Graffitifestival återvänder till Rågsved

I sommar blir det återigen graffiti, dance battles och dj:s när Spring Beast arrangeras för sjätte året i rad i Rågsved. Årets festival kommer dock att se lite annorlunda ut än vanligt.

Sedan starten 2014 har Spring Beast lockat tusentals internationella besökare och fyllt Rågsved med urban konst, foodtrucks, artister och konstnärer. Grundkonceptet är detsamma även i år.

– Spring Beast 2020 arrangeras för att skapa ett forum för samarbeten och möjligheter för kulturaktörer att visa upp sig inför en större publik. Eftersom festivalen är den största av sitt slag har vi också möjlighet att utveckla den ytterligare inför varje upplaga, och samtidigt lyfta den nya offentliga konsten och subkulturen i Sverige, säger projektledaren Mikael Rickman i ett pressmeddelande.

Sommarens upplaga invigs den 15 augusti, i samband med Stockholms Kulturfestival, varpå festivalhelgen äger rum den 20-22 augusti. Men på grund av coronaviruset kommer man i år att sprida ut konsten över hela sommaren, för att publiken inte ska överstiga 50 personer. Snösätragränd kommer därför att målas om och dekoreras av graffiti i mindre evenemang.

– Under sommaren, invigningsdagen 15 augusti och festivalhelgen 20–22 augusti kommer 9 000 kvadratmeter vägg målas om av de främsta artisterna, berättar Mikael Rickman.

Utöver själva graffitin väntar liveframträdanden, rapcyphers, dance battles och dj:s, och precis som vanligt så kommer det även att finnas möjlighet till att själv prova på att måla.