Guiden till lyxrestauranger i Stockholm

Lokalproducerad lyx på Djurgården, klassisk fine dining i vacker operamiljö och gastronomiska resor i världsklass. Stockholm har blivit ett kulinariskt mecka för finsmakare; stan vimlar numera av stjärnkrogar och hyllade lyxrestauranger, klassiska som fullkomligt nytänkande. Är det dags att boka bord på en riktig finrestaurang? Då kommer du att hitta allt från modern gastronomi à la gourmetkrog till elegant matlagning över öppen eld. Här guidar vi till lyxrestauranger i Stockholm; nästan alla med minst en stjärna i Guide Michelin.

Se även:
- Stjärnkrogar: Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin
- Avslappnade matupplevelser: Hyllade matupplevelser i avslappnad förpackning
- Wow-restauranger: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse

Oaxen Krog: Lokalproducerad industrilyx
Hållbarhet ligger i fokus på denna avskalade finkrog vid vattnet ute på Djurgården. Här gäller avsmakningsmenyer med sex eller tio rätter lagade på lokalproducerade råvaror - serverade på porslin och bord som tillverkas superlokalt på varvet intill.
Meny/pris: Avsmakningsmeny 6 rätter ca 1 650 kr, 10 rätter ca 1 950 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 2
Mer information: Oaxen Krog, Beckholmsvägen 26, Djurgården

Esperanto: Lyxigt för alla sinnen
Spännande stjärnkrog med internationella influenser och coola smakkombinationer, serverade i lika minimalistisk som romantisk miljö. Bortsett från en stjärna i Guide Michelin har Esperanto bland annat vunnit Gulddraken och utsetts till Sveriges bästa krog av White Guide 2013 och 2014.
Meny/pris: 6 rätter ca 1 250 kr, 10 rätter ca 1 650 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 1
Mer information: Esperanto, Kungstensgatan 2, Östermalm

Gastrologik: "Nytänkande skandinavisk gastronomi"
Kritikerrosade Gastrologik tar förhållandet till råvara och säsong lite längre och låter menyn avgöras helt av vad producenterna har att erbjuda för tillfället. Resultatet är ett vinnande koncept som krögarna själva kallar för "nytänkande skandinavisk gastronomi".
Meny/pris: Avsmakningsmeny ca 1 300 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 1
Mer information: Gastrologik, Artillerigatan 14, Östermalm

Ekstedt: Med elden i centrum
Aldrig har väl uråldrig kokkonst varit så flådig. "Mat-Niklas" skippar moderna matlagningsmetoder och låter kockarna laga mat över sprakande eld i öppet kök - givetvis efter säsong. Här äter du enrisbakat, tjärvedsrökt, torkat och mycket mer från hela naturen. Serverat i skandinavisk miljö.
Meny/pris: 4 rätter ca 800 kr, 7 rätter ca 1 000 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 1
Mer information: Ekstedt, Humlegårdsgatan 17, Östermalm

Operakällaren: Stans vackraste restaurangmiljö?
På anrika Operakällaren serveras fine dining i vacker miljö där gamla väggmålningar och maffiga takkronor möter stora speglar och nya möbler. En äkta klassiker som har belönats med bland annat en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.
Meny/pris: Avsmakningsmeny ca 1 300 - 1 450 kr, à la carte ca 1 000 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 1
Mer information: Operakällaren, Karl XII:S torg, City

Volt: Naturligt val för gourmanden
Glöm storskaligt. På denna kreativa gastrobistro hittar du en mindre meny med årstidens mat från skog och mark, serverad i fyra eller sex rätter. Givetvis med inslag av ingredienser som gran, tall, sav och syrad grädde och helt rätt matchat med småskaligt producerade viner.
Meny/pris: 4 rätter ca 500 kr, 6 rätter ca 650 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 1
Mer information: Restaurang Volt, Kommendörsgatan 16, Östermalm  

Adam/Albin: Magisk duo
Tidigare Adam & Albin Matstudio återinvigdes 2016 med nytt koncept - Adam/Albin. Här fortsätter kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman att skapa magi i det öppna köket samtidigt som de eftersträvar intimitet och "fullkomlig njutning". Måltiden består av fem serveringar till ett fast pris, men som gäst bestämmer du själv vad du vill äta.
Meny/pris: Fem serveringar ca 795 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 0
Mer information: Adam/Albin, Rådmansgatan 16, Vasastan/Östermalm


Adam/Albin

Himlen: Lyx på hög höjd
Utsikten går knappast av för hackor på denna urbant romantiska gourmetkrog högst upp i Skrapan, och det gör så klart inte maten heller. Hit hittar såväl romantiska par som affärsfolk för att äta tjusiga rätter med nordisk touch, men också för att dricka drinkar i en rätt så magnifik skybar.
Meny/pris: Varmrätter ca 255 - 395 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 0
Mer information: Himlen, Götgatan 78 (Skrapan), Södermalm

 
Himlen

Aloë: Smakresa utanför tullarna
I ett villaområde i Långbro döljer sig den här hyllade finkrogen som drivs av två kockar med erfarenhet från ställen som Esperanto och Lux Dag för Dag. Avsmakningsmenyn hämtar influenser från hela världen och bjuder på en gastronomisk resa av rang.
Meny/pris: Avsmakningsmeny ca 1 095 kr
Stjärnor i Guide Michelin: 0
Mer information: Aloë, Svartlösavägen 52, Älvsjö

Andra guider du kanske är intresserad av
- Franskt: Guiden till Stockholms bästa franska restauranger
- Husman: Här hittar du Stockholms bästa husmanskost
- Champagne: Stockholms bubblande champagnebarer
- Vinbarer: Guiden till Stockholms bästa vinbarer

Om guiden till lyxrestauranger i Stockholm
Guiden till lyxrestauranger i Stockholm uppdateras löpande. Prisinformationen uppdateras någon gång per år eller oftare. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra lyxrestaurang i Stockholm som vi har missat och borde skriva om. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på den restaurang du väljer att gå till.

Relaterade artiklar:

Visa på karta