Män i kris är temat på Stockholms filmfestival 2024

Den 6-17 november återvänder Stockholms filmfestival – som i år fyller 35 och firar med 135 filmer. Den här gången får färska tv-serier en egen kategori, och så blir det lite extra fokus på temat “Män i kris”.

135 filmer från 50 länder, det är vad som väntar när Stockholms filmfestival är tillbaka i november. Årets Spotlight riktar strålkastaren mot mansrollen på vita duken, med filmer som på ett eller annat sätt skildrar män i kris. Bland annat syns en krisande Jason Schwartzman i filmen Between the Temples, blivande fäder i filmen Sacramento och Trump-supportrar i dokumentären Homegrown.

Festivalen inleds med indieregissören Sean Bakers Guldpalmsvinnande dramakomedi Anora, om en eskortflicka som träffar den söndercurlade sonen till en rysk oligark.

Med Kanada som fokusland tar sig festivalen även lite längre norrut, och visar bland annat det kanadensiska Oscarsbidraget Universal Language, indie-romcomen Matt & Mara och In a Violent Nature, en slasher-film från Ontarios mörka skogar.

I år hyllas den engelske filmskaparen Steve McQueen (12 Years a Slave), som får Stockholm Visionary Award och kommer till festivalen med krigsfilmen Blitz. På plats finns även skådespelaren och regissören Jesse Eisenberg (The Social Network), som tilldelas årets Stockholm Achievement Award och som regisserat festivalfilmen A Real Pain.

En helt ny sektion, Stockholm Series, förhandsvisar även rykande färska, svenska tv-serier. Några av dem är Helikopterrånet, regisserad av Daniel Espinosa, ubåtsdramat Whiskey on the Rocks av Björn Stein och fildelningsdramat The Pirate Bay av Jens Sjögren och Patrik Gyllström.

Mötesplats för festivalen är Bio Skandia, som Stockholms filmfestival tog över vid årsskiftet.