
Nya restauranger i Stockholm
Uppdaterad 12 jan 2021
Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.
Tycker du det är lika kul som vi att testa nya restauranger? Då har du kommit rätt. Detta är en samling av alla nyöppnade restauranger i Stockholm. Vi uppdaterar listan löpande, genom att plocka bort restauranger som funnits runt ett år och addera nyöppnade. Oftast är restaurangerna nyare ju längre upp i listan de ligger. Saknar du någon så tipsa oss gärna på hello@thatsup.se.
Hötorget Kvarterskrog & Takservering
Sergelgatan 1, Norrmalm/CityMaj 2021
Under våren får Hötorget en ny mötesplats när Bockholmengruppen öppnar Hötorget Kvarterskrog & Takservering. Här kommer man hålla öppet från tidig morgon till sen kväll varje dag i veckan och utlovar en prestigelös mötesplats med hjärta.
Hötorget Kvarterskrog & Takservering
Italienskan
Sergelgatan 1, Norrmalm/CityMaj 2021
Som en del av Hötorget Kvarterskrog & Takservering öppnar Italienskan som intar hela övervåningen och den 400 kvadratmeter stora terrassen. Tanken är att skapa en prisvärd upplevelse i kvarterskrogsmiljö.
Çok
Nytorgsgatan 33, SödermalmVĂĄren 2021
Dönerstället Çok öppnar nu även i BC Burgers gamla lokal vid Nytorget. Bakom konceptet står Mahmut Sucakci, från Lily's Burger, som öppnade Çok i Hornsberg för ett par år sedan tillsammans med bland andra Joel Kinnaman. Här satsar de på traditionell turkisk husmanskost.
Cave Nizza
Borgmästargatan 7, SödermalmMars 2021
Populära Café Nizza ynglar nu av sig och öppnar en bakficka precis runt hörnet. Här väntar en avslappnad vinbar med parisiska delikatesser och sjävklart – pasta. Från bageriet kommer du kunna köpa med dig hembakta bröd och bakverk.
Astoria
Nybrogatan 15, Östermalm2021
Stjärnkrögaren Björn Frantzén förvandlar gamla Astoriabiografen på Nybrogatan till ett internationellt brasserie. Restaurangen kommer förmodligen att öppna upp för gäster under 2021.
Vegan Burger Bar
Söderhallarna, Södermalm11 januari 2021
Det populära burgarhaket Bun Meat Bun öppnar nu sitt nya ställe i Söderhallarna där hela menyn är vegansk. I burgarna hittar man bland annat friterad tempeh och moving mountains-kött, med sides som vegansk coleslaw och caesarsallad.
Ricordi
Kungsträdgårdsgatan 18, Norrmalm/CityVĂĄren 2021
Brasseriegruppen, där bland andra Trattorian och Il Tempo ingår, får tillskott av en ny italiensk restaurang vid Kungsträdgården. Här ska generationer stockholmare få skapa minnen tillsammans. Namnet, Ricordi, betyder nämligen just "minns du" på italienska.
Kapibara
Riddargatan 20, Östermalm26 december 2020
Östermalm får ett nytt ramenställe när Kapibara slår upp dörrarna på Riddargatan 20 i mellandagarna. Bortsett från ekobuljonger och handkramade nudlar hittar du även japanska snacks, folköl och alkoholfritt på menyn.
Nold
Biblioteksgatan 21, City/Östermalm8 december 2020
På Biblioteksgatan ligger restaurangen Nold, som ingår i Stureplansgruppen. Här serverar man en meny med inspiration hämtad från Europas södra delar, i en avskalad och elegant miljö, där råvarorna får stå i fokus. Menyn innehåller rätter som ankbröst, tagliatelle, torskrygg och svensk clubsteak. Bakom satsningen i Arnold's gamla lokaler står krögarna från Calle P.
Liebling
Timmermansgatan 24, SödermalmHösten 2020
I cocktailbaren Paradisos lokaler öppnar nu det tyska bistrot Liebling. Här utlovas förstaklassig tysk mat som schnitzel, korvar och strudel i en kosmopolitisk miljö. Bakom konceptet står krögarna från Tjoget, Paradiso och Positano
Spesso
Malmskillnadsgatan 38, Norrmalm/City25 november 2020
Stureplansgruppens nya takrestaurang, Spesso, huserar på 18:e våningen i en ny fastighet på Malmskillnadsgatan mitt i stan. Här ska man boka in ett besök om man vill njuta av italienska maträtter, drinkar och vackra vyer över Stockholms takåsar.
Vineriet
Roslagsgatan 15, Vasastan16 november
Vineriet på Roslagsgatan erbjuder viner från hela världen och maten som serveras är tillagad med kärlek. Stället lämpar sig lika väl för en afterwork som för en middag med familjen eller vännerna.
Tennstopet Grill
Odengatan 72, Vasastan5 november 2020
Den anrika Stockholmskrogen Tennstopet får tillökning i form av bakfickan Tennstopet Grill på Odengatan. Lokalen rymmer 70 matgäster i tre etage och här hittar man även en stor bar vid fönstren med utsikt mot gatan. Menyn bjuder på kött-, fisk- och skaldjursrätter samt några av Tennstopets välkända klassiker.
La Perla
Södermalmsallén 36-38, Södermalm5 december 2020
Äntligen tar Emilio och Åsa Ingrosso restaurangen La Perla till Stockholm, när de i december öppnar på Södermalm i samarbete med ägarna till Usine. Här kommer det att serveras italiensk fusion, där flera av rätterna på menyn är återskapade från Emilios barndom.
Bird
Renstiernas Gata 30, Södermalm30 oktober 2020
I slutet av oktober öppnar Bird sin filial på Södermalm, närmare bestämt på Renstiernas Gata. Precis som namnet skvallrar om är det även här fried chicken som står i fokus med influenser från Asien och USA. En nyhet är att man numera kan boka bord.
Nour
Norrlandsgatan 24, Norrmalm/City/ÖstermalmOktober 2020
I Garbas gamla lokaler på Norrlandsgatan slår Sayan Isaksson, i regi av Stureplansgruppen, upp dörrarna till den nya restaurangen Nour. Här ska man äta japansk-nordisk fusion i den intima lokalen, som endast rymmer 26 sittande gäster.
Canta Lola
Grev Turegatan 6, ÖstermalmOktober 2020
Bakom denna peruanska och latinamerikanska streetfood-restaurang står tidigare Birger Jarl-krögaren Per Nordlind tillsammans med frun Erika Goytizolo. Med Canta Lola vill man skapa en varm atmosfär och på menyn återfinns klassiska rätter, såsom ceviche och tiraditos. Lokalen på Grev Turegatan rymmer 60 sittplatser.
Jacqueline's
Malmskillnadsgatan 40, Norrmalm/City8 oktober 2020
I oktober öppnar Vassa Eggen-gruppens nytillskott Jacqueline's som beskrivs som en modern diner med influenser från Tel Aviv och Brooklyn. Krogen kommer ha öppet från morgon till kväll och erbjuda frukost, lunch, middag och barhäng under ett och samma tak.
GOMA
Linnégatan 1, Östermalm7 oktober
Sveriges första asiatiska gastropub, Goma, öppnar på Linnégatan. Bakom öppningen står Jonas Svensson, kock och ägare av systerkrogen Miss Voon. På Goma kommer man att satsa på generösa öppettider och stället lämpar sig lika väl för ett avslappnat förmiddagsmöte, lunch, eftermiddagsmöte, afterwork, middag eller drinkar sent in på natten.
Manoshé – The Hummus Club
Sankt Eriksgatan 81, Vasastan25 september 2020
På Sankt Eriksgatan ligger Manoshé – en restaurang med starka influenser från Mellanöstern. I köket sammanflätar man det traditionella med en modern touch, för att skapa ett unikt matkoncept. På menyn finns ett flertal mezerätter från det arabiska köket, såsom hummus, shakshuka, manaish och många andra färg- och smaksprakande alternativ.
Manoshé – The Hummus Club
Sturebaren by Poké Burger
Grev Turegatan 11, ÖstermalmHösten 2020
Poké Burger har tagit sitt koncept till Sturegallerian, och tagit över Sturebaren, där de serverar sina hälsosamma bowls, hamburgare, samt ett urval av smårätter. Hit kan du komma för en afterwork med cocktails, lunch eller middag.
Sturebaren by Poké Burger
Pita
Götgatan 96, Skanstull/SödermalmSeptember 2020
Paret bakom Falafelbaren på Hornsgatan slår upp dörrarna till Pita på Götgatan i början av september. Här kommer det att serveras palestinsk streetfood, med bland annat mustiga grytor med pitabröd och vegetariska och veganska alternativ på menyn. Lokalen är liten och rymmer endast ett fåtal sittplatser, men allt går att köpa med som take away.
Fafelle
PK-huset, Norrmalm/City16 september 2020
Det vegetariska snabbmatskonceptet Fafelle kommer till PK-huset. Bakom stället står stjärnkocken Joel Åhlin från Agrikultur och kokboksförfattaren David Frienkel från Green Kitchen Stories. Det blir fokus på falafel med nytänkande smaker, men även andra vegetariska och veganska rätter kommer att serveras.
Omaka
Uggelviksgatan 2a, Östermalm2 september 2020
Bryggmästaren Hedda Spendrup lanserar innovationsbryggeriet Omaka, en kombination av krog och bryggeri som ska locka alla som gillar mat, dryck och spännande smaker. Ambitionen är att utmana gränserna för vad ett bryggeri är, och hur en öl ska smaka.
at Kungsholmen
Hantverkargatan 71, Kungsholmen1 september 2020
at Kungsholmen ligger beläget på Hantverkargatan. Här satsar man på en restaurang och saluhall under ett och samma tak. Kom hit för en lunch, brunch, middag eller bara skönt häng. Passa även på att köpa med delikatesser hem från saluhallen. Varje fredag spelar man livemusik i matsalen med gästartister.
Feira
Östermalmstorg 4, ÖstermalmHösten 2020
I nyrenoverade Östermalms Saluhall öppnar finkrogen Feira, en ny fisk- och skaldjursrestaurang med inspiration hämtad från framförallt Spanien. Feira ingår i Melanders Group, tillsammans med exempelvis Wedholms Fisk, KB och NK Art Bakery, och köksmästare är den välmeriterade kocken Andreas Printz.
La Girafe
Fleminggatan 39, Kungsholmen16 september 2020
Pontus-gruppens kommande tillskott blir en kvarterskrog med generösa öppettider och avslappnad atmosfär. Hit kommer du kunna gå för både frukost, lunch, middag i bistron och after work-häng i baren. Inredningen och maten hämtar inspiration från det gamla Frankrike.
Ellery Beach House
Elfviks Udde, Lidingö1 september 2020
Det som tidigare var Blue Hotel ute på Lidingö har genomgått en total förvandling och resulterat i Ellery Beach House – Stockholms enda beach resort med två restauranger, tre barer, 124 hotellrum och flertalet pooler. Bakom konceptet står skaparna av Steam Hotel och Hotel Pigalle.
Främmat
Dalagatan 54, Vasastan27 augusti 2020
I Bröderna Svedmans gamla lokaler vid Odenplan öppnar Främmat, en restaurang som av allt att döma får franska influenser. Matsalen har rustats upp och möblerats med vintagestolar från Lyon. Bakom stället står Kalle Nilsson, som varit med och grundat Punk Royale, och Jonas Helgesson, tidigare kock på Adam/Albin.
Cocito
Odengatan 62, Vasastan22 augusti 2020
Syskonen Willy och Anna Wang öppnar en mexikansk taqueria vid Odenplan, inspirerad av San Fransisco. Här kan man bygga sin egen burrito, burrito bowl eller taco utifrån valfria ingredienser.
Emmer
Ulriksdals Slottspark, Solna20 augusti 2020
Inuti Ulriksdals Värdshus öppnar Emmer, en restaurang som ska skapa "framtidens restaurangupplevelse i samklang med djur och natur". Interiören präglas av naturmaterial och råvarorna kommer direkt från trädgården utanför köket.
Icanders
Regeringsgatan 48, Norrmalm/City2020
Icas nya satsning Icanders tar sitt namn från sin egen 70-talsreklam och kommer i en 422 kvadratmeter stor lokal i Mood-gallerian erbjuda både butik, bageri och restaurang. Fokuset kommer ligga på traditionell svensk husmanskost med en modern twist.
Kajjan 20
Söder Mälarstrand, Södermalm27 juni
Ett nytt häng med dagsfester, technomusik och oslagbar utsikt väntar när Kajjan 20 slår upp portarna på en båt vid Södermälarstrand. Man utlovar festliga vibbar och en bar med vin, öl, somriga cocktails samt streetfood.
Meno Male
Renstiernas gata 19, SödermalmJuni 2020
I början av sommaren slår Meno Male upp portarna till den nya enheten på Södermalm, i Calientes gamla lokaler. Precis som på de övriga filialerna kommer det att serveras autentisk napolitansk pizza även här.
Sillbaren
Inedalsgatan 15, Kungsholmen3 juni 2020
I Breakfast & Wines gamla lokaler ligger Sillbaren som är just vad det låter – en restaurang/bar med fokus på sillrätter. Utöver klassiker som S.O.S och gubbröra så hittar du modernare varianter som asiatisk sillbowl och vegansk still på aubergine och rödbeta. Självklart serveras nubbe och öl till maten.
Kantin
Bolinders Plan 3, Kungsholmen2 juni 2020
I början på sommaren öppnade lunchrestaurangen Kantin av Kalf & Hansen upp dörrarna på Bolinders Plan. Ambitionen är att vara en restaurang som är till för alla, med maträtter för alla typer av smaker, tillagade på 100 procent ekologiska råvaror.
S.O.L
Strandvägskajen 21, Östermalm27 maj 2020
Gamla Sjö & Land på Strandvägskajen byter koncept och utseende. Sedan maj 2020 fungerar den tidigare eventlokalen som en sommarrestaurang, med bar och stor uteservering på pontonen. Menyn består av traditionella rätter med en twist.
Raw Poké Izakaya
Grev Turegatan 13, Östermalm22 maj 2020
På Grev Turegatan ligger restaurangen Raw Poké Izakaya sedan i maj. Här serveras sushi, sashimi, poké bowls och smårätter till såväl lunch som middag. Glid in och njut av asiatiska smaker tillsammans med ett glas vin.
Eatery Gärdet
Tegeluddsvägen 100, GärdetMaj 2020
I korsningen Tegeluddsvägen/Lindarängsvägen ligger Eaterys filial på Gärdet. Här ska man erbjuda en avslappnad miljö för den som vill äta frukost, lunch, fika eller middag – men också vara ett ställe för samtal och arbete. Under helgerna serveras brunchbuffé. Med tiden kommer man även att utöka verksamheten med konferens.
Villa Dagmar
Nybrogatan 25-27, ÖstermalmVĂĄren 2020
Villa Dagmar är ett exklusivt boutiquehotell (systerhotell till Hotel Diplomat) vid Östermalmstorg, som utöver 70 rum och sviter även erbjuder en restaurang. Under ett glastak på innergården serveras en meny med medelhavsinspirerad mat. På hotellet finns även en bar, med fokus på viner och cocktails, samt ett spa och en blomsterbutik.
Capannone
Roslagsgatan 4, VasastanVĂĄren 2020
Efter att ha drivit Buco Nero i nästan tio år bestämde sig ägaren Sacha Smederevac för att öppna något helt nytt i lokalerna. Resultatet är Capannone, en italiensk restaurang som ska få en varm och romantisk känsla med färre platser.
Le Kebab
Upplandsgatan 51, Vasastan24 april 2020
Bara ett stenkast från Odenplan, på Upplandsgatan, ligger Le Kebab. Här ligger fokus på ekologiskt och grönt, högklassiga råvaror och oväntade smaker. Bakom satsningen står Philip Örtegren, grundare av Phil's Burger, samt Mario och Charbel Hammo, som driver den prisbelönta cocktailbaren Pharmarium samt Stortorgskällaren i Gamla stan. Det här är Le Kebabs första restaurang i Stockholm.
Claro Streetfood
Skånegatan 87, Södermalm24 april 2020
Vid Nytorget öppnar folket från Krubb ett nytt koncept med streetfood från hela världen. Precis som på grundarnas andra restauranger är även hundar välkomna.
Piccola Cabina
Tegelbruksvägen 4, Hägersten-Liljeholmen17 april 2020
Piccola Cabina är Midsommarkransen nya italienare, belägen i den gamla cafélokalen precis vid Skvallertorget. Här serverar man bland annat pizzor från en vedeldad ugn från Neapel. Inredningen är klassisk, med mönstrade mattor och en elegant bardisk.
Cirkus
Torsgatan 46, Vasastan1 april 2020
Ägarna bakom Kaffeverket, Gast och Kavalleriet trotsade coronapandemin och öppnade Cirkus på Torsgatan den 1 april. Ett litet lunchställe med soppa och focaccia på menyn, men också kaffe, kombucha och andra goda drycker.
Aira
Biskopsvägen 9, Djurgården20 mars 2020
Under våren öppnar kocken Tommy Myllymäki en ny restaurang på Djurgården, precis vid vattnet. Här läggs fokus på nordiska råvaror, traditionella tillagningsmetoder och smaker från hela världen. Välj à la carte eller avsmakningsmeny.
Leoparden
Tegnérgatan 16, City/Vasastan20 mars 2020
Gänget bakom Leoparden, som ligger på Tegnérgatan, driver även Bistro Bananas, Babylon och Indigo. Precis som på syskonkrogen Bananas, kommer man på Leoparden att kunna njuta av genuina napolitanska pizzor.
The Hills
Götgatan 29, Södermalm16 mars 2020
Brasseriet som har flyttat in i La Collines gamla lokaler går under namnet The Hills. Agenturen Salomonsson Agency och krogprofilen Kenneth Hallström kommer tillsammans att driva restaurangen på Götgatan.
Beirut Café
Nybrogatan 31, Östermalm5 mars 2020
I nyrenoverade Östermalms Saluhall öppnar Beirut Café en restaurangdel där man ska få en autentisk upplevelse av libanesisk kultur. Tanken är att modernisera köket och att även servera drinkar i baren med smakinfluenser.
Beirut Café Deli Östermalmshallen
Indian Street Food & Co
Götgatan 98, Skanstull/Södermalm2 mars 2020
Det senaste tillskottet till foodcourten Teatern blir Indian Street Food & Co. Med inspiration från indisk streetfood startade de sin foodtruck som nu blivit till flertalet restauranger runtom i Stockoholm. Här kommer grundaren Dheeraj Singh servera traditionell indisk mat med moderna smaker.
Indian Street Food & Co Teatern
Stigbergets Fot
Götgatan 5, Södermalm14 februari 2020
På självaste alla hjärtans dag öppnar Göteborgsbryggeriet upp sin enhet i Stockholm, som går under namnet Stigbergets Fot. På Götgatan serveras street food vars inspiration hämtats från olika delar av världen och som tagits fram tillsammans med hamburgerhaket Barrels. Ur kranarna tappas 20 sorters hantverksöl.
Giretto
Sankt Paulsgatan 2, Södermalm8 februari 2020
Nobisgruppens pizzakoncept Giretto får tillskott av en till restaurang som öppnar i 60-talshuset S:t Paul vid Götgatsbacken. Utöver fina kvalitetspizzor utlovas en livlig upplevelse med ”familykänsla”.
Al Taglio da Perrelli
Centralplan 19, Norrmalm/City7 februari 2020
En ny italiensk restaurang intill Centralen tar med sig en bit av Rom till Stockholm. Här kan man testa den anrika streetfood-rätter "pinsa", en slags avlång pizza som fanns redan före romartiden. Ägaren Nicola Perrelli har tidigare drivit krogar som il Conte och Divino.
Demi Mat & Bar
Katarina Bangata 21, SödermalmSlutet av januari 2020
Söder får en ny liten matbar där man serveras rätter i halvstorlek (Demi betyder mycket riktigt "halv" på franska och engelska) och vin från småskaliga producenter. Inspirationen, den rör sig mellan det svenska och sydeuropeiska.
Cork Vinbar
Stora Nygatan 22, Gamla stan23 januari 2020
Cork Vinbar ligger belägen i en mysig liten lokal i Gamla stan och drivs av paret Alex och Anna. Här står framför allt portugisiska viner i fokus och rätterna som serveras är inspirerade av Medelhavet.
Eatnam
Sankt Paulsgatan 2, Södermalm16 januari 2020
Eatnam ynglar av sig och i januari öppnar den tredje restaurangen i Stockholm. Sedan tidigare finns den vietnamesiska restaurangen i Vasastan och på Östermalm. Här serveras snabba rätter, ”mormors favoriter”, från södra Saigon. På menyn hittar du bland annat vårrullar, nudelsallader och soppor.
Industrigatan 2
Industrigatan 2, Kungsholmen8 januari 2020
På samma adress som restaurangens namn driver ölbryggeriet Dunder & Krut sin egen krog, som serverar rätter med mexikanska influenser. Givetvis finns här även en gedigen ölmeny, som utöver bryggeriets egen öl även rymmer ett tiotal andra på fat. Syftet är att lyfta andra lokala bryggerier.
Soyokafe
Döbelnsgatan 8, Norrmalm/CityJanuari 2020
Bakom Soyokafe står Batjargal Ochirbat, som även driver den prisbelönta sushibaren Soyokaze på Frejgatan. Sedan tidigare finns Soyokafe i Blåsut, men sushi-syskonet på Döbelnsgatan i Vasastan kommer att vara en mer avancerad variant.
Mera Richard
Tallspinnarvägen 16Januari 2020
Kocken Richard Söderbergs minirestaurang som han öppnar på sin egen tom i ett attefallshus. Här får det plats åtta gäster som alla sitter runt samma bord, så kallad "social dining".