Utställningen Häxor till Historiska museet

Den såväl uppmärksammade som kritikerrosade utställningen Häxor öppnar på Historiska museet den 5 december. Genom scenografier, bilder och filmer levandegörs häxprocesserna som pågick i Sverige under perioden 1668–1676.

Häxor är en nyskapande utställning som skildrar verkliga händelser och livsöden för många kvinnor i Sverige under 1600-talet. Då blev skvallret i stugorna till sanningar, som fick stora konsekvenser för drabbade kvinnor. I utställningen, som pågår mellan den 5 december 2024 och 11 maj 2025 på Historiska museet, får dessa kvinnor ett ansikte tack vare bilder skapade med AI.

 – Jag har skapat utställningen för att hedra de närmare 300 oskyldiga kvinnor som halshöggs och brändes på bål. För att gestalta kvinnorna har jag porträtterat dem med artificiell intelligens, därmed är Häxor den första historiska utställningen i Sverige som är skapad med hjälp av AI, säger konstnären Pompe Hedengren, som tillsammans med scenografen Erik Gullberg producerat utställningen.

I utställningen kommer det även att visas ett lokalt tillägg – en 400 år gammal isländsk svartkonstbok från museets samlingar. En gåtfull skrift innehållande formler och magiska tecken som ansågs påverka omgivningen på olika sätt. Dessutom kommer häxor att vara det stora temat på Historiska under utställningsperioden och museet kommer att hålla dagliga visningar i utställningen.