Nu förbjuds sammankomster med fler än 50 personer

Strax efter lunch i dag höll regeringen en pressträff, där statsminister Stefan Löfven berättade att regeringen beslutat om att förbjuda sammankomster med fler än 50 personer. Detta innebär alltså att siffran går från 500 och ned till 50, och detta gäller från och med söndagen den 29 mars. Beslutet har tagits för att minska smittspridningen i hela landet.

Socialminister Lena Hallengren utvecklade statsministerns besked och berättade att även privata sammankomster med släkt och vänner, som begravningar och fester, kommer att påverkas. Beslutet är alltså ingen rekommendation, utan ett förbud. Om man bryter mot detta riskerar man böter eller fängelse i upp till sex månader. Polisen kan upplösa sammankomster med fler än 50 personer.

Förbudet gäller för exempelvis sammankomster som demonstrationer, föreläsningar och föredrag, religionsutövning, teater, biografer, konserter, idrottstävlingar och uppvisningar, dansföreställningar, karnevaler, tivolin, marknader, mässor och cirkusföreställningar.

Det gäller alltså inte för restauranger, kollektivtrafik, köpcentrum och gallerior, arbetsplatser, skolor, privata fester med färre än 50 deltagare, gym och andra träningsanläggningar, mataffärer eller badhus.

– Det är stor skillnad på en liten restaurang och en stor lokal. Gymmet är samma sak. Har man bara en liten lokal kanske man inte kan ha öppet överhuvudtaget. Här är utrymme för eget sunt förnuft och hur man ser på riskerna för kunder, sa Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, under pressträffen.

Redan i onsdags kom beslutet att endast bordsservering är tillåtet på restauranger. Förhoppningen är att detta ska leda till en minskning av smittspridningen.