Sturekvarterets nya kulturvåning öppnar för allmänheten

Sturekvarteret har rustat upp och öppnat portarna till den 200 kvadratmeter stora Bångska våningen, en outnyttjad tidigare kontorslokal mitt på Stureplan. Först ut bland de sökande blir konceptet Swedish Ark, en lajv-tolkning av ryska filmen Russian Ark från 2002.

I en dryg månad har vem som helst kunnat ansöka om att kostnadsfritt låna Bångska Våningen i Sturekvarteret för att anordna föreläsningar, poesikvällar, konstutställningar, debatter, dans eller andra inspirerande evenemang. Just nu är det ett fyrtiotal ansökningar som är aktuella.

- Att överlåta en lokal till experimentella och nytänkande grupper som idag sällan får plats runt Stureplan är vårt sätt att visa hur vi ska öppna upp kvarteret. Det är första steget mot att göra Sturekvarteret till en destination redan under byggfasen, säger Charlotta Rosén på TAM Group, som är projektledare för Sturekvarteret.

Konstnärerna Hanna Zelleke Collin och Ilja Karilampi samt biståndsexperten Rebecca von Schreeb som skapat konceptet Swedish Ark är först att låna Bångska palatset den 4 november. Evenemanget är en tolkning av den ryska historiska dramafilmen Russian Ark. Originalfilmen är inspelad i en tagning, vilket gör den till den längsta sammanhängande scenen någonsin i en spelfilm. Men i den svenska tolkningen sker dokumentationen via Instagramkontot @swedishark.

Gästerna får på förhand instruktioner om utstyrsel och roll, samt individuella instruktioner kring hur de ska skildra festen på @swedishark.

- Festen ska visa på det dekadenta men glamorösa i schablonbilden av ett finkulturellt evenemang genom århundradena. Vi vill ta till vara på den glamorösa atmosfären kring Stureplan samtidigt som vi framhäver det nakna och råa i våningens nuvarande skick, säger Ilja Karilampi.

Öppningen av Bångska Våningen ska ge möjlighet och utrymme för kulturella initiativ av alla dess slag, vad det blir beror på vilka som ansöker. Utöver Swedish Ark väntar även MindYoga, yoga för en bättre värld, konstutställningen Out with a Oooh! – en konstutställning framtagen med barn från Vasaparkens förskolor.

Intresseanmälan till Bångska Våningen är fortfarande öppen och finns på www.bangska.se. Sturekvarteret står för såväl hyra som säkerhetsarrangemang.

Att ansöka om evenemang
Bångska våningen rymmer 150 personer och alla kan ansöka för att få tillgång till lokalen. Urvalet kommer ämna till att säkerställa så stor variation som möjligt i utbudet, och de evenemang som anordnas får inte vara vinstdrivande. Intresseanmälan sker på www.bangska.se, där man även finner aktuell eventkalender.