslag om svensk visselblåsarlag, som skapas för att skydda visselblåsare. Ordet visselblåsare kommer från engelskans whistleblower och står för en person som larmar om bedrägerier, fusk eller liknande hos exempelvis företag eller myndigheter. Ordvalet härrör från att engelska poliser i historien blåste visselpipa då pågående brott behövdes uppmärksammas.

Oegentligheter som korruption, vapensmuggling, militärers mord på civila och patientsäkerhet är några exempel av vad som avslöjats med hjälp av visselblåsare i olika länder. Även rapportering om korruption eller liknande på arbetsplatser har avslöjats av visselblåsare. Däremot är många rädda för att rapportera då det inte är ovanligt att bli hotad, förföljd eller annat för bli nedtystad. Den nya lagen ska bland annat hjälpa till att förhindra att sådant sker och olika whistleblowing software tas fram.

Tre vanliga anledningar till att alla inte rapporterar om olika oegentligheter är rädslan för konsekvenserna, tron om att inget kommer att förändras eller att det råder oklarheter om var och hur man går vidare med den information man vill lägga fram. Direktiven från EU lyder ”Skydd ges åt dem som rapporterar överträdelser av EU-rätten”. I förslaget från Sverige gäller skyddet även dem som rapporterar sådant som går mot svensk lag. Lagen kommer att gälla för alla lokala myndigheter och arbetsplatser som har minst 50 anställda.

Vad behövs göras för att lagen ska efterföljas?

Det är Arbetsmiljöverket som ansvarar för att arbetsgivare tar fram interna rapporteringskanaler. EUs alla medlemsstater ska senast 17 december i år vara klara med de tillvägagångssätt som krävs för att EUs direktiv ska efterföljas. De skyldigheter som gäller är bland annat anonymitet för visselblåsare, svarstider, uppföljning och återkoppling, information och GDPR.

Det uppmanas inom både den offentliga och privata sektorn om att redan nu göra sig redo. Bland annat med att säkerställa sig om vilka förändringar som behövs göras för att kunna efterfölja den nya lagen. Nedan listas några krav som ska säkerställas.

Pålitliga säkra rapporteringskanaler för att visselblåsarens identitet inte ska kunna röjas.

Tydlig information om rapporteringsalternativ ska nås ut till alla arbetstagare, leverantörer och samarbetspartners.

Visselblåsare ska skyddas mot eventuella hämndaktioner. Här inkluderas även leverantörer, tidigare anställda, kunder och familjemedlemmar.

En opartisk person, som anses lämplig för uppgiften, ska utses för att ta emot rapporter och sedan följa upp dessa.

Mottagande av rapporter ska bekräftas inom fem dagar och en återkoppling ska göras inom tre månader.