Stockholm Pride 2020 ställs in – blir digital festival

I sommar ställs den årliga Pridefestivalen in på grund av coronaviruset – och ersätts istället av en digital festival på sociala medier. Samtidigt lanserar Stockholm Pride även ett nytt Winter Pride.
– Att vi alltid ska vara en plattform där vi lyfter aktuella hbtq-frågor ser vi som otroligt viktigt, framförallt i år, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride, i ett pressmeddelande.

Varje sommar intar Pridefestivalen Stockholms gator under några festfyllda dagar, men i år kommer det av naturliga skäl att se helt annorlunda ut. Istället för den traditionella festivalen genomför Stockholm Pride istället en digital festival på sociala medier, Stockholm Pride Summer Stream. Den 31 juli - 2 augusti blir det livesända seminarier, artister, ett digitalt paradevent och nedslag från olika aktiviteter runt om i stan.

– Stockholm Pride är givetvis som många andra negativt påverkade av pandemin, men vi tar tillfället i akt att samla krafter och kreativitet tillsammans med vårt community och våra partners. Tillsammans skapar vi energi, glädje och manifesterar för hbtq-personers rättigheter och förbättrade livsvillkor under nya spännande former, säger Vix Herjeryd.

För att uppmärksamma Prideveckan uppmanas även butiker, restauranger och Stockholms stad att aktivera sig och smycka staden i regnbågens färger så mycket det går.

– Att ta ställning för alla människors lika värde är viktigare än någonsin i ett läge där människor inte haft möjlighet att träffa och stötta varandra, och många mötesplatser hållits stängda, säger Vix Herjeryd.

Den 26-29 november lanseras även en helt ny vinterfestival, Stockholm Winter Pride. Det blir en fyra dagar lång fysisk festival som kommer att hållas både inomhus och ute på stan.

– Vi har länge funderat på att lysa upp den mörka årstiden med ett vinter-event likt flera andra prideorganisationer i Norden och i år blir det äntligen verklighet.

Redan den 27 juni hålls dock Global Pride, där Pridefestivaler världen över går samman i en gemensam manifestation ledd av de internationella nätverken EPOA och InterPride. Detta i samband med den internationella Pride Month.

Nästa år planeras Stockholm Pride att återigen genomföras som en traditionell sommarfestival. För den som redan har köpt sin biljett till Stockholm Pride 2020 gäller biljetten även för Stockholm Pride 2021, men på hemsidan finns också återköpsalternativ.