Guldrummet på Historiska museet fyller 30 år. Foto: Amina Dahlab, Historiska museet/SHM Guldrummet på Historiska museet fyller 30 år. Foto: Amina Dahlab, Historiska museet/SHM

Guldrummet på Historiska museet fyller 30 år

Det blir en gyllene resa när Guldrummet på Historiska museet fyller 30 år. Under hösten blir det flera aktiviteter för att fira, bland annat en föreläsning om skatter och pannlampsvisningar i mörkret.

Sveriges finaste guld- och silverföremål från forntiden finns samlade i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm. En skattkammare utan dess like, som slog upp portarna 1994. I år fyller den alltså 30 år, vilket ska firas.

Under fyra tillfällen anordnas fredagsmorgnar med guldkant för allmänheten. Besökarna får då en unik möjlighet att vara med när man öppnar upp det specialdesignade valvet, med sina ett ton tunga säkerhetsdörrar. Därefter får man följa med på en exklusiv visning av de mest värdefulla guldskatterna innan museet öppnar. Kaffe och macka ingår.

Dessutom blir det AW-kväll med bubbel och föreläsning om skatter. Missa inte heller allmänna visningar om de vackra guldhalskragarna och andra guld- och silverskatter, eller läskiga pannlampsvisningar i mörkret för barn.

– Det är 30 år sedan detta fantastiska rum öppnade. Jag ser särskilt fram emot fredagsmorgon med guldkant, som verkligen är ett unikt tillfälle för allmänheten att få vara med när guldvalvet öppnas på morgonen. Det kommer att bli oförglömliga morgnar med historia, kultur och njutning, säger Åsa Marnell, museichef på Historiska museet.

Program:
2 oktober: Historisk AW om guld
Fredagar (4–25 okt): Fredagsmorgon med guldkant
Lör–sön (5–20 okt): Med pannlampa bland guldskatter
Lör–sön (5–20 okt): Helgvisning: Guldrummet 30 år

Information
  • Period
  • 5 okt. (lördag) Nästa tillfälle