Stadsmuseet öppnar igen efter renovering

Efter drygt fyra års renovering och ombyggnad slår Stadsmuseet upp portarna igen i slutet av april. På programmet står hela stadens historia, från 1500-talet fram till idag.

Stadsmuseet ligger sedan 1930-talet i stadens äldsta egna byggnad, Södra stadshuset vid Slussen som inrymt allt från domstolar till kyrkor, handelshus och sidenväveri. I januari 2015 stängdes museet för en renovering där man öppnat upp och lyft fram 1600-byggnadens arkitektur. Fasaderna har putsats upp och gården har fått en gestaltning av konstnären Katja Pettersson, som även gjort en installation inne i museet. Dessutom har ytterligare 1000 kvadratmeter öppnats upp för besökarna.

– Ombyggnaden och inredningen har lyft fram och utvecklat Stadsmuseet kvalitéer och vi har utökat ytor för som är öppna och tillgängliga för besökarna. Byggnaden har alltid varit och ska fortsättningsvis vara en central mötesplats i Stockholm, säger Ann-Charlotte Backlund, avdelningschef, stadsantikvarie och projektledare för Stadsmuseets del i renoveringen och inredning.

Berättar Stockholms historia
När museet nu öppnar igen är det med både nya och lite mer välkända berättelser som sätts in i nya perspektiv. Bland annat kan man få veta mer om kvinnorna som dömdes för häxkonster på 1670-talet, rysshandeln på Ryssgården, palatset Makalös och 1700-talets krogkultur i Källarstugan.

– Stadsmuseet berättar Stockholms historia och vi vill att berättelserna ska inspirera människor att upptäcka staden som museet handlar om. Vi vill bidra till att göra Stockholm roligare för barn och vuxna, som vi välkomnar att utforska stadens historia på ett lekfullt sätt, tillsammans, säger Sara Claesson, museichef på Stadsmuseet.

Stadsmuseet öppnar den 27 april.