Nya komposttrenden: bokashi och biokol

Nya komposttrenden: bokashi och biokol

Bokashi är just nu den hetaste trenden inom odling, mat och hållbarhet. Det är en komposteringsmetod som sluter kretsloppet från bord till jord, utan näringsförluster och utan att tära på miljön. Allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump kan med den här metoden snabbt och luktfritt bli till jordförbättring. Till skillnad från vanlig kompostering så förmultnar inte avfallet, utan omvandlas med hjälp av biokol och effektiva mikroorganismer till näringsrik jord.

Alla kan kompostera med den här metoden och jorden kan användas direkt - gräv ner den kökslandet eller använd den direkt ner i dina krukor i fönstret. Kursen hålls utomhus vid Hammarbys Klimatpositiva odling samt i en angränsande kurslokal. Peter förklarar och guidar från grunden och det är lätt att hänga med i de olika förloppen. Självklart får du med dig ett mini-startkit så du kan komma igång direkt med din egen lilla kompost hemma.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.