Legendarisk konsthall får nytt liv

Nu återupplivas konsten i ABF-husets källare när konsthallen Mint öppnar i Sveagalleriets gamla lokaler, 27 år efter nedläggningen. Under året bjuds det på utställningar, studiecirklar och program.

Den 12 april är det premiär för den nya konsthallen, som kommer att utgå från historiska, politiska och geografiska rörelser i tid. Bakom initiativet står curatorerna Emily Fahlén och Asrin Haidari tillsammans med ABF Stockholm, Konstfrämjandet Stockholm och Arbetarrörelsens arkiv.

– Vår förhoppning är att erbjuda en konstscen som vi tycker har saknats i Stockholm, rotad i arbetarrörelsens arv och rika historia, men som också aktiverar konsten, rörelsen och bildningstanken i ny tid, säger de två curatorerna i ett pressmeddelande.

Premiärutställningen knyter an till ABF:s historia som arbetarnas bildningsförbund, men också till fritid och pension. Såväl samtida som historiska verk kommer att visas, varav några i dialog med Sveagalleriets utställningsverksamhet och ABF:s folkbildningsidé.

– Konst och folkbildning är tätt sammanlänkande, dels rent historiskt, dels genom sin kraft att bredda perspektiv, utmana tankemodeller och nyansera det egna inre livet och det har sin naturliga plats i ABF-huset, säger Katarina Gold, verksamhetschef på ABF Stockholm.

Vernissagen hålls den 12 april klockan 17-20 och därefter pågår premiärutställningen fram till den 12 maj.