
Stockholms hetaste restauranger just nu
Uppdaterad 29 maj 2023
Det är knappast någon nyhet att Stockholm svämmar över av aktuella krogar och nya mattrender. Men kan du hålla reda på alla? För att ställa in kompassen guidar vi här till de hetaste restaurangerna som stan har att erbjuda för tillfället; från trendiga foodie-hak och hajpade smakkoncept till innovativa Michelin-restauranger eller helt enkelt bara riktigt populära snackisar. Listan uppdateras löpande för att hålla dig à jour med vilka guldkorn som inte bör missas just nu.
Bästa restaurangerna i hela Stockholm:
Stockholms bästa krogar i varje stadsdel:
Bord
Roslagsgatan 43, VasastanAmbitiöst i avslappnad förpackning
När Michelinkrogen Agrikultur lämnade lokalerna tog Joel Aronsson över. Under namnet Bord satsar han på råvaror och viner som går att hitta på finkrogarna, men i en avslappnad bistroförpackning, vilket har visat sig vara ett lyckat koncept. Här används klassiska tekniker som kombineras med en del franskt.
Chez Jolie
Ingmar Bergmans gata 2, ÖstermalmElegant fransos
Chez Jolie betyder just “hemma hos Jolie” på franska och är också namnet på en av de största snackisarna i Stockholms krogsväng just nu. I Bardots gamla lokaler har Astorias före detta kökschef, krögaren Mikael Einarsson, startat en restaurang där fransk mat- och dryckestradition står i fokus.
Freyja
Hornsgatan 18, SödermalmUtsikt över stan
När Stureplansgruppen etablerar sig på Södermalm är det med buller och bång. Takrestaurangen Freyja bjuder på utsikt över hela stan, en matsal som ska dofta brynt smör och en omhändertagande atmosfär.
Forma
Hornsbruksgatan 28, Södermalm/Hornstull



Med hjärtat i maten
Krogkvarteret på Hornsbruksgatan har fått ett nytt tillskott i och med Forma, som drivs av krögarduon bakom Östermalmskrogen Napolyon Bistro & Bar. I Hornstull har de skapat en lite stökigare krog som har öppet till 03, men som har hjärtat i maten. Här serveras fransk-asiatiska mellanrätter, där det ofta går att ana svenska influenser, gjorda på hållbara råvaror i säsong.
Persona
Torstenssonsgatan 11, ÖstermalmVågad fine dining
Fine dining, men stökigare, mer vågat och mer gränslöst – det är Persona. Bakom krogen står de två tidigare Frantzén-kockarna Louis Cespedes och Jonatan Nyström. Krogen tar in som mest 25 personer per kväll, och serverar en varierande avsmakningsmeny som paras ihop med rätt viner.
Eden
Smedsuddsvägen 23, KungsholmenSmak av medelhavet
I ett sekelskifteshus på Smedudden serverar Eden säsongsbetonad mat tillagad på närodlade råvaror. Här spelar grönsakerna huvudrollen, med uppbackning från rätter med kött och fisk. Smakerna är influerade av medelhavet, och på menyn hittar vi både mindre och lite större rätter att dela på samt ett väl avvägt urval av vin och öl. Kreativ chef för mat och dryck är väletablerade Sally Voltaire, och ny kökschef är Pär Stenberg, vars bakgrund ligger i internationella kök med Michelinstjärnor.
Astoria
Nybrogatan 15, ÖstermalmSignerat Frantzén
Med stjärnkrögaren Björn Frantzén i spetsen har den gamla Astoriabiografen på Nybrogatan förvandlats till Astoria, ett internationellt brasseri som imponerar med en både elegant och avslappnad stil. Här är det öppet hela veckan för lunch, middag eller barhäng med fokus på cocktails och vin.
Triton
Ringvägen 87, SödermalmFast trerättersmeny
Släpp kontrollbehovet på väg till Triton, för här är det nämligen en fast trerättersmeny som gäller – och den kan ändras så ofta som dag till dag. Vad som dock inte ändras är att maten tillagas på fina råvaror och förädlas på Tritons sätt. Bakom krogen står en trio som har erfarenhet från stjärnkrogar som Ekstedt, Oaxen Slip och Gastrologik.
Frantzén
Klara Norra Kyrkogata 26, City/NorrmalmLiknar inget annat
Frantzén, som tidigare låg i Gamla stan, huserar numera i ett totalrenoverat 1800-talshus mitt i city, och resultatet är minst sagt något utöver det vanliga. Restaurangen omfattar tre våningar med matsal, terrass och lounge i en gammal vindsvåning – men den har endast 23 sittplatser. Ta restauranghissen upp och förbered dig på en gastronomisk resa på Sveriges första trestjärniga krog.
Röda Huset
Malmskillnadsgatan 9, City/NorrmalmSpännade cocktails
Det är den prisbelönte bartendern Hampus Thunholm som står bakom ännu ett nytt barkoncept, denna gång mitt på Sergels torg. Tillsammans med Stureplansgruppen presenterar de en cocktailbar och restaurang vid namn Röda Huset. Sippa på spännande cocktails med svenska ingredienser och ät pizza långt in på kvällen.
Hernö Gin Bar
Hornsgatan 1, Södermalm





Gemytlig ginbar
Hernö Gin Bar fick ordentligt med uppmärksamhet när de öppnade 2021 och hypen består. I de anrika lokalerna vid Slussen serveras inte bara ambitiösa drinkar med olika sorters Hernö Gin, utan även smårätter med svenska influenser. Här har man skapat en intim och avslappnad miljö med restaurang och cocktailbar på entréplan samt ett mysigt vardagsrum en trappa ner.
Rummel
Norra Stationsgatan 59, VasastanKvarterskrog i ambitiös tappning
När krögarna Robin Moderato och Christopher Ellertsson öppnar krog blir resultatet exempelvis Vassa Eggen och Boqueria, och nu senast Rummel. I Hagastaden har man smällt upp en väldesignad paviljong som huserar restaurangen. Den beskrivs vara en kvarterskrog, fast på duons sätt, med ambitiös mat som är svår att pinpointa på en karta.
Omaka
Uggelviksgatan 2a, ÖstermalmBryggerikrog
Bryggerikrogen Omaka grundades av Hedda Spendrup, som ville skapa en plats för alla som gillar mat, dryck och upplevelser. Här bjuds du på spännande smaker i form av öl från det egna bryggeriet och passande mat att äta till.
Aira
Biskopsvägen 9, DjurgårdenMyllymäkis lyxkrog
Bakom krogen Aira, som ligger belägen ute på Djurgården, står tävlingskocken Tommy Myllymäki. Här kan du äta en gedigen avsmakningsmeny om cirka nio rätter för priset av 2950 kronor. Kombinera med ett trevligt dryckespaket för den ultimata upplevelsen.
Voisine
Erstagatan 21, Södermalm


Södersuccé
Östra Söder blomstrar. 2017 öppnade den hyllade vinbaren Folii på Erstagatan och ett år senare var det även dags för systerkrogen Voisine vägg i vägg. Bakom står Beatrice Becher och Jonas Sandberg, en erfaren sommelierduo med förkärlek för både vin och mat.
Riche Fenix
Götgatan 40, SödermalmDen stökiga lillasystern
Riche Fenix är Östermalmssyskonets stökiga lillasyster på Södermalm. Hit droppar man in för en drink eller en bit mat och spanar på folk i miljön som ska fungera som en plattform för nya förmågor inom mat, dryck, musik och konst.
Iníoní
Timmermansgatan 38B, SödermalmIrländsk gastrobar
Irländska gastrobaren Iníoní (som betyder döttrar på irländska) på Timmermansgatan erbjuder både ostronbar och klassiska pubrätter i ambitiös tappning. Självklart kan du även dricka Guinness här. Dela på smårätter eller beställ en varmrätt att njuta av själv.
Solen
Hallgränd 45, JohanneshovSoltörstande i Slakthusområdet
Snart får Hus 26 i Slakthusområdet ett nytt tillskott i form av krogen Solen, som är kockduon Adam Dahlbergs och Albin Wessmans verk. De driver sedan innan den välomtalade restaurangen Adam/Albin. Solen bjuder på smaker från heta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel.
Ling Long
Riddargatan 6, Östermalm




Döpt efter kinesiskt modemagasin
Inne på Story Hotel vid Stureplan serverar Ling Long asiatiska smaker och innovativa cocktails bland betong och gröna växter. Här hittar du även en helt vegansk lunchmeny som har gjort stor succé. Restaurangen, som delar namn med ett kinesiskt modemagasin från 30-talet, har dessutom en undangömd innergård som du nog inte vill missa...
Riggan
Kungsgatan 16, City/Norrmalm





En känsla av hemmafest
Före detta Bistro Rigoletto har förvandlats till Riggan – en cocktailbar och restaurang där kvällarna mynnar ut i en känsla av hemmafest. Inled med några smårätter eller en varmrätt i klassiskt bistrostuk och låt kvällen övergå till barhäng längs den långa bardisken, eller luta dig tillbaka i en av de stora sofforna.
Punk Royale
Folkungagatan 128, SödermalmLekfull lyx
Efter det kontroversiella gästspelet på Kåken öppnade kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson denna minst sagt lekfulla lyxkrog på Söder. Smakerna är lika omtalade som de fantasifulla uppläggningarna och priserna är relativt snälla. Väldigt poppis.
Miyakodori
Upplandsgatan 7, City/Vasastan/NorrmalmJapansk izakaya
Här har grundarna Max, Lars och John inspirerats av japanska mattraditioner. Miyakadori, vars namn de ärvt från en izakaya i Tokyo, bjuder in sina gäster till avslappnat umgänge tillsammans med mat och dryck. Menyn består av grillade spett, smårätter, sake, drinkar, öl och en vinlista. Hit kommer man för att umgås i en avslappnad och stämningsfull miljö.
Boulebar
Tantogatan 85, Södermalm/Hornstull
Liljeholmsvägen 14, Hägersten-Liljeholmen
Annerovägen 4, Solna






Allt för frankofilen
Utmana varandra i den franska nationalsporten boule och festa loss på allt från moules till pastis. Boulebar har återskapat den sydeuropeiska parkkänslan med restaurang, bar och boulebanor både utomhus och inomhus. Här kan du kombinera boulespelet med sydfransk bistromat, brunch och bubbel och även få hjälp av en nördig guide.
Boulebar Rålambshov
Boulebar Tanto
Boulebar Liljeholmen
Lilla Ego
Västmannagatan 69, VasastanMatupplevelse värd att vänta på
Årets Kock-vinnarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms opretentiösa restaurang är hejdlöst älskad av press och gäster. Ruffigt inramat av tegel, pinnstolar och industrilampor bjuder man på svenska, rena smaker som presenteras lagom slarvigt på väggen. Att få tag på ett bord här är en prestation i sig, men den som väntar på något gott...
Animo
Kungstensgatan 9, Vasastan/ÖstermalmTempo, känsla och kreativitet
Restaurang Animo drivs av kockduon Daniel Haynes och Anders Karlsson, som har gemensamt att de båda varit med i Svenska kocklandslaget. Med Animo vill de sudda ut gränserna mellan kök, bar och matsal, vilket också innebär att mycket fokus läggs på den innovativa cocktailbaren. Menyn ska vara nyckfull med stor plats för tempo, känsla och kreativitet.
Eataly
Biblioteksgatan 5, City/Östermalm/Norrmalm



Internationellt koncept
Eataly finns i storstäder världen över och i Stockholm hittar du dem i vad som tidigare var biografen Röda Kvarn på Biblioteksgatan. Utspritt över 3000 kvadrat finns italiensk restaurang, matmarknad och events för mat- och vinälskare. Restaurangen, som är influerad av ett italienskt torg, serverar klassiker till lunch och middag.
Las Brasas
Roslagsgatan 6, Vasastan



Kött, grill och tapas
Tidigare Le Nom på Roslagsgatan förvandlades 2018 till Las Brasas, en modern krog med influenser från Sydamerika och Spanien. Ägarna är desamma, men konceptet helt nytt. Här äter du grillrätter och tapas i mysig miljö inramad av grönt kakel, fotografier och lekfull kuriosa.
Brasserie Balzac
Odengatan 26, Vasastan




Franskt brasseri av bästa sort
I en opretentiös och folklig miljö serveras genuina och säsongsanpassade maträtter från småskaliga franska leverantörer. Även dryckesmenyn imponerar, liksom den iögonfallande cocktailbaren.
Sin Ramen
Jakobsbergsgatan 23, City/Norrmalm





Tokyo tur och retur
Att kliva in här är som att kliva in på en krog i Japans huvudstad. På Sin Ramen kan du sörpla ramen tillagad på hemgjorda nudlar eller sippa på sake i baren. Alla råvaror är noggrant utvalda för att skapa en perfekt smakupplevelse, vare sig du väljer ramen, bao eller gyoza – och allt detta får du njuta av i en färgglad miljö med dämpad belysning och stora väggmålningar. Missa inte heller arkadspelet vid entrén.
Woodstockholm
Mosebacke torg 9, SödermalmLångt från Woodstock
Woodstockholm på Mosebacke torg har allt som stavas hett just nu. Ägarna drev tidigare pop up-restaurang i ett garage i Svedmyra och erbjuder idag en hållbar mix av gastronomiska rätter, naturviner och mikrobryggd öl bland ljus träinredning av formgivaren Lars Stensö. Jepp, de driver även möbelagentur. Vansinnigt snyggt, menar en enig skara krogbesökare.
Brännerian
Folkungagatan 136, Södermalm







Gindrinkar och hållbara rätter
Stockholm Bränneris egna bar och restaurang Brännerian har varit välbesökt sedan sin öppning under hösten 2022. Hit kommer lokalbor och turister för att dricka gindrinkar och avnjuta små, välgjorda rätter komponerade av kocken Joel Åhlin.
Stockholm City Food Hall
Klarabergsgatan 29–31, City/Norrmalm



Från bao till burgare
Neon, betong och metall är som bekant ett vinnande recept på en cool restaurang. Så även på Stockholm City Food Hall, som samlar åtta av världens mest älskade kök under ett och samma tak och serverar allt från mackor, tacos och burgare till ramen, sushi och baos.
Bar Nîmes
Rådmansgatan 25, Vasastan/ÖstermalmSydfransk kvarterskrog
När Farang-krögaren Kim Öhman öppnar nytt är det i form av Bar Nîmes, en ambitiös kvarterskrog med smaker från det italienska och sydfranska köket. Boka bord eller kom in för lite dryck och snacks i den stora baren som har gott om plats för spontanare.
Misshumasshu
Smålandsgatan 10, City/Norrmalm



Japanskt à la Adam och Albin
Prisbelönta kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har skapat rusning med Adam/Albin. Numera hittar du även deras Tokyo-influerade satsning Misshumasshu i anrika Birger Jarlspassagen. Räkna med allt från nudlar till whiskey och sake.
Etoile
Norra Stationsgatan 51, VasastanIntimt och lyxigt
Enstjärniga Etoile på Norra Stationsgatan bjuder in till en smakupplevelse av rang. Restaurangen drivs av två välmeriterade kockar, Jonas Lagerström och Danny Falkeman, varav den förstnämnda vann Kockarnas Kamp i TV4 under 2020. Här serveras en satt avsmakningsmeny bestående av modern, internationell mat i säsong. I början på 2021 utökar man lokalen med 200 kvadratmeter, men behåller antalet sittplatser till 26 stycken.
Golfbaren
Signalfabriken, Sundbyberg




30-talsdoftande nostalgi
Kombinera minigolf med lekfull och kreativ streetfood i 30-talsinspirerade lokaler. När förbudstiden var som starkast växte minigolfen fram och nu har den slagit sig till ro på Golfbaren, som titulerar sig ”den riktiga minigolfens hem”. Efter ett parti minigolf kan man slå sig ner i restaurangen, njuta av cocktails och gå loss på en välsmakande trerättersmiddag.
Swing by Golfbaren
LYKKE
Vasaplan 7, City/Norrmalm





Skandinavisk elegans
LYKKE huserar inne på Nordic Light Hotel och erbjuder en riktig smakresa med innovativa kombinationer, som samsas med traditionella smaker. Den nordiska smakpaletten står i centrum med internationella inslag och du hittar allt från hjort till baba ganoush på menyn.
Olli
Jakobsbergsgatan 21, City/NorrmalmKändistät italienare
Wahlgren-Ingrosso-familjen fortsätter att göra sig kända inom krogbranschen i Stockholm. Olli är Oliver Ingrossos festliga krog där genuin italiensk mat står på menyn och ett och annat vinglas eller drink slinker ner i den svängiga cocktailloungen. Är det någonstans man kan spana på influencers är det här.
Totemo Ramen
Sankt Eriksgatan 70, VasastanRykande het ramen
Den här lilla ramenbaren ligger ett stenkast från Sankt Eriksbron och är ett riktigt vattenhål för hungriga stockholmare som suktar efter de populära, egentillverkade nudlarna. Runt bardisken mitt i lokalen bänkar sig många runt lunch, så se till att vara i tid eller var beredd på att det kan bli take away.
Nabo
Tegnérgatan 34, City/Vasastan


Gastronomisk granne
Intill Tegnérlunden hittar man Nabo, en nordisk kvarterskrog som gjort området lite mer kulinariskt. Menyn innehåller både moderna och lite mer traditionella rätter lagade på hållbara råvaror, och i baren kan man sippa på en mogen drink med oväntade smaksättningar.
Borasco
Tjärhovsgatan 33, SödermalmTar dig till Medelhavet
Borasco är medelhavsvinden som tar med sig blixtar och dunder och sveper in över Södermalm. Restaurangen är uppdelad i två, matsalen och bodegan. Matsalen är platsen för speciella tillfällen och spontana gastronomiska upplevelser, medan bodegan är till för lite mer avslappnat häng där man både kan ta ett glas och äta middag.
La Girafe
Fleminggatan 39, Kungsholmen




Franskt hela dagen
Pontus Frithiofs franska bistro La Girafe har hämtat inspiration från det mångkulturella Paris. Här hittar man således både franska klassiker som moules, råbiff och entrecote, och inslag som signaturen vietnamesiska vårrullar på menyn. Giraffen håller öppet hela dagen, från frukost till middag.
Ciccio's
Nybrogatan 21, ÖstermalmLittle Italy på Östermalm
Östermalmskrogen Ciccio's är inspirerad av Little Italy i New York – här tar man avstamp i det amerikansk-italienska köket och satsar på mat, dryck och umgänge. Glöm allt vad konceptkrog heter och tänk istället tidlös mötesplats för glada livsnjutare.
Fotografiska
Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Södermalm



Prisbelönt och grönt på poppis museum
Högst upp i det välbesökta museet har den Gulddrakebelönade restaurangen blivit ett kapitel för sig. I köket ligger fokus på grönt och ekologiskt – något du förmodligen inte vill missa. Utsikten över Stockholms inlopp kan dessutom beskådas genom restaurangens panoramafönster.
Basta & Florentine
Folkungagatan 44, Södermalm






Soliga hälsningar från Italien
På Åhlens översta övervåning har Basta skapat en italiensk oas med influenser från den soliga Amalfikusten med mönstrade soffor, rotting, växter och keramik som påminner om det varma landet i söder. Det här är en grönskande oas som inbjuder till häng, om så för ett glas i baren, långlunch eller en puritaliensk middag med närodlade råvaror. Sommartid flockas gästerna gärna på uteserveringen. Samma ägare står för Söderkrogen Florentine, som är lika italiensk men med mer fokus på discokultur.