Smaka på Stockholm 2019: Första matfestivalen med zero waste

Smaka på Stockholm är en av världens största matfestivaler som årligen besöks av 350 000 personer. I år går festivalen av stapeln den 5 till 9 juni och nu stöps den om till att bli Framtidens matfestival, där fokus ligger på zero waste. På plats finns närmare 40 restauranger och food trucks samt landets främsta kockar, bagare och mathantverkare.

Tillsammans med Stockholm Stad ska Smaka på Stockholm profilera huvudstaden som en internationell hub för framtidens mat, The Future Food City. I framtiden måste Stockholm vara en urban matstad med fokus på hållbarhet och hälsa.

Under festivalen kommer paviljongen Foodtech Village Live att spela en central roll, då ett 50-tal entreprenörer här ska ges möjlighet att visa upp för partners och besökare hur de arbetar med framtidens stora matfrågor inom de fyra områdena zero waste, mat i den framtida staden, nya goda hälsosamma hållbara matprodukter samt mat och hälsa. I år fortsätter även samarbetet med UN World Food Program och Chefs Manifesto med kända kockar i 38 länder som stödjer FN:s globala mål. Bland deltagarna i år finns exempelvis kockar från Indien, Egypten, Venezuela och USA. 

Ska reducera matsvinnet

Just zero waste är årets huvudtema under matfestivalen. Krögaren och kocken Paul Svensson kommer att ta en aktiv roll och bidra med innehåll och kollegor som alla brinner för frågan. I samarbete med kockar, krogar, producenter, mataffärer, teknikkonsulter, fastighetsägare och besökare ska man tillsammans ta ett rejält kliv mot att reducera matsvinnet på ett sätt som bygger på kunskap.

Under fem dagar ska fem kockar rädda mat i paviljongens kök, på scenen och i små workshops med besökarna. Råvarorna kommer att hämtas från en stor disk med räddad mat och en med mindre kompletteringar. Krogar och foodtrucks hämtar räddad mat varje dag och skapar spännande tillbehör till sina menyer och besökarna ska själva kunna köpa en billig påse med instruktioner. Varje kväll kommer även välgörenhetsorganisationer att hämta upp matavfall till behövande och företaget Karma hjälper de som har mat kvar på kvällen.

Utmanar kockar och krögare

Målet är alltså att en av världens största matfestivaler inte ska slänga någon mat, överhuvudtaget. Smaka på Stockholm utmanar alla medverkande kockar och krögare i deras syn på framtidens mat. Under maj månad kommer alla deltagande restauranger och foodtrucks att utbildas i hur de kan utveckla sina menyer och skapa en mer effektiv verksamhet.

För tredje året i rad kommer även Sweden Foodtech Big Meet att anordnas den 10 juni, med StarUp-MeetUp den 11 juni. Dag ett hålls en konferens med världens mest intressanta profiler inom foodtech. Dag två samlas inbjudna entreprenörer, investerare, kockar, idrottsstjärnor och utvalda partners för att nätverka och samtala med maten i fokus.

Läs mer om vilka restauranger du hittar på Smaka på Stockholm 2019 här och besök deras hemsida här.