Beauty and Me: "Skönhetsklimatet i Stockholm har blivit mycket öppnare"

Skönhetsspecialisten Nina Asgar har omgetts av beauty hela sitt liv. Efter tio år på exklusiva salonger i London driver hon idag den personliga lilla salongen Beauty and Me mitt i Stockholm. Och timingen är perfekt; mycket har hänt på skönhetsfronten sedan hon flyttade till London.
- Skönhetsklimatet i Stockholm har blivit mycket öppnare. Folk är inte längre lika blyga när det kommer till att experimentera med sitt yttre, säger Nina Asgar.

Beauty and Me döljer sig i vad som snarare påminner om en klassisk Stockholmsvåning med högt i tak och lugn jazz som bakgrundsmusik, tre trappor upp på Kungsgatan nära korsningen Norrlandsgatan. I två rum erbjuder Nina Asgar omsorgsfullt utförda skönhetsbehandlingar som formning av ögonbryn (den tusenåriga hårborttagningsmetoden trådning är en av specialiteterna), ansiktsbehandlingar och makeup, och hon ger även kurser i ögonfransförlängning. Efterfrågan blir bara större och större.

- När jag kom hit från Iran för 30 år sedan var jag förvånad över att folk inte använde något till huden, trots det tuffa klimatet. Svenskar har nog alltid velat ha en mer naturlig look, men med resor, internet och starkare influenser utifrån har det blivit mycket vanligare med olika skönhetsbehandlingar, säger hon.

Redan som liten lärde sig Nina mycket om skönhet på sin mammas salong. Själv drömde Nina om att bli läkare, men istället utbildade hon sig på Elisabethskolan och öppnade sin egen skönhetssalong i Husby. När mamman gick bort tog Nina sin tillflykt till London, där hon gjorde karriär på Elizabeth Ardens salong på Harrods innan hon öppnade eget inne på Selfridges berömda hårsalong.

- Jag ville ha kreativ frihet och det visade sig gå väldigt bra. Många kändisar kom till salongen; bland annat hade jag skådespelerskan Helen Mirren som kund, och danska kungafamiljen brukade åka till London enbart för beauty-behandlingar, minns Nina.

Tio år senare var hon tillbaka i Stockholm, med jobb på Clarion och NK innan hon hittade sin egen plats på Grev Turegatan. I den nuvarande salongen på Kungsgatan pryds en av väggarna av diplom, utmärkelser och tidningsurklipp. Många gamla kunder har följt med och fortsätter att återvända. Produkterna, de kommer från det prisbelönta hudvårdsmärket Babor som har funnits i över 60 år.

- Det viktigaste jag lärde mig av min mamma var att aldrig fuska. Jag skulle aldrig ge en behandling som inte var bra för kunden – man vinner mycket mer på ärlighet. Även som professionell gäller det att ha fokus på att göra sitt bästa varje dag, säger Nina.

Vad gör en salong riktigt bra?
- Kunden ska känna sig trygg och miljön ska vara hygienisk och ge glädje, inte kännas dämpande. Sen måste man jobba professionellt och med små medel ta fram skönheten som finns hos alla kvinnor.

Ditt bästa skönhetstips inför sommaren?
- Spraytan, två dagar innan om man ska på fest, fina ögonbryn och lite färg på läpparna, mer behövs inte! Jag använder parabenfri spraytan från England som finns i jättefina färger.

Mer information: Beauty and Me by Nina Asgar

Visa på karta