I garaget pratar bilarna med varandra. Till höger syns Penelope, som guidar besökaren genom museet. Foto: Postmuseum I garaget pratar bilarna med varandra. Till höger syns Penelope, som guidar besökaren genom museet. Foto: Postmuseum

Postmuseum nyöppnar – med nya utställningar och restaurang

I två och ett halvt år har Postmuseum hållit stängt på grund av en omfattande renovering. Den 19 oktober är det dags för nyöppning med tre nya utställningar, en uppdaterad museibutik och så småningom öppning av restaurang AVI.

Delar av Gamla stan sjunker successivt, något Postmuseum har fått uppleva den senaste tiden. Under två och ett halvt års tid har museeet hållit stängt för att förstärka 1600-talshusets grund. Tiden har de använt till att bygga nya utställningar, planera för en ny restaurang och uppdatera sin museishop. Nu är arbetet klart och den 19 oktober är det dags att öppna dörrarna för allmänheten.

Den nya basutställningen Post visar nästan 400 föremål i en interaktiv utställning. Här får besökarna följa postens historia från 1600-talet fram till idag – en resa som är intressant både för vuxna och barn.

– Post är en lärorik, spännande och lekfull utställning med inslag av brevlådor som sjunger, föremål som pratar, arbetskläder att prova och mycket mer. Utställningen belyser det hårda arbete och både de människor som möjliggjort kommunikation mellan människor under fem århundranden och de som tagit emot post, säger museichefen Malin Valentin. 

För de yngre finns också den nya lekutställningen Postis där de kan sortera paket och dela ut brev.

Den nya lekutställningen Postis. Foto: Postmuseum

Andy Allen-Olivar (1995) och Nils Johansson (1922–2014) ger varsitt perspektiv på post i en tillfällig fotoutställning. Olivar är fotograf och postentusiast som har använt en hålkamera i ett paket för att skildra postsystemet i Göteborg. Johansson var brevbärare och fotograf och dokumenterade sina brevbärarkollegor ute på jobb under 60-talet. 

I en tillfällig utställning möts Nils Johanssons och Andy Allen-Olivars fotografier. Foto: Postmuseum

– Vi ser fram emot att fylla huset med både gamla och nya museibesökare. Vår ambition har varit att skapa ett mer öppet och välkomnande museum och en mer inbjudande mötesplats. Postmuseum är en självklar destination i Stockholms kulturliv och en inspirerande plats för möten och event, säger Malin. 

Senare i höst öppnar museirestaurangen AVI som drivs av Claes Bilock och Oscar Strömdahl. Restaurangen är öppen för alla, oavsett om man besöker museet eller inte.

Information