Monumenthallen. Foto: Alexander Assal/Press Monumenthallen. Foto: Alexander Assal/Press

Skogskyrkogården firar 30 år som världsarv

Skogskyrkogården i Stockholm är ett ovanligt världsarv. Dels är det ganska ungt då den byggdes för drygt 100 år sedan, dels är det en fullt fungerade begravningsplats. I år är det 30 år sedan den blev ett världsarv, vilket firas med bland annat en utställning i Kungsträdgården.

Skogskyrkogården är en populär plats att besöka, för såväl turister som stockholmare. Det är Sveriges största begravningsplats och här vilar en halv miljon människor. I år är det 30 år sedan Skogskyrkogården utsågs till ett världsarv, vilket innebär att platsen är en angelägenhet för alla människor på jorden och att den ska bevaras för all framtid.

Almhöjden. Foto: Alexander Assal

Det är FN-organisationen Unesco som beslutar vilka platser i världen som ska vara världsarv och i Sverige finns det totalt 15 stycken.

För att fira dessa 30 år som världsarv anordnar Stockholms stad bland annat en fotoutställning i Kungsträdgården som pågår mellan den 26 augusti till 8 september. Det kommer även att göras extra visningar på Skogskyrkogården på tisdagar och söndagar under september. Den 7 september är det gratis visningar både inom- och utomhus, och alla kapell är öppna.

Information