Adam/Albin Adam/Albin

Guiden till lyxrestauranger i Stockholm

Lokalproducerad lyx på Djurgården, klassisk fine dining i vacker operamiljö och gastronomiska resor i världsklass. Stockholm har blivit ett kulinariskt mecka för finsmakare – stan vimlar numera av stjärnkrogar och hyllade lyxrestauranger, både klassiska och fullkomligt nytänkande. Är det dags att boka bord på en riktig finkrog? Då kommer du att hitta allt från modern gastronomi på gourmetrestaurang till elegant matlagning över öppen eld. Här guidar vi till lyxrestauranger i Stockholm, nästan alla med minst en stjärna i Guide Michelin.

Innehållsförteckning
  1. Lyxrestauranger i Stockholm
    1. Adam/Albin – Hållbar lyx
    2. Frantzén – Oanad upplevelse
    3. Nana – Elegant avsmakningsmeny vid chef's table
    4. Aira – Myllymäkis stjärnkrog
    5. Aloë – Smakresa utanför tullarna
    6. Ekstedt – Med elden i centrum
    7. Nour – Nordiska råvaror med asiatiska influenser
    8. Grand Hôtel – På lyxhotell
    9. Operakällaren – Stans vackraste restaurangmiljö?
    10. Black Milk Gastro Bar – Krögarduons gemensamma satsning
    11. Soho House – Exklusivt för medlemmar
    12. Petri – Naturnära smakupplevelse
    13. Sushi Sho – Michelinbelönt sushi
    14. Persona – Tänker utanför boxen
    15. Wedholms Fisk – Det finaste från havet
    16. Restaurang Skärtofta – I historisk miljö
    17. La Tour – Utsikt över Stockholm
    18. Etoile – Siktar högt
    19. Soyokaze – Exklusiv omakase
    20. Teatergrillen – En riktig klassiker
    21. Ett Hem – Unik miljö
    22. Punk Royale – Djärv dekadens
    23. Bobergs Matsal – Historisk atmosfär
    24. Coco & Carmen – Punkens lite lugnare syrra
    25. Nisch – Rena smaker

Lyxrestauranger i Stockholm

Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin
Adam/Albin – Lyxrestauranger
Adam/Albin

Adam/Albin

Hållbar lyx

Omåttligt populära Adam/Albin har fått stockholmarna på fall med sina gastronomiska middagsupplevelser i gränslandet mellan Vasastan och Östermalm. Här satsar man på hållbar lyx med skandinaviska influenser, oväntade smaker och råvaror av högsta kvalitet. Från vinkällaren kommer även viner med fokus på klassiska regioner.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 1

Frantzén

Oanad upplevelse

Lyxkrogen Frantzén låg tidigare i Gamla stan och är idag inhyst i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city – med egen hiss, terrass och tre våningar till sitt förfogande. Antalet sittplatser är däremot fortfarande bara 23. Om du vill satsa på en helhetsupplevelse som aldrig förr, då är det hit du ska bege dig. Sedan 2018 kan restaurangen dessutom titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 3
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana
Restaurang Nana – Lyxrestauranger
Restaurang Nana

Nana

Elegant avsmakningsmeny vid chef's table

”Lyx” lyder ledordet på Nana, en liten restaurang i Vasastan där man anammat konceptet kaiseki, vilket innebär att menyn anpassas efter vilka råvaror som smakar bäst just nu och just här. Oavsett årstid kan du dock räkna med exklusiviteter som tryffel, kaviar, hummer och wagyukött. Anrättningarna serveras i avsmakningsformat vid chef's table, för endast nio gäster per sittning, av köksmästare Jonas Bokedal själv.

Aira

Myllymäkis stjärnkrog

Vid vattnet på vackra Djurgården driver TV-kocken Tommy Myllymäki sin lyxkrog Aira. Här sätter man den gastronomiska upplevelsen i första rum, och erbjuder en nio rätters avsmakningsmeny samt ett tillhörande dryckespaket. I köket följer man säsongernas utbud och använder sig av nordiska råvaror, som man förhöjer med smaker från hela världen. Aira har sedan 2023 två stjärnor i Guide Michelin.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 1

Aloë

Smakresa utanför tullarna

I ett villaområde i Långbro huserar den här hyllade Michelin-krogen med två stjärnor, som drivs av kockarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson, som har erfarenhet från ställen som Esperanto och Lux Dag för Dag. Avsmakningsmenyn hämtar influenser från hela världen och bjuder på en gastronomisk resa av rang.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 2

Ekstedt

Hemsida

Med elden i centrum

Aldrig har väl uråldrig kokkonst varit så flådig. "Mat-Niklas" skippar moderna matlagningsmetoder och låter kockarna laga mat över sprakande eld i öppet kök – givetvis efter säsong. Här äter du enrisbakat, kolgrillat, rökt och mycket mer från hela naturen. Serverat i skandinavisk miljö vid Stureplan.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 1

Nour

Hemsida

Nordiska råvaror med asiatiska influenser

Sedan hösten 2020 hittar vi Sayan Isakssons Michelin-belönta restaurang Nour inne i Townhouse Nosh and Chow på Norrmalm. Här finns plats för 28 sittande gäster som i intim miljö får uppleva japansk-nordisk fusion i sin lyxigaste form. Välj mellan en meny med fyra eller åtta rätter och förbered dig på smaksensationer.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 1

Grand Hôtel

På lyxhotell

Grand Hôtel är ett av Stockholms mest exklusiva hotell och lockar gäster från hela världen. Många besöker även hotellet för dess välkända restauranger, signerade stjärnkocken Mathias Dahlgren. Matbaren är en klassisk destination för en lyxig lunch eller middag där fokus ligger på nordiska råvaror, och på Rutabaga serverar man vegetariska rätter i världsklass. Den förstnämnda har omnämnts i Guide Michelins Bib Gourmand, en kategori för restauranger med mycket god och prisvärd mat. 

Operakällaren

Stans vackraste restaurangmiljö?

På anrika Operakällaren serveras fine dining i vacker miljö där gamla väggmålningar och maffiga takkronor möter stora speglar och nya möbler. En äkta klassiker som har belönats med bland annat en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin. 

  • Stjärnor i Guide Michelin: 1

Black Milk Gastro Bar

Krögarduons gemensamma satsning

Stjärnkockarna Daniel Höglander och Niclas Jönssons står bakom Black Milk Gastro Bar, där man satsar på en exklusiv tolkning av japansk omakase. Den välkomponerade menyn kombineras gärna med dryck signerad cocktailbaren Stjärtilleriet. I anslutning till Black Milk Gastro Bar hittar vi Black Milk Gastro Lunch, dit du kan gå för en lunch med sydeuropeiska smaker. 

Soho House

Exklusivt för medlemmar

Den exklusiva medlemsklubben Soho House finns runt om i världen, och slog i slutet av 2022 upp en Stockholmsfilial. Inuti den vackra Trefaldighetskyrkan på Östermalm omges man av svensk historia, design och konst. Här kan medlemmar i klubben njuta av norditaliensk fine dining med svenska influenser i restaurangen Club Cecconi's.

Petri

Naturnära smakupplevelse

På Petri genomsyras upplevelsen av kocken Peter Nilssons kreativa och kulinariska nerv. Restaurangens avsmakningsmeny, Petrichor, är döpt efter doften av ett sommarregn och speglar säsongen utbud av råvaror. Välj mellan 6 eller 10 serveringar och kombinera gärna med det noga utvalda dryckspaketet. På fredagar serveras även lunch à 5 rätter.

Sushi Sho

Hemsida

Michelinbelönt sushi

På Upplandsgatan i Vasastan ligger Sushi Sho, Stockholms hittills enda sushirestaurang att belönas med en Michelinstjärna. Här tar gästerna plats vid baren i sittningar, och serveras direkt från kocken i sann omakase-anda. Menyn följer den skandinaviska säsongens utbud och tillagas enligt japansk tradition med fokus på rena och avskalade smaker.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 1

Persona

Tänker utanför boxen

När Louis Cespedes och Jonatan Nyström, båda från Frantzén, slår sina kloka huvuden ihop blir resultatet Persona. Här kombineras fine dining med duons våghalsiga ådra till en unik upplevelse där maten kombineras med några av världens mest eftertraktade viner.

Wedholms Fisk

Hemsida

Det finaste från havet

Wedholms Fisk har sedan starten år 1985 varit en av våra mest kända restauranger, och var en av de första i Sverige att få en stjärna i Guide Michelin. Här ligger fokus på service, hantverk och fina råvaror, med havets läckerheter i centrum. Hos fisk- och skaldjursälskaren som efterfrågar extravagans är Wedholms Fisk ett svårslaget val.

Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård
Vår Gård – Lyxrestauranger
Vår Gård

Restaurang Skärtofta

I historisk miljö

I Vår Gårds restaurang Skärtofta dukar man upp till en lyxig smakresa i fem serveringar. Här anammar man svensk matkonst på hög nivå, och skapar en levande femrättersmeny att avnjuta i den historiska miljön. Allting tillagas på utvalda råvaror från Vår Gårds trädgård och närliggande producenter, och menyn går att få helt vegetarisk för den som föredrar ett grönare alternativ. Som pricken över i finns tre olika dryckespaket att kombinera maten med. 

La Tour

Utsikt över Stockholm

På Pontus Frithiofs fine dining-restaurang La Tour vill man erbjuda gästerna vad man valt att kalla Power Dining: en extremt exklusiv upplevelse i alla dimensioner. Här består à la carte-menyn av eleganta anrättningar med avstamp i Europa, och med influenser från Frankrike i synnerhet. Inled gärna besöket med en drink i baren, och njut av utsikten 23 våningar upp i DN-skrapan.  

Etoile

Siktar högt

Att Etoile betyder stjärna på franska säger kanske något om ambitionen på den lilla restaurangen i utkanten av Vasastan. I lokalen låg tidigare Derelict, men idag är det en ung kockduo med erfarenhet från internationella stjärnkrogar som står för magin. Säsongsbetonade avsmakningsmenyer, elegant industristil och internationella influenser regerar.

  • Stjärnor i Guide Michelin: 1

Soyokaze

Exklusiv omakase

På Soyokaze har man specialiserat sig på omakase med fokus på rena råvaror. Maten förbereds av kocken framför ögonen på gästerna, och vid varje servering tar man endast emot tretton gäster. Denna högklassiga restaurang drivs av Batjargal Ochirbat, en av landets mest välrenommerade sushikockar, tillsammans med fru och barn.

Teatergrillen

Hemsida

En riktig klassiker

Riche systerkrog Teatergrillen har varit en legendar inom Stockholms krogliv sedan Tore Wretmans tid. Även om Teatergrillen är en klassiker så kan du förvänta dig mer än vid ett traditionellt restaurangbesök – från den proffsiga servicen och storslagna miljön till mathantverket och den utvalda drycken. 

Ett Hem

Unik miljö

Ett besök på Ett Hems restaurang är det perfekta tillfället att uppleva det lyxiga hotellet utan att boka rum. Huset är en gammal privatbostad från tidigt 1900-tal, som förvandlats till ett unikt hotell med en vacker innergård där man kan njuta av vällagad mat. Här serveras både lunch och middag, tillagad på lokala råvaror i säsong.

Punk Royale

Hemsida

Djärv dekadens

Få restauranger i Stockholm har stuckit ut så mycket som Punk Royale, som drivs av den kontroversiella kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson. Här landar lyxiga råvaror i lekfulla rätter som serveras på ett lika lekfullt vis. En spexig upplevelse kantad av allt från klubbmusik till rökmaskiner.

Bobergs Matsal

Hemsida

Historisk atmosfär

Högst upp i NK hittar vi anrika Bobergs Matsal, som idag drivs av stjärnkocken Björn Frantzén. Den K-märkta lokalen andas historia och tradition, och är en omtyckt plats att slå sig ner för en lyxlunch eller afternoon tea. På menyn möts det klassiska och moderna i en tidlös kombination.

Coco & Carmen

Hemsida

Punkens lite lugnare syrra

Stämningen på Coco & Carmen är något mindre galen än på systerkrogen Punk Royale, men i köket håller man samma höga kvalitet. Här serverar man eleganta avsmakningsmenyer till både lunch och middag, gärna ackompanjerade av generösa dryckespaket.

Nisch

Hemsida

Rena smaker

På Nisch står kvalitet och miljömedvetenhet i centrum. Den ambitiösa avsmakningsmenyn byts ut från dag till dag beroende på råvarutillgång och säsong, och kombineras med väl utvalda biodynamiska viner. Smakerna är skandinaviska och naturliga, och går i linje med den avskalade inredningen.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta