Meshuggah gör konstmusik på Medis

Jag kom ihåg när jag satt i en bil på väg från Norrköping till Linköping, efter en festival förra året. Det var jag, två kompisar och en snäll kille som skjutsade hem oss, då tågen och allt hade slutat gått och hotell var lite väl dyrt.

Vi satt där i bilen och pratade musik. Även om det till större delen handlade om datorgenererad musik, då det råkade vara vad större delen av musiken på festivalen var, kunde vi inte hålla oss från att börja prata Meshuggahs storhet. Det tog typ tjugo sekunder innan vi alla satt knäpptysta och pinsamt tittade ut genom fönstret. Än idag vet jag inte varför någon sa något. Det som ledde till tystnaden var att någon av oss i bilen råkade säga "ja, men försök räkna ut sinuskurvan på takterna i på 'Future Breed Machine'". Nu var ingen av oss matematiker, men just tanken på hur de säkert sitter med diagram och skapar de här riktigt bra verken till låtar fick oss att uppnå stadiet av extrem pinsam tystnad.

Många andra band, speciellt de som följt Slint i fotspåren, kör någon slags lättvikt i matematisk rock. Eller math rock, som det då kallas. Kan vara några udda takter här och var, samt ett stilbyte lite i låten.

Men skulle jag fråga min lärare i matematik vad som krävs för att räkna de exakta takterna i Meshuggah, skulle han nog behöva ett antal timmar samt papper.

Det sjuka är inte hur det verkar låta, utan att det faktiskt hör till den bästa metal som skapats. Fråga Tool.

Meshuggah spelar på Debaser Medis den 22:a september. Biljetter kostar 240 + 15 i service här, eller 270 i dörren.

Det finns alltid en fråga man ställer sig i slutändan av färdigställandet med dessa eventinlägg, och just nu är det hur tidigt man måste vara där för att vara säkrad en biljett i dörren...